tisdag, juni 14, 2005

Varumärke på glid

USA har alltid haft en tvivelaktig klang hos mig. Skrytigt, ytligt, töntigt och fjantigt. Skräpmat och skräpkultur. Arrogans och religiöst hyckleri blandas i en sörjig soppa och kräks ut över världen. För det mesta har man kunnat överse med det och ägna sig åt det positiva, som faktiskt också finns där.

Men nu tappar landet i anseende undan för undan. Det är inte bara jag, som försöker värja mig.

Tony Blair har tackat ja till en betydelsefull amerikansk utmärkelse, som tidigare förärats storheter som t.ex. Winston Churchill. Medaljen delas ut till någon som hjälpt USA på ett förtjänstfullt sätt. Han har tackat ja, men nej. Han vill ha den - men inte nu! Anledningen är att den brittiske premiärministern inte så gärna vill synas tillsammans med Bush. Utdelningen direktsänds förstås i TV.

USA vill heller officiellt inte heller erkänna att växthuseffekten är en följd av förbränning av fossila bränslen. Detta trots att G8-länderna (dit även USA räknas) vill jobba för att komma tillrätta med problemet. Nope - säger Bush, bakbunden av oljeintressen och av det faktum att man är på stenåldersnivå, när det gäller energihushållning.

Nu vill USA också bestämma hur våra pass skall se ut. Från oktober i år gäller det att ha ett s.k. biometriskt pass, om man skall komma in i USA visumfritt. Ett sådant pass innehåller förutom en del av dina särskilda kännetecken, även ett chip, som kan avläsas på håll. Du behöver inte ens visa passet för någon. All information om dig kan avläsas elektroniskt.

Mc Donalds skyltar börjar flagna. Kedjan har nu för första gången i historien, lagt ner ett antal restauranger i Sverige enligt DN idag. Nu är det väl inte riktigt sant. Här i Luleå har då kedjans restaurang lagts ner en, eller kanske till och med två gånger.

Utvecklingen är positiv. USA:s dominans på område efter område är inte särskilt kul. Svenskarna i allmänhet och också varit flitiga och svalt allt, som skeppats över Atlanten.

Jag tycker det är dags att stoppa fingrarna i halsen och kräkas tillbaka.

Inga kommentarer: