lördag, september 08, 2007

Fläsket brinner

Plötsligt tystnar musiken och belysningen tänds. Förvirring och frågeteckensansikten.
"Plingplong. Brand har utbrutit i byggnaden. Vi ber samtliga att snarast bege sig mot närmaste utgång. Använd inte hissarna!
Plingplong. Attention please. Fire has been detected in the building..... "

Va?! Ingår det här i showen? Eller är det på allvar. Under några ögonblick händer absolut inget. Vi hör vad som sägs från högtalarna i taket, men vi sitter bara och tittar på varandra. Ingen vill vara första fegis, som springer ut. Men, som på ett givet tecken kommer insikten till alla. Vi måste ut!

Det här händer när Fläskkvartetten precis dragit halva första numret i fredagkvällens konsert. Och i tjugo-tjugofem minuter får vi vänta, stå i entréhallen och trampa, medan plingplongandet återkommer med jämna mellanrum; "... Brand har utbrutit. Vi ber samtliga..."

Brandförsvaret letar igenom byggnaden och konstaterar att ingen brand finns. Det var istället diskotekrök från en annan lokal i byggnaden som irrat sig iväg och träffat en detektor.

Snart sitter vi på plats igen. Konserten kan fortsätta. Voices of Eden heter Fläskkvartettens senaste album. Det är nummer från den skivan, som nu spelas live här på Kulturens Hus. Blandat med nytt material. På skivan finns tolv gästartister. Här finns fyra av dem.

Och det blir som ett fyrverkeri. Freddie Wadlings karaktärsstarka stämma, Nicolai Dungers särpräglade, Andreas Mattsons mer alldagliga, och Titiyos bärande klara. Det blandas friskt. Det leks. Det testas. Det mesta är bra, somligt blir urbra, till exempel Titiyos duett med Nicolai. Oj vad det knottras över hela kroppen. Tyvärr gick Andreas röst fram dåligt. Mixningen felade.

Men kvällen var som helhet lyckad. Och efter att ha lyssnat på skivan regelbundet sedan i vintras, så gav det här nya dimensioner till musiken.

Nöjda vandrade vi vidare i Luleåkvällen. En god bit mat på Tallkotten och en öl med halvbekanta på puben avslutar kvällen.

*****


OBS! "Fläsket brinner" (musikgruppen, alltså) i rubriken har inget med Fläskkvartetten att göra. Att begreppet förekommer här, är bara ett uttryck för den höga nivå, som min humor ligger på.

Inga kommentarer: