lördag, mars 04, 2006

Häftiga Kiruna

En hel stad skall flyttas. Så'nt håller vi på med i den här landsänden. Nu börjar planerna ta fastare form, och det ser spännande ut.






Kiruna centrum ligger på ett berg, som heter Haukivaara. Det är en rätt snäll kulle, som mycket väl lämpat sig som läge för en stad. Sydsluttning. Vacker utsikt mot fjällkedjan, med Giebmegáisi i blickfånget under klara dagar, 8 mil bort.

Nu ligger stan i vägen för Kirunavaaragruvans expansion, som sker in under centrum. Inget syns ovanpå, men det händer alltså saker under jord.

Stan skall alltså flyttas. Allt från den vackra kyrkan, som blev utsedd till Sveriges vackraste byggnad, för ett antal år sedan, till det pampiga stadshuset, med sitt klocktorn. Att det överhuvudtaget är möjligt, kan inte jag förstå. För att flytta stadshuset, måste man bland annat bygga en gata som är minst 50 m bred! Sen kan man ju undra hur "släpvagnen" skall se ut.


Det som senast diskuterats är ett nytt läge nordväst om nuvarande centrum. På Luossavaaras sydvästsluttning. Berget är en gammal gruva, numera nedlagd, med ett dagbrott som ett hugg rakt genom kroppen.

Planer finns även för detta dagbrott. Det skall glasas in och inrymma allt från shoppingcenter till tropisk trädgård, badanläggning med mera. På nordostsidan bygger man åretruntskidbacke inomhus, under glas!

Det är så häftigt att man bara häpnar!

Själv har jag bott i Kiruna under perioder då staden har blomstrat. Sedan har det varit nedgångar, invånarflykt och elände.

Men nu är de på gång igen Kirunaborna!

Lycka till.




Alla bilder från Kiruna Kommuns arkiv. På bilden längst ner ser man Luossavaara, med sitt dagbrott.

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: