måndag, oktober 03, 2005

Samhällsfara

Judendomen, kristendomen och islam är nära besläktade och deras heliga urkunder är i samma mån och många avseenden präglade av gångna tiders föreställningar och vanföreställningar.

Inom alla tre religionerna riskerar bokstavstron att leda till religiöst vanvett.

Det är utmärkt att en rad ledande muslimer nu klargjort att självmordsbombarna handlar i strid med islams anda och grundsyn.

Det vore ännu bättre om också ledande företrädare för de kristna kyrkorna ville klargöra sin inställning till bokstavstron och fastslå vad som är de tidlösa kärnan i deras religion.

Sen må det stå de enskilda medlemmarna fritt att tro på vilka underverk eller profetior de vill, så länge de inte skadar andra.

Tron på det orimliga i kombination med religiös fanatism, är och förblir ett hot mot mänskligheten oavsett vilken symbol man sätter på sina banderoller; davidsstjärnan, korset eller halvmånen.

Ovanstående är ett utdrag ur ett inlägg i P1:s OBS från fredag den 30 september. Inlägget är verkligen värt att lyssna på i sin helhet. Det är Bo Lindblom (tidigare Amnesty ???) som ger sin syn på den fullkomligt huvudlösa bokstavstro som praktiseras av en del religiösa.

Och inlägget stärker min tidigare övertygelse. Jag har inget till övers för den som anser sig veta den absoluta sanningen i alla lägen och använder museala bruksanvisningar för sina och andras liv.

Inga kommentarer: