måndag, november 06, 2006

Du kan

Väckarklockan ringer. Ett hrmpf ur kudden. En arm ut mot klockan. Snooze. Somna om. En stund till, snälla.

Den gångna veckan har varit intressant på många sätt. Ett genomgående tema har varit ringande väckarklockor. Om miljön. En rapport från den engelska regeringen var först ut på plan. Med konkreta exempel och med kostnadsberäkningar för hur vi skall komma tillrätta med växthuseffekten var den ett bra initiativ, som vår svenska allians borde lusläsa. 51 biljoner (hur många nollor har sådana tal?) kronor väntas det kosta fram till år 2050. För att skydda sig, för att korrigera. Har vi råd?

Vidare kom rapporter om att matfisk och skaldjur i våra hav med all sannolikhet kommer att ta slut om fyrtio år. Vi får lita till odlad fisk.

Till och med en av våra lokaltidningar, NSD, tar upp klimatförändringarna i helsidesreportage denna vecka. Kors i taket! Denna gång med vinklingen på bland annat vinterturismen. Kommer vi att kunna erbjuda turisterna skidåkning, skoteråkning(som väl är det första vi borde eliminera), ishotell, med mera.

Själv märker jag, som hunnit få perspektiv, olika tecken på att omvärld, klimat, natur håller på att förändras. Att åka skidor i till exempel Björkliden i maj, var bara för 10-15 år sedan helt möjligt hela den månaden. För 6 år sedan bokade jag en fjälstuga över Valborgshelgen och efterföljande vecka. I mitten av den veckan tvingades liftarna stänga. Ingen snö kvar! Och det har inte blivit bättre.

Om det är människans fel, eller naturliga cykler har egentligen inte så stor betydelse. Förändringen kommer troligen att innebära att du får ompröva dig själv, ditt liv. Och om det inte gäller dig, så kommer det med alla sannolikhet att gälla de som kommer efter. Barn. Barnbarn.

Det finns också de, som anser att tekniken kommer att rädda oss. Sannolikt är det så att utvecklingen går framåt på många områden. Senast idag hörde jag att man på något sätt kan "samla in" den koldioxid, som hamnar i luften från fossila bränslen och pumpa ner den under jorden, för evig förvaring! Gotland och Skåne skulle tydligen vara bra platser för den slutstationen.

Nu efterlyser "allmänheten" att politikerna skall ta tag i detta. Varför politikerna? Jo, kanske för att driva igenom bestämmelser, lagar, restriktioner.... De där impopulära åtgärderna som de sedan får utstå spott och spe för.

Är det rättvist! Kanske borde vi lite till mans ta saken i egna händer och göra det vi kan. Det innebär antagligen rätt stora ingrepp i dina friheter. Men det är väl bättre att du tar stegen själv, istället för att ständigt känna att någon tvingar dig.

Tekniken kan säkert dra ett strå till stacken.
Men varför skall vi alltid hålla på och rätta till!
Vore det inte klokare att göra rätt från början?
Åtminstone börja försöka!


Det är kanske dags att stänga väckarklockan helt.
Och stiga upp.

Det kan bara du själv göra.
-----


Läs reportaget i NSD.
Dagens Nyheter skriver om översvämningsrisker
och om SMHI:s rapport. Dessutom om den brittiska Sternrapporten.

Andra bloggar om: , ,

Ännu har kanske inte sista lövet fallit.

Inga kommentarer: