tisdag, maj 31, 2005

Hets mot folkgrupp

Slut på illaluktande rökare på krogen. Äntligen, får man väl säga. Jag har aldrig förstått mig på rökningens finesser. Jodå - jag har provat, men utan framgång. Tack och lov!

Det tråkiga är väl att man mer sällan får skratta åt de där patetiska 'försöka-se-världsvana-ut-människorna'. Fjuniga tonåringar som, de själva ovetandes, försöker efterlikna en Bogart eller en Bacall. Å andra sidan ökar chanserna att se de där huttrande stackarna med armarna i kors, utslängda utanför någon bakdörr mitt i vintern. Njutning har många ansikten.

Diverse ramaskrin har förstås upphävts från en del krogfolk. Men äger man en krog, som inte klarar av att vara mer än ett rökrum, skall man nog byta bransch. I Norge har man varit rökfria i ett år. Krogarna lever ändå. I USA är rökning förbjuden på många offentliga platser. Se där! Vi tar ju efter allt annat från USA, fast det är ju då mest skräpet förstås. Varför inte försöka med en kvalitetsföreteelse?

I en artikel i dagens DN berättas om en norsk krogägare som är lite negativ. Han menar att rökningen haft den fördelen att den kamoflerat svettlukt från gästerna.(!)

Man kanske skulle slå sig på duschbranschen, i Norge.

Oj - Sa dom nej!?

Så har fransmännen sagt sitt. Det blev ett nej till förslaget om ny EU-konstitution.
"Chockvåg genom Europa". "Europakommissionen i chock"

Förlamning och fövåning. Det hade dom inte väntat sig. Men frågan är; vad hade dom väntat sig? Att samtliga medlemsländer skulle gå i ledband och rösta ja!?

- Och vi som inte har nån plan B.

Well - amatörmässigt i så fall.

Men jag tänker inte gå på den finten heller. Klart att det finns något i rockärmen. Men det kan de ju inte säga något om förrän alla länder har sagt sitt.

Den som lever får se.

måndag, maj 30, 2005

Stackars 08:or

DN Debatt har idag ett intressant inlägg, som visar att kvalitén på jobb blir bättre, om de utlokaliseras till Norrland.

För en gångs skull verkar regeringen vara på rätt spår, när de utlokaliserar.
Och stockholmsprotektionisterna får gråta.

Jag skall måla hela världen

Har du sett Roomservice på Kanal 5? Det har jag. Och jag kan inte förneka att jag imponeras. Det går snabbt, det är kreativt, och det blir snyggt.

Målning är en baggis. Färgen stryks på i breda drag. Inget dropp, inget spill. Inget hamnar fel.

Har du målat fönster nån gång? Ja, jag menar nu det som går att måla på ett fönster. D.v.s. inte glasrutorna. Ta en titt på ett fönster, nästa gång du ser ett. Helst ett fönster på ett trähus, eller en sommarstuga. Det finns rätt mycket som kan målas. Små, smala lister i flera lager och nivåer.

Jag har målat i helgen. Laddade med täckpapper på golvet, två olika sorters penslar, en pinne att röra i färgen med, samt ett jäklar anåda i sinnet. Nu skulle här fixas. Platsen såg ut som en perfekt inspelningsuppsättning för Äntligen hemma, Roomservice och Bygglov tillsammans. Bara att sätta igång. Vädret var soligt och nästan vindstilla. Det närliggande havet speglade bara enstaka moln. Det här är gjort på nån timme. Jag tar nog alla fönster på den här gaveln idag.

Breda penseln på fönsterfodret, ja - du vet på timmerhus har fönstren en rätt bred ram. Långa fina drag. Ooops - där droppade det på fönsterbrädan. Nåja. Lite spill får man räkna med. Torkar snabbt bort fläcken, eller rättare sagt - smetar snabbt ut färgen. Panik. Gnuggar frenetisk med handen. Puh - färgfläcken borta. Min handflata rödfärgad. Tänker inte mer på det. Går snart in på det mera finstilta, eller vad det nu kan kallas. De där smalare listerna i flera nivåer, som också skall piffas upp. Försöker få in färg i hörnet. Stöter med penseln mer och mer intensivt för att täcka längs in i hörnet. Nej - det blir en liten vit fläck kvar. Tar mer färg på penseln och kör in den igen. Hoppsan! Ett par deciliter (känns det som) rinner plötsligt som en flod nerför listen, ut på fönsterbrädan och ner på golvet. Färg i hörnet? Icke! Torkar av fönsterbrädan igen, med andra handen. Det som hamnade på golvet får vara. Täckpappen skyddar.

Tre timmar senare känner jag mig klar. Med ett fönster! Då har jag med mina rödmålade händer lyckats sätta handavtryck på min fleecetröja, ytterdörren, samt ett antal dörrhandtag och en vattenkran. Färgen på täckpapperet fastnade under min ena sko. Den färgen räckte till att måla en massa kvadratmeter golv. Märkligt dryg. Dessutom hade vinden beslutat vända och komma in från havet. Sjöbris i maj är kall. Fingrarna som ispinnar. Jag flyr in i en temporär depression, medveten om att jag har tre dörrar och 10 fönster kvar.

Dom tar jag nästa helg.

Globen - Ha!

Vid Esrange, utanför Kiruna, planerar NASA att skicka upp ett antal höghöjdsballonger. De skall ge sig iväg västerut och förhoppningsvis landa i västra Canada, fullproppade med data om såväl atmosfär som rymd.
Det är inga vanliga gummiballonger. Varje ballong är dubbelt så stor som Globen i Stockholm. De'du!

fredag, maj 27, 2005

Räddningen är nära

Nu har det hänt. Nu är det sant. Nu kommer vi alla att bli frälsta.
Oj, vad jag har väntat och längtat. Förstår inte hur jag kunnat leva hittills. Så innehållslöst mitt liv ter sig, så här i backspegeln.
Tills nu.
Och det är gratis!
Åtminstone till och med 31 augusti.

Tänk - nu kan man kanske snart få se Star Trek-filmerna, Bandy-SM, eller Paradise Hotel när man sitter på utedasset.
Fantastiskt!

Äntligen! TV i mobilen!



(Telia lanserar enligt annonser i gårdagens rikstidningar direktsänd TV i mobilen. )

torsdag, maj 26, 2005

Panik!!!

Plötsligt i morse ville inte datorn längre. "Internet Explorer har utfört en föbjuden åtgärd......." , eller nåt sånt. Kunde inte ens logga in på nätet.

Något hade hänt. Men vad? Min trogna gamla dator hade drabbats av stroke, eller nåt. Alzheimers kanske. . "Försök starta om, om problemet kvarstår". Och nog startade jag om alltid. Försökte alla möjliga vägar. Men det var tji.

Mardröm! Man blir ju helt ställd. Inte har jag tid att ta itu med det heller. Jag som skulle betala räkningar, blogga, chatta, åka till Björsbyns handelsträdgård, m.m.

Jag åkte till handelsträdgården. Fick lite ro och distans. Kom hem och hittade en gammal cd från PC för alla, där Netscape 4.7 (!) kunde laddas ner. Ett antikt program. Men se där.... Nu kunde jag ladda hem senaste superversionen av Netscape Browser. Wow! Så nu fungerar det igen. Då har dagen hunnit till 17.30!

Men riktigt okej är det ju inte. En hel del funktioner är spärrade, eftersom de på nåt klurigt sätt är hopknutna med Explorer. Kan inte ens avinstallera det.

Vet du hur man gör, får du gärna höra av dig.

Tala om att ha blivit beroende. En ny dator till hösten - det får det nog bli.

onsdag, maj 25, 2005

Förunderliga maj

Jag gillar vinter. Inte heller påverkas jag av att solen knappt vågar sig ovanför horisonten i december och januari. Med hjälp av snön har vi det ljusare ändå, jämfört med sydligare trakter.

Men jag kan inte förneka att man under de där månaderna ibland slänger en förstulen tanke på maj månad.
- Då minsann! Då skall jag leva ut och utnyttja alla ljusa kvällar. Då skall jag ta mina inlines och dra iväg. Då skall jag ta en promenad till norra hamnen och titta på solnedgången. Då skall jag.......

Visst fasen - Då... det är ju nu!

Jag sticker....

Bäst i Sverige

Luleå Tekniska Universitet visar framfötterna. Min grannblogg Infidel berättar om detta. Det är Teknikföretagen som utsett Ergonomisk design och produktion till "Årets teknikutbildning."

För inte så länge sedan utsågs en annan verksamhet knuten till universitetet i Luleå till världens bästa. Det var Teknikens hus, som fick den fina utmärkelsen Världens bästa lilla science center. Det skedde vid en internationell sammankomst för liknande science centers och tekniska muséer i Rio de Janeiro i april i år.

Det är bara att bocka och gratulera.

tisdag, maj 24, 2005

Lika barn sjunga mest....

Ser fram emot kvällens debatt mellan Fredrik Reinfeldt och Göran Persson.

Blir det partiledarduell, eller partiledarduett !?

Är vi som fransmännen

Frankrike går till folkomröstning på söndag. Det gäller att säga ja, eller nej till förslaget om ny konstitution för EU.

I Sverige har frågan om vi skall få folkomrösta eller inte varit en stor fråga under våren.

Själv måste jag säga att jag är kluven. Visst låter det bra att vi enskilda människor i demokratisk ordning får säga vårt. Men med tanke på det bristande intresset som vi visat för EU-frågor tidigare undrar jag hur rättvisande ett valresultat skulle bli. Tyvärr misstänker jag att en omröstning i denna fråga skulle tolkas som en fråga som gäller för eller emot EU. Vi är redan medlemmar. Nu gäller att rösta om spelreglerna som skall gälla i unionen. Om vi fick chansen, alltså!

I Frankrike har debattens vågor gått höga inför omröstningen och fransmännen har tydligen engagerat sig djupt i frågan. En artikel i Le Monde berättar att informationsmaterial och böcker om konstitutionen går åt som smör. En del av böckerna ligger på bästsäljarlistorna. Enligt den lista som tidningen presenterar har de olika böckerna sålts i sammanlagt 683000 exemplar! Siffran gäller från slutet av april. Det innebär att var nionde invånare har köpt, och förmodligen läst en bok om frågan. Kanske också delat med sig inom familjen etc.

Skulle vi lägga ner lika mycket möda, för att sätta oss in i sakfrågan?

Hjärngympa

Varsågod! Här kommer lite att fundera över idag. Hämtat från morgonens mediabrus.


  • Regeringens utredare Mats Ekholm, har kommit på att lärare bör lönesättas enligt kompetens.
  • En fotledsfraktur tar idag 245 dagars sjukskrivning. För 15 år sen räckte det med 110.
  • Försvaret orkar inte spara så mycket som regeringen begär. 9800 officerare utbildar 5300 vpl. (!!?)
  • Sjukvården i Kalmar har insett att patienter som återkommer många gånger till akuten, lider av något annat än vad de söker för.

Allt enligt DN och SR P1.

måndag, maj 23, 2005

Stockholm - hybris of Scandinavia

Nu tar dom i, Stockholmarna.

"Stockholm - Capital of Scandinavia" är det nya epitet som stadens turist- och näringslivinstanser vill sätta på sin ort.

I själva verket finns det väl inget som är så provinsiellt som just Stockholm. En isolerad enklav, som sällan tittar utanför tullarna och undrar vad som finns där. De läser förstås sina tidningar, som mest handlar om Stockholm. Lyssnar på Radio Stockholm. Lever hela sina liv där.Och då förstår man att det ibland inträffar sensationer. Många är de tillfällen då jag förundrats över att så kallade riksmedia slår upp nyheter, som sedan länge varit bekanta ute i övriga landet.

Har dom varit i Köpenhamn? Oslo? Stockholms turistchef menar i en intervju i söndagens Godmorgon, världen att man inte jämför sig med den nordiska grannländerna. Nej - det är i samma liga som Paris, London och Barcelona man spelar.

Capital of Scandinavia ..... - jojo!

Om jo

Själv har jag aldrig någonsin haft svårt för att uttala det svenska språket. Kanske är det för att jag är född och uppvuxen här. Trodde att bokstavskombinationen "..eu...." uttalades "ävv", "eu", eller "äu". Men nu har jag förstått att det inte är så längre.

Hörde en reporter i SR P1, som inför den stora mediahändelsen i lördags i Kiev, rapporterade om "joråvisionsschlagerfestivalen".

Men det är klart - nu när vi tillhör Joropa får man väl anpassa sig. Medlemsskapet i JO måste ju avspegla sig någonstans. Betala med jorå behöver vi ännu inte här i Sverige, men det kommer säkert så småningom. Inte mig emot.

Är det helt enkelt så att vi hellre hade velat bli USA:s (alltså jag menar joässäjs) 51:a delstat? Dit har vi ju länge varit, och är, på väg mentalt och kulturellt. Och när svenska folket inser att man inte fått den viljan igenom väljer man istället att i alla fall anglifiera sig på andra sätt. Till och med Volvo går ut i sin svenska reklam och erbjuder "addition-paket" (??!!!)till sina bilar. Inser dom inte att det bara är rent töntigt. Vad är det för fel på "tillbehör"?

Fast ejänklien kanske man inte skall bry sig. Får tänka över detta ordänklit.

Nä - jag tror jag blir tokig.

Hallå! Kan jag få en tid hos terapjoten.

Jag - ett djur

Tack Roks!
Det tar jag som en komplimang. Jag är ett djur.
Men.... det tror jag att jag fick lära mig redan på biologilektionerna i grundskolan!

Människan är ett däggdjur. Har samma grundläggande behov som vilken giraff, eller näbbmus som helst.

Nu måste vi bara jobba för att Ireen von Wachenfeldt, ordförande i ROKS, skall lära sig att även kvinnor hänförs till samma kategori.

Tro mig - det är inte särskilt tråkigt att vara djur.

Våld, åt vilket håll, eller på vilken grund det än yttrar sig, är däremot förkastligt. I alla fall för däggdjuret människa.

fredag, maj 20, 2005

Helg igen

Tiden flyger. Nu är det helg igen. Rätt skönt. Hoppas bara vädret håller sig väluppfostrat.
Det är nämligen tänkt att havskajaken skall provas för första gången i år i så fall.

Sen kan man ju även glädja sig åt att protesterna har hjälpt. Familjen Bajraktari har enligt både NSD och NorrbottensKuriren fått permanent uppehållstillstånd. Ett stort tack riktar jag till Nadias skolkamrater, som gjort allt för att detta skall bli verklighet.

Trevlig helg!

Vad är en megapol


Barcelona är europas trendmegapol nr 1
Norrbottens Kurirens papperstidning, lockar med resereportage. Men en "megapol"... vågar man åka till en sån?

Vad hotar vad

I Norrbottens Kuriren idag läser jag följande notis:

Nationalpark hotar skoterled
Nationalparken på Varanger-halvön kan stoppa skoterprojektet Arctic Trail. Leden hamnar innanför de föreslagna gränserna för nationalparken. – Om inte gränserna ändras kan hela projektet gå överstyr, säger kommunalrådet i Vadsö, Hauk Johnsen, till NRK Finnmark.Leden är ett samarbetsprojekt mellan länen Finnmark, Norrbotten och finska Lappland. 27 kommuner deltar. Nyligen invigdes Victorialeden under buller och bång. Victorialeden mellan Muonio och Treriksröset är en del av Arctic Trail som är ett 500 mil långt system av skoterleder på Nordkalotten.


Ursäkta mig.... men vad är det som hotar vad i detta sammanhang?

Som miljömedveten tidning borde väl rubriken istället ha lytt Skoterled hotar nationalpark!!!



Köp sälg.... köp sälg

Nej - men en tall. Det gjorde jag, efter att ha läst om projektet som går ut på att rädda gammelskogen vid Årrenjarka.

Det är ett bra och trevligt initiativ som jag uppmärksammades på via Infidel.

torsdag, maj 19, 2005

Sökes: cykelställ till känd missbrukare

I gårdagens Rapport visades hur invandrarkvinnor försökte lära sig cykla. Det gick lite hit och dit och av bilderna att döma var framgångarna inte så lättvunna. Tänk att en för oss så självklar sak som att cykla kan vara så svårt. Det var ju på cykeln man växte upp en gång i tiden.

All lyckönskan till dessa trägna kvinnor.

Men samtidigt en varning..... Cykling kan missbrukas. Se bara på vår finansminister, Per Nuder. Han borde istället få lära sig var cykelstället finns. Hoppas det är låsbart!

onsdag, maj 18, 2005

Du får det du betalar för

Livsmedelsverket rapporterar att mjölk som importeras från utlandet inte innehåller D-vitamin. Man ger rådet att barn och ungdomar inte bör dricka den importerade mjölken. Brist på D-vitamin kan ge vissa bristsjukdomar. I svensk mjölk tillsätts vitaminet, bl.a. för att kompensera den brist på ljus, som råder vintertid på våra breddgrader. Solljus ger D-vitamin.

Importerad mjölk säljs enligt uppgift på lågpriskedjan Lidl. Lågprisbutiker är bra. De sätter press på marknaden. Men visst sker det på bekostnad av kvalitet i många fall. Jag tror inte att det är den väg vi skall gå om vi vill ha billigare livsmedel. Inte heller tror jag att utländsk mat har sämre kvalitet än den svenska. Ofta är det nog t.o.m. tvärtom. Särskilt när det gäller grönsaker och på deras egen hemmamarknad. Men när lågpriskedjor skall konkurrera på den svenska marknaden blir det svårt. Vi har för höga kostnader, helt enkelt.

Ingen ifrågasätter våra konsumtionsvanor. Måste vi handla kl 23 en söndagkväll? Sverige har nog de mest generösa öppettiderna i Europa. Samtidigt har vi jämförelsevis ett likvärdigt eller ibland högre löneläge. Det är också klart att personal som jobbar konstiga tider, helger o.s.v. skall ha ordentlig lön för sin insats. Men vem betalar?

Har butiken ett högt kostnadsläge och samtidigt vill konkurrera om kunderna, sker det på bekostnad av något. Kan det vara kvalitet?

tisdag, maj 17, 2005

Kacka i eget bo

Göran Persson och Fredrik Reinfeldt kräver att en kvinnlig programledare skall leda en debatt dem emellan.

De båda kombattanterna har tydligen inte hängt med ....

svt. fri television

Mera flaggviftning åt svenskarna

Tur att vi har Norge. Då har ju vi svenskar en anledning att brista ut i sådär lite småskojiga hurrarop och andra glädjeyttringar. För samtidigt tycker vi ju att nationalkänslor är något fult. Här hemma vågar vi ju knappt nämna att vi har en egen nationaldag.. Må vara att vi lite till mans inte har en aaaaning om varför just 6:e juni skall firas. Men en ledig dag avskräcker ju inte. Man kan ju titta till stugan, måla staketet, eller putsa skotern inför den sorgliga sommarsäsongen. Men fira .... nej fy, så nationalistiskt.
Heja Norge!

Inte får vi flagga med regnbågsflaggan heller.
I ett kvarter i centrala Luleå har mångfaldens flagga vajat på kvarterets innergård. Synlig för alla och omtyckt av gårdens innevånare. Men ack och fy. Detta tilltag anmäldes till Lulebo, som förvaltar bostäderna i området.Vips åkte flaggan ner under hänvisning till "flaggpolicyn" hos bostadsföretaget. En policy som styrelsen inte kände till, och som förmodligen inte ens finns.

Invånarna i kvarteret hissade flaggan igen, bara för att senare få den stulen.

Undrar om den svenska flaggan åker upp den sjätte juni!? Den är då i så fall inget att vara stolt över på just den flaggstången.

måndag, maj 16, 2005

Till dig...

... som står och klistrar små klistermärken på äpplena nuförtiden?
Lägg av!

lördag, maj 14, 2005

Lördagsfrukost i skuggan av en sydamerikansk.....

..... gran med nya ljusa skott. Kumquatbusken har hunnit lite längre med mängder av ljusgröna blad i kontrast mot de äldre, mörkare gröna. Den sista orangegula frukten från förra året sitter ännu kvar. Fikonträdet har ärtstora kartar.

Ty det är vår. Och för ovanlighetens skull är vi kvar i stan denna helg. Alltså har vi bytt ut stugans utsikt med tall och hav, mot vår balkong mitt i stan, med utsikt över ett parkeringshus. Det är säsongspremiär för frukost, med inglasningen öppnad för sol och luft.

Vi äter länge, och P1:s Naturmorgon tonar ut i prasslet från morgontidningarna. Idag har programmet berättat om Artdatabankens nyligen publicerade rödlista, som tar upp allt, som vi håller på att förlora bland fåglar, växter, fiskar och däggdjur. Sånglärkans drillar kan snart vara något som endast finns kvar i minnet. Det där ihärdiga vevandet högt uppe mot en blå försommarhimmel.

Tidningarna blandar som vanligt stort och smått och där finns mycket som man önskade skulle hamna på en rödlista. Svält, krig, dödsstraff och religionsförkunnare..

Eller hotellplanerna i Haparanda! Ja inte hotellet som företeelse, men byggnaden. Om den skall se ut som skissen i dagens NSD, så hoppas jag att någon byggnadsnämnd snarast för upp den på en svartlista! Fulare kasern får man väl leta efter. I och för sig stilenlig om man jämför med ägarens andra anläggningar här i landet. Pite havsbad, Södra Berget i Sundsvall m.fl.

Men visst finns gladare nyheter också. Norrlandsflyg, med huvudkontor i Gällivare, får en amerikansk utmärkelse för hjältemodiga insatser. I orkan och mörker och med risk för nedisning ryckte de ut och räddade en besättning på en finsk kolpråm i Ålands hav. Det skedde i mars 2004. Priset delas ut i början av juni i Dallas, Texas. Om detta berättar DN.

Brun på 60 sekunder kan man bli om man vill sprutlackera sig. I NSD:s helgbilaga berättas hur det går till.Vet inte om jag skulle vilja bli impregnerad med brun sockerlösning. Det finns ju sol. Fast det tar ju lite längre tid förstås. Och bråttom har man ju nuförtiden.

Men 1 minuts brunlackering är ju rena stenåldern vad gäller fart. Nu kan man ju vaxa bilen på två sekunder enligt TV-reklamen. Måste provas! Tar det längre tid anmäler jag till KO!

Trevlig pingst (vad det nu blev av den?) !

fredag, maj 13, 2005

Ett lingonris i ett cocktailglas

Monica Zetterlund har omkommit

Kan man annat än känna sorg, när man idag läser att en av sveriges största sångerskor, så tragiskt fått sluta sitt liv.

Monica har funnits i stor sett under hela mitt liv. Hon var omtyckt av min pappa, på den tiden då jag bara lyssnade på rock och pop. Men allteftersom har hon också vuxit in i mitt musikmedvetande. Jag fängslades av hennes livsöde, men framförallt av hennes röst och musik. Den senaste CD-n jag köpte med henne hette Varsamt, och den spelas ofta hemma hos mig.

"Ett lingonris i ett cocktailglas", var Tage Danielssons kärleksfulla epitet på Monica. En träffande beskrivning för en stor artist.

Det intellektuella finrummet

Gomorron - ursäkta att jag stör....

Läser i en krönika i dagens NSD att vi bloggare blivit exhibitionister, som smyger in i de intellektuellas finrum.

Bäst man tar av sig skorna......... schsssssss

torsdag, maj 12, 2005

Dramaten golvad

Det är bara att gratulera teaterhögskolan här i Luleå. Vårens avgångskull skådespelare visade framfötterna på teaterbiennalen i Umeå/Skellefteå förra helgen med sin annorlunda uppsättning av Marius von Mayenburgs "Det kalla barnet".

Läs recensionen i DN Kultur 12 maj.

Myten om norrbottningen

Frukost med NSD och DN. Här i stan skiner solen från klarblå himmel, medan prognoserna i nyhetssändningarna som vanligt sveper över med ".... och i norra norrland regn....."

Hittar en debattartikel i NSD som talar om myten om norrbottningen. Visste inte att myten fanns, men tydligen har den fastställts av någon utredare på SACO.

Men när jag tänker efter..... nog verkar okunnigheten stor om mina hemtrakter. Man är ju ett exotiskt inslag, så fort man deltar i något möte, eller sammanträde söder om Gävle.

onsdag, maj 11, 2005

Förnuft tas tillfånga 1; Apatisk pojke får stanna.

Grigori Safarjan får stanna i Boden och Sverige. Han är elva år och gick in i ett apatiskt tillstånd för två år sedan. På tisdagen meddelades att permanent uppehållstillstånd har beviljats för den tjetjenska lilla familj, mamma och son, som hjälptes att fly hit för tre år sedan.

Ser vi början på en förnuftig flyktingpolitik?

Förnuft tas tillfånga 2; Skolverket har vaknat till

Skoverket lägger nu ett förslag om att elever skall få betyg redan från 7:e klass! Istället för från åttan, som gäller nu. Dessutom vill man ta bort förbudet från att ge "betygsliknande omdömen" vid utvecklingssamtalen, och vill nu tillåta sådana från 5:e klass. Dessutom föreslås målsättning från tvåan i kärnämnena.

Bakgrunden till ovanstående häpnadsväckande insikter är att elever upplever chock när de får sitt första betyg först i åttan och inser att dom inte klarar kraven. Ser ni dagens löpsedlar från kvällspressen:

BETYGSCHOCKEN
HAR DITT BARN DRABBATS


När jag gick i skolan fick vi våra första, hett efterlängtade betyg, i tvåan! Här talar vi om lågstadiet. Redan då fick mina föräldrar en god uppfattning om hur jag utvecklades. De kunde följa mig termin för termin. För man fick betyg både till jul- och sommarlovet. De kunde också sätta in motåtgärder, när de insåg att mina matematikkunskaper var på väg att haverera. En extra kurs fixades och räddade situationen.

Man undrar vilken expert som infört de hittills gällande reglerna? Och är det inte lite fegt att ge betyg bara ett år tidigare?
Här gäller fortfarande det gamla talesättet "Det skall tydligen vara en expert, till att inte förstå nånting."

tisdag, maj 10, 2005

Restrött mat.

Rapport sände igår, måndag 09 maj, ett inslag som fick mig att hicka till lite extra. Det gällde färdiglagade maträtter, som många köper, som lunchmat t.ex.

Det visar sig att ingredienserna rest omkring i världen, ja till och med runt jorden, innan de hamnar på tallriken! Det var kyckling från Thailand, grönsaker från Ecuador och annat häpnadsväckande. Fast värst var nog den norska laxen! Den skickas från Norge till Vietnam för att bli sushibitar, som sen skickas till Sverige med båt, för att förpackas och distribueras. Det låter ju fullständig huvudlöst.

Varför inte prova renstek, med nyskördade tomater, gurka och broccoli från norrbottniska odlare. Finns i butiken nu, och smakar bättre än de reströtta kamraterna från sydsverige.

Inte ens potatischipsen behöver hämtas utanför länsgränsen. Dom godaste finns här.

Visst kanske det kostar lite mer. Men dra in på läsk, bingolotter och skoterbensin, så har du säkert råd. Och lever lite bättre.

Visst är det skönt...

... när stan fylls av flanerande lunchare. Uteserveringarna fylls av solhungriga människor med tjatter och skratt och sommar i blick. Och visst är det skönt att höra motorcyklarna som kör förbi och visar upp sig. Bäst av allt är att se att det nya kultur- och konserthuset är på väg att resa sig ur sin grop. Efterlängat av många.

Det känns som att framtiden i Luleå blir spännande.

Luleå 10 maj...

Sol från blå himmel. +7,5 när jag kom från gymet vid 08-tiden. Sambon, som just landat i Svealand, sms:ar 0 grader och dis på Arlanda.

måndag, maj 09, 2005

Tack SMHI

"Norra Norrlands kustland och inland; Mulet och regn, möjligen snöblandat. I Tornedalen spricker molntäcket eventuellt upp......"

Där satt vi i "norra norrlands kustland" och solade under en molnfri himmel hela lördagen. Och de utlovade "3 till 6 plusgraderna" steg raskt till 12. Långt ifrån Tornedalen!

Tack SMHI för era dåliga prognoser!

Blå dunster

Minns förra vintern, då elpriserna steg i höjden. Det skylldes på att vattenmagasinen var så tomma efter föregående torra sommar.

Nu är alla vattenmagasin fulla och man gläds över att elpriserna då sjunker. Nåt' skall vi väl få, när vi nu tolererat blötan i fjol sommar och höst!

Då träder en specialist från Vattenfall fram och säger - Nähäpp, det blir inga sänkta elpriser. Oljepriset är för högt.(!!?) Läs hans uttalande i fredagens DN .

Skall vi än en gång låta elproducenterna slå blå dunster i våra ögon. Eller är det dags för ett el-uppror även här i Norrbotten?

Alltmedan miljardvinsterna rullar in hos Vattenfall.




Andra bloggar om:

onsdag, maj 04, 2005

En sån där dag... du vet..!

06.50 öppnar gymmet och då var jag där. Jag hade nämligen tänkt vara lite extra effektiv idag. Det är ju snart helg.

Duschar... jäklar - schampot slut. Fick ta tvål.

En god frukost med morgontidningarna. Sätter mig sen vid datorn för att logga in. Har en ansökan som jag måste slutfila på och skicka in senast idag på förmiddagen. Ingen kontakt med nätet! Telia håller tydligen på att lägga om något system. Jäklar, igen!

Snabb omstuvning i schemat. Skall köpa en billigt trädgårdsmöbel, tänkt att passa på bastuterassen i stugan. Åker ut till OBS Bygg, som annonserat om rätt sort till bra pris. Hittar ingen. Blir irriterad. Ställer mig i kön för att fråga. Kommer fram till disken, men inser plötsligt - plånboken ligger hemma i stan. Gudars......
Och jag, som hade tänkt helghandla här ute också, när jag ändå är här.

Svänger förbi K-Rauta på hemvägen. Lycka! Jag hittar en snyggare möbelgrupp till samma pris och till och med 4 stolar som ingår. På OBS ingick bara två. Snabbt hem efter plånboken. Betalar och hämtar ut grejerna. Bagaget blir fullt! Hur skall vi nu får rum med resten av grejerna som skall med ut till fritidshuset i eftermiddag? Jag, sambo och gamla mamma, skall ju också rymmas. Förtränger snabbt och åker hemåt.

Dags för lunch på stan. Går på Roasters, stamhaket och beställer helstekt fläskfile med örtyoughurt. Som vanligt utbryter ett visst kaos, eftersom alla matgäster envisas med att komma samtidigt. Min beställning glöms bort, och efter tjugo minuter får jag säga till. Håller så när på att missa min tid hos frisören 12.30.... men hinner!

Hinner även få kontakt med nätet och får iväg min snygga ansökan i tid.

Nyklippt och fin sitter jag nu här. Förväntansfull inför en skön helg.

måndag, maj 02, 2005

Norrland - alltid i marginalen

"HEMMA HOS - Vi gör ett besök hos en (o)vanlig norrlandsfamilj"

Detta var en rubrik i Expressens Leva&Bo-bilaga i helgen.
Norrlandsfamiljen visade upp sitt hem. Inspirerande, innovativt, spännande.
Men varför "Norrland"?
Familjen bor i Luleå.

Hade rubriken lytt "Vi gör ett besök hos en götalandsfamilj" om bostaden låg i Lund, Kalmar, Jönköping, eller Skövde? Eller hade begreppet varit "svealandsfamilj" om Karlstad, eller Borlänge hade varit bostadsorten.

Med största sannolikhet inte!

Tänk att sydsvenska och främst stockholmska medier alltid marginaliserar den största geografiska delen av Sverige, genom att vägra lära sig att den delen består av ett antal olika län, städer och samhällen. Skall det vara så svårt. Är okunnigheten så stor, eller vad beror det på.

Något svar har jag sällan fått, när jag påpekat fenomenet. Kanske skäms dom lite.
Men dom lär sig aldrig!