onsdag, november 15, 2006

Du är kartlagd

Jaha - Min lilla läsekrets har, utan att ana något, öppnat sig som en bok med stor text och avslöjat sitt innersta. Eftersom jag har 780 poäng i psykologi och kan dra långtgående slutsatser av den analys jag gjort, vill jag nämna att jag här endast kommer att redovisa ungefär 10 procent av det jag kommit fram till.

Man vill ju skydda deltagarnas integritet.

Nåväl. Vissa detaljer är dock av största betydelse för undersökningens trovärdighet, varför jag här avslöjar att ytterlighetsvärdena, Läser aldrig, och Läser endast nobelpristagare representerar en av forskning starkt tyngd mindre man med kulmage och körandes Rover i Götalands träskmarker med Glan som enda utsikt från sin lägenhet, respektive en snobb bosatt utomlands, inte i träskmarker, men väl under havsnivå.

Mellan dessa två värden breder ett under av läsglädje och normalitet ut sig. Att läsa mer än 20 böcker om året är vanligast. Det betyder att en ny bok får ryggen uppknakad var 18,25:e dag. Minst! Förmodligen ligger det helt adekvata värdet, som här indexreglerats med oljepriset på spotmarknaden gånger elprisets parabelhöjning upphöjt till två, på approximativt 12 dagar. Det är imponerande.

Jag kommer här inte att gå in särskilt djupt på vilken karaktär som läsekretsen besitter, eftersom jag då trampar in på alltför mörka stigar. Här tänker jag närmast på det faktum att de flesta bara ger uttryck för att det val läsekretsen gör till största delen speglar vem de är. Detta är ett mycket vanligt rationaliserings- beteende. Läsekretsen vill inte avslöja sina innersta drömmar.

Att man i viss mån medgivit att man väljer litteratur som speglar vem man vill vara, är bara ett uttryck för att man vill visa sig spännande och intressant. Denna typ av läsekrets är förmodligen densamma som på tråkiga cocktailpartys oftast tar upp samtalsämnen såsom; "Hörrödu.... Har du sett några bra polska kortfilmer på länge? Själv har jag......." osv. Det är ju med till visshet gränsande sannolihet därför som man så tydligt gjort avtryck i den rosa stapeln. Man söker aktivt spänning.

Det tydligaste exemplet på att att man egentligen läser Hjärtebiblioteket och Vita Serien, är att svaret Mitt val är främst inriktat på romantik helt förbigåtts. Detta är vanligt i dessa situationer, enär det anses lite skamligt, varför man i största möjliga mån fjärmar sig från detta svarsalternativ.

Undersökningsledningen ser fram emot alla synpunkter som förväntas inkomma med anledning av resultatet. Alla aspekter kommer att analyseras.

Inga kommentarer: