tisdag, oktober 03, 2006

Så fel man kan ha

Här har jag gått och sagt att "maken till blåsig sommar har jag väl aldrig varit med om". För så har det känts. Även om det varit varmt och skönt så har luftkonditioneringen (Ja - den utomhus alltså.) stått på max fläktläge. Hela tiden. Och alla i min omvärld har nickat och samtyckt. Jag måste ha en fantastisk pondus. Den skall jag utnyttja mer.

Men faktum är att under juli månad blev det inte många kajakdagar. Eller kvällar heller, för den delen. Vita gäss (som inte är fåglar) rasade över havet så gott som varje dag, varje stund. Jag minns även tydligt min frisörs kommentar, då jag tog upp ämnet under juniklippningen. "Javisst", sa hon. "Det har ju fasen blåst i sju veckor." Då i juni.

Jag skyllde på vindkraftverken.
Någon hade ställt om vingarna, ändrat rotationsriktningen, eller nå't, och körde dem med elkraft. För att höja elpriserna, förstås.

Så var det!

Tills jag läste detta hos SMHI idag:
I en sammanfattande jämförelse av tidsperioden 1991-2004 med den så kallade normalvärdesperioden 1961-1990 visas att vinden minskat i genomsnitt med blygsamma 3 procent. Månaderna januari, februari och mars uppvisar dock generellt ökad vind. - Under de senaste 15 åren med överlag milda vintrar är det rimligt att vinden ökat under denna årstid. Under övriga året kan en tolkning vara att sommaren som är den klimatologiskt vindsvagaste perioden, ”brett ut sig”.

Under de allra senaste åren är det framför allt den tidiga hösten som blivit mer sommarlik, med ovanligt varmt väder och få stormar, säger Hans Alexandersson, meteorolog SMHI.


Suck! Inte verkar man bli klokare med åren.
Bara mer och mer blåst.



Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: