onsdag, maj 16, 2007

På huvudet

Ibland blir man historisk. Sådär utan att egentligen anstränga sig. Helt passivt, alltså. Och vetenskapen får maka på sig, eller åtminstone omvärdera hittills kända, och hittills helt ovedersägliga fakta. Jag vet inte vad ovedersäglig betyder egentligen, men det låter bra och jag tycker det passar.

Jag har nämligen gjort en upptäckt. Eller två.

Hör här! Någon gång i vintras kopplade jag in en digitalbox i stugan, för att kunna ta del av den omvärld, som i övrigt är helt osynlig från min utkikspunkt i skogen. Och bevisen började genast visa sig. Jag tänkte att det kanske berodde på att den egentliga övergången inte hade skett ännu. Att det jag såg var en yttring av något tekniskt fenomen, som skulle justeras i och med att övergången till digitala TV-sändningar blev definitiv. Det skedde i måndags, då den gamla analoga, pålitliga sändaren uppgraderades. (Hm!)

Alla har vi en gång lärt oss att ljudet går med en hastighet av ca 330 meter per sekund och ljuset 330000 kilometer på samma tid. Det är en hiskelig skillnad.

Tekniken är dock underbar. Den utvecklas ständigt. Och nu har jag upptäckt hur långt det har gått. Kvällen har nämligen ägnats åt TV. Och faktiskt SVT 1 hela tiden. Det började med Rapport, följdes av Vädrets makter, Mitt i naturen, Robin och slutligen Extras, med suveräne Ricky Gervais som framgångstörstande birollsinnehavare i mer eller mindre pinsamma situationer.

Och det är i slutet av sistnämnda program, som jag inser vad som hänt. Ljud och bild går inte ihop!
Det som är mest revolutionerande är att ljudet kommer före bilden. När Ricky tystnar, står han fortfarande under bråkdelen av en sekund och rör på munnen. Som en fisk i ett akvarium.

Inser du vad det betyder?

Världen, som vi hittills känner den, ställs på ända, med huvudet ner och fötterna upp. Massor av kända fakta måste omvärderas, formler skrivas om och människor skickas på omskolning.

Ljudet går fortare än ljuset!

Kom ihåg var du läste det först.

*****



Den andra upptäckten då, undrar du. Ja - Den är inte lika revolutionerande, förstås. Den är så att säga upptäckt förr. Nämligen att all teknisk utveckling inte ovedersägligt (Se där - Nu dök det där tjusiga ordet upp igen.) leder till förbättringar. Men det visste vi ju redan.

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: