onsdag, oktober 31, 2007

Nöd

- Å alltså... så fort vi skall träffas är det hela projektet, typ.
- ?
- A allså... vi håller på å ringer till varann hela tiden. Typ... varär'u nu? Skall vi träffas där, eller.... ring när du går hemifrån. Å så ringde vi till varann igen, typ nu är'e tre minuter tills jag går, kan vi inte träffas i Ebeneserhörnet istället.... ? Så där håller vi på. Skitjobbit allså.
...
- Va kallt de va ida, ja'va' tvungen ta en halsduk, allså.

*****


Andra bloggar om ,

tisdag, oktober 30, 2007

I don't want...

.. to hear about it." B får syn på mig på 25 meters håll på busshållplatsen och garderar sig direkt.
- Well, this is how i was..., säger jag, när jag kommer närmare.
- No, no, no!

Som den mycket vinintresserade munskänk och nordirländare han är, gråter han över det missade tillfället, som jag hade förmånen att njuta av i lördags. När han upptäckte annonsen, var det försent, fullbokat.

- Nästa gång kan du väl berätta för mig.
- Sure, säger jag, utan att veta om chansen någonsin kommer åter.

Vi åker vidare med prat om diverse. Hans avhandling om Doris Lessing, och TV-framträdandet i samband med hennes utmärkelse. Han träffade henne förra hösten och får väl betraktas som en auktoritet på området.

Snart är det dags för mig att kliva av.
- By the way, Bert... Nice coat.

Jojo - Det gäller att ställa in sig.

*****

måndag, oktober 29, 2007

söndag, oktober 28, 2007

Du har väl inte glömt...

.. att ställa om väckarklockan? Kunde väl tänka mig det. Tänk om du skulle komma för tidigt till jobbet!

När det här med sommar- och normaltid var nytt, hände det då och då att medarbetare "försov" sig, när den där sista marsmåndagen kom. Då hade man förstås "glömt" ställa om väckarklockan som förstås ringde en timma försent.

Aldrig, aldrig någonsin hände det att någon kom för tidigt en måndagmorgon efter övergången till normaltid på hösten!

Undrar egentligen hur det kom sig.

*****


Andra bloggar om: , ,

Fast...

.. ugnsgratinerad kaviarströmming under ört- och vitlökstäcke, är heller inte så pjåkigt. Särskilt inte med röd och grön mangoldsallad till.
*****

Mmmmmmm

Vilken lyx. Vilken förmån att få vara med. Vi var 40 förväntansfulla, som satte oss till bords, efter att först ha serverats mousserande vin, minglat och vinglat runt och letat sin sittplats. Det var bordsplacering. Herr vinmakaren, Francesco Ricasoli, tog vid och presenterade varje vin, på sin italienskengelska, men gift med en svenska och med svensktalande döttrar "at least when they are angry with me".

Glasen glittrade, skratten kluckade, gamla och nya bekantskapsband knöts.

Detta var vad vi åt och drack. En fantastisk mix av italienska, och mycket norrbottniska influenser. Våra nordliga råvaror håller på att ta världen med storm.

Antipaston - Marinata di tonno - var en citrus- och persiljemarinerad tonfisk med ruccola och rostat tunnbröd. Till detta serverades en kryddig chardonnay, som verkligen visade hur den druvan kan smaka. Inte det vanliga blaha-drickat, som många chardonnayviner kan hänföras till. Torricella Chardonnay.

Sedan kom primo piatto - Risotta ai porcine. En krämig risotto på vialoneris med Karl-Johanssvamp och färsk babyspenat. Ett lätt rödvin passar bra. Brolio Chianti Classico.

Första pastarätten - Primo piatto paste ravioloni mozzarella e pomodori al basilico. Stora ravioli med mozzarella och tomat på spegel av basilikasås. Här tynger det till sig, vinet. Rocca Giocciarda Riserva.

Huvudrätten - Secondi Grigliata di renna alla salsa di mirtilli. Det var grillat renkalvinnanlår med svartvinbärssky, serverad med parmesanpotatiskaka. Där krånglade det till sig lite i mitt huvud. Var det blåbär (mirtilli), eller svarta vinbär i såsen? Glömde fråga. Nåja. Gudagott var det i vilket fall och vinet Castello di Brolio 2001, satte en verklig punkt. Stor doft, som man måste vänja sig vid, fin smak som fyllde hela munnen. Dyrt! 295 kronor på systemet. Men så finns det bara ett fåtal flaskor kvar i lager. Måste beställas.

Dessertens vin var också en sällsynthet. Finns inte att köpa i Sverige längre. Bara 300 flaskor har lämnat vingården. Ett Vin Santo. Passade utmärkt till Mousse alle more Nordiche (hjortron finns uppenbarligen inte i den italienska vokabulären) - Hjortronmousse svept i tunn, tunn och mycket mörk choklad, och smaksatt med amaretto.

Kockarna kom ut och fick välförjänta applåder.

Där var ätandet och provandet klart.
Men vi avrundade med kaffe och grappa, förstås.

Framåt ettiden traskade vi hem genom stan, som vimlade av festsugna. Fredag, lönehelg. Det betyder många hitresta. Shopping och nöjen lockar. Mest udda var nog MC-klubben "Svinkallt" från Kiruna, på hippa baren Invit, där vi var några som samlades före kvällens evenemang. Frodiga grabbar i skinnväst, kedjor och tatueringar. Med skummande öl i glasen och fest i blick.

Så går det till i höga nord.

*****


Andra bloggar om: , , ,

Luleå den 28 oktober ...

.. klockan 08.40 2007...




.. och 2006!



Det var bättre förr.


*****


Andra bloggar om: ,

lördag, oktober 27, 2007

Vinmakarmiddag

Ikväll blir det vinprovning. På Tallkotten. En italiensk baron, tillika vinmakare, Francesco Ricasoli föreläser och låter oss provsmaka. Brolio kanske låter bekant. Finns i en mängd varianter.

Mat blir det också, förstås. Vad vet jag inte. Det är fast meny. Men Tallkotten är ju italienskinspirerad, så det blir säkert något som vinerna passar till. Goda vänner och kolleger kommer också. Av fyrtio gästplatser har vi lagt beslag på 12, minst. Förspel på Invit.

Putell på er, grevar och baroner.

Trevlig lördagkväll.

*****


Andra bloggar om: ,

Jakt

Stadshelg. Det skall jagas. Inte i storstadsdjungeln, utan snarare i utkantsljungen. Det är nämligen där, precis som i alla andra svenska medelstora städer, som möbelaffärer, tapetfirmor m.m. finns. Ett flängande med bilen, alltså.

Här skall renoveras i hall och vardagsrum. En gammal soffa skall ut, tillsammans med ett bord, en matgrupp och några hyllor. 80-talet skall bort. 2020-talet in. Ja, det är lika bra att sikta högt, så att det håller. Kanske är det okej 20 år bortom det också, och då är jag 98½ och kommer inte att bry mig så mycket.

Fast jag skall ju leva till 115.
Så är det bestämt.

Hm! Det blir ett byte till, alltså.
Kul.

*****


Andra bloggar om:

torsdag, oktober 25, 2007

Luleå 25 oktober. Södra hamnen kl 22.49


Isbrytarflottan glittrar ikapp med fullmånen.
*****


Andra bloggar om:

Ekonomilunch

Tro det eller ej. Men idag hade vår ekonomi- avdelning plockat upp den kastade handsken. Alltså bjöds på lunch. Hemlagat i varje detalj. Gott. Ljuvligt gott. Och trevligt förstås.

Vad fick vi då. Laxsoppa, två sorters hembakt bröd. Och efterrätten var en ny variant på chokladdkaka, med färska hallon och vaniljgrädde.

Nu har pressen ökat på de återstående grupperna, och det spekuleras omåttligt. En av grupperna har nämligen ett intimt samarbete med landstinget. Månne blir det dropp.

*****

Uthängd

Facebook, den nya obegripliga succén, är kanske inte så oskyldig. Nu varnar europeiska IT-säkerhetsföretag för att lägga ut bilder på identifierbara personer. I och med att man ansluter sig till Facebook, har man också överlåtit rättigheterna till bilder och personuppgifter till företaget. Det gör man genom att man godkänner villkoren, när man registrerar sig.

Du vet.... den där lilla bocken, man klickar i, utan att fördenskull läsa villkoren.

För att man inte ids.

Facebook är ett avslutat kapitel för mig från och med ikväll nu.
Bara så ni vet.

*****


Andra bloggar om ,

Luleå...

... 25 oktober kl 06.00: +8 grader, klart
Jönköping samma tidpunkt: -6.
Visby -3.

Det är fel, fel, fel!

*****

tisdag, oktober 23, 2007

Dags igen...



... efter tre år.













*****

Vi duktiga svenskar

Hellre än bra. Visst är vi duktiga i engelska. Men det är kanske jämfört med andra nationaliteter som inte betraktar engelskan som det viktiga andraspråket. Berndt pekar på en företeelse, som är mer eller mindre en säkerhetsrisk. Det tycker i alla fall jag.

Risken för grodor och missförstånd är rätt stor. Eller vad sägs om dessa. :

Ryktet säger att en britt på besök på ett av de större svenska företagen blev mottagen av en sekreterare med orden: "Please, take your clothes off and meet me in the whip-room!"

I bankvärlden utspelades följande: En engelsktalande man kom in på en svensk bank för att skaffa sig ett bankfack. "It´s ok", sa tjänstemannen, "would you please fill in this blanket, and show me your leg". Passiviserad av undran över vilken filt hon menade, och varför hon ville se hans ben (han var ju ändå över 70 år), stod han bara där. Tjänstemannen såg sig ändå föranlåten att föra samtalet vidare: "Would you like a big fack or a small fack?". Vid det laget låg alla kollegerna dubbelvikta, skrattande bakom disken.

Svensk på besök i Amerikat är imponerad av bilen han åker i: "It must be nice to have a fart-controller in the car."

En ingenjör skulle inleda en internationell teknisk mässa och hälsa alla välkomna: "Ladies and gentlemen, welcome to this technical mess!"

Två herrar från gamla goda Götabanken talade om förnyade internationella kontakter strax efter namnbytet till GOTA BANK med orden: "Dear friends, we are the same guys as before although we have lost our pricks."

Två svenskar är i England på affärsresa och ägaren till företaget de besökt bjöd dem att äta middag med hans familj. Deras 2-åriga barn började framåt kvällen bli lite grinigt, varvid den ene svensken (som har sett blöjreklamen om ungen som var lite "kinkig") sa: "Is he getting a little kinky?"

Ett gäng amerikaner är på äventyrssemester i Lappland. Då de blev serverade en ståtlig trerättersmeny mitt ute i skogen var de mäkta imponerade och undrade naturligtvis vad de blev serverade. Förrätten var enkel, "salmon". Efterrätten var inte heller så svår att förklara, "lingonberrys". Men varmrätten, som var fjällripa, översattes som "mountain-rape".

En polare på besök i London ville köpa dartpilar, varpå han frågar en expedit följande: "Have you got any piles?" (pile=hemorrojd).

Konversation mellan pilot (nationalitet okänd) och flygledare på Sturup en majdag för några år sedan. Pilot: "What are those yellow fields below us?" Flygledare: "It´s probably rapefields." Pilot: "Oh, you have fields for that in Sweden?"

En polare stod vid en korvkiosk i Trollhättan och väntade på sin mat. Potatismoset var slut och medan han väntade på att mer mos skulle bli klart dök det upp en annan kund. Den nya kunden visade sig vara engelsman. Polaren vände sig till engelsmannen och förklarade vänligt: "You must wait for the moose."

Två vänninor var på cykelsemester i Holland och en solig eftermiddag blev den ena väninnan trött och yr och kände sig som hon skulle svimma. Den andra begav sig till närmsta hus för att be om ett glas vatten. "Please, could I have some water because my friend is swimming!"

Två goda vänner drack glögg på skansens julmarknad. Två japanska turister undrade vad de drack och fick svaret: "It's warm red wine with russians in it."


Inte alltför osannolika, va?

*****

Civilkurage

Det här gillar jag. När en bloggare bevittnar dumheter och rapporterar om det och polisanmäler. Dessutom helt öppet, utan maskering. Det är bara att beundra.

*****


Andra bloggar om: ,

måndag, oktober 22, 2007

Han tänkte...

.. där han satt, att så här får det inte fortsätta. Det kan inte vara meningen att man skall komma till jobbet tjugo minuter för tidigt!
- Imorgon tar jag nästa buss, tänkte han, medan han lät blicken glida ut över Norra stadsfjärdens blanka och stilla yta, utanför fönstren. Kulturens Hus, sov ännu. Vid nästa hållplats klev en man på. Han såg trött ut, men sken upp, när en bekant ryckte honom i ärmen. Han slog sig ner och de började prata.
*****


Andra bloggar om:

söndag, oktober 21, 2007

Inte en enda kantarell

 

 

 

 


(Bilderna tagna under svåra ljusförhållanden, då jag egentligen borde ha haft ett stativ. Kvaliteten är alltså inte den bästa, men det får du stå ut med.)

Vad är det egentligen för mening...

.. med att lägga en hög skivade päron i en smörad och bröad wokpanna, sprinkla med hallonbalsamico, kardemumma, ingefära och råsocker, och sedan hälla en smet bestående av fyra ägg som vispats med tre deciliter socker, tre och en halv deciliter vetemjöl, en deciliter rapsolja, en matsked vaniljsocker och två teskedar bakpulver, över hela högen,
.. och sedan sätta in det hela i en ugn, som är 185 grader varm och låta den stå där i en halvtimme, bara för att sedan ta ut den för att vila i tio minuter innan man stjälper upp den på ett fat..
.. och börjar käka upp hela härligheten?

*****

lördag, oktober 20, 2007

Inte en chans

Jag har blivit utmanad av Studiomannen. Och han har väntat och väntat och väntat. Varit inne och gluttat här i bloggen och förmodligen tänkt: "Va - Skall han inte komma till skott någon gång?"

Så nu tycker jag det är dags. Åtta saker jag inte ger en chans. Det är temat.

Nu kör jag.
  • Per Gessle. En fyrtiplus:are med en röst som en tolvåring, med målbrottsbesvär och texter, som fängslar halva sveriges befolkning. Alltså inte mig! Jag är inte åtta år.
  • Fundamentalister och missionärer. Åsiktsterrorister som förstört massor av urbefolkningar världen runt, utan att ta något som helst ansvar för följderna.
  • Ägg. Företrädesvis kokta. Hur någon kan sitta och njuta vid ett frukostbord, där det luktar gammal fis, har jag mycket svårt att förstå.
  • Giriga direktörer. Att anse att man gör rätt för hundratals miljoner per år, måste bara vara en sjukdom. Elefantiasis, eller något liknande. Egentligen är dessa människor mycket, mycket små, och behöver hjälp. Bara inte av den allmänna sjukvården. Låt dem betala själva!
  • Kvällspressen. Gör sig bäst otryckt och opublicerad. Men de är utgivarna för dumma för att förstå. Att någon köper och läser skiten är ännu svårare att begripa.
  • Sverigedemokrater och liknande. Här behövs inte ens en motivering. Möjligen att de ger ointelligensen ett ansikte. Eller är det en sjukdom?
  • Curlingföräldrar. Ett barn, som aldrig får uppleva besvikelse, eller tristess, blir en halv människa. Skyll er själva!
  • Kommersiell radio och TV. De som inte betalar TV-licens tror att denna typ av media är gratis. Haha! Enfalden i sin prydno. Kan jämställas med kvällspressläsare.
Oj, oj.... Måste man begränsa sig till åtta? Okej - Annars hade jag kunnat provocera mycket, mycket mer. Snöskoterälskare, tjuvjägare, kvinnomisshandlare, radikalfeminister, BMW-förare, mördarcyklister, kunskapsföraktare med flera, med flera, med flera.......... Och säkert kommer jag att komma på någon riktigt chanslös företeelse, så snart jag har tryckt på sändknappen. Men då lovar jag återkomma.

Jag utmanar ingen annan. Men den som känner sig manad får gärna hoppa på tåget.

Nu ser jag istället fram emot saftiga kommentarer.

*****

Rånlandet 20 oktober, kl 12:42




Det var vad det blev.

*****

Rånlandet 20 oktober, kl 11.14


Det luktar snö!
*****


Andra bloggar om: ,

torsdag, oktober 18, 2007

Uttryck - intryck

Ikväll har jag varit på tyst teater. Teater för icke hörande. Det var en tretimmars föreställning av Odysséen, som satts upp av norska Teater Manu och Cirkus Cirkör. Då kanske ni kan ana. Det var överraskande. Akrobatik och skådespeleri, dans, stundtals häftig musik, men dialogen på teckenspråk. En berättarröst gjorde sammandrag av det som hände, för att vi som inte behärskar teckenspråk skall veta var i handlingen man befinner sig.

Häftigt var det.
Även om man ibland kände sig lite utanför.

Precis som icke hörande säkert gör till vardags.

Tänkvärt.

*****


Andra bloggar om: ,

På väg till lunch...

.. i nya trakter.
Och minsann skymtade jag inte en annan bloggare!

Men hon skymtade inte mig.





*****


Andra bloggar om

tisdag, oktober 16, 2007

Det nya otyget

Eftersom inget har hänt idag, har jag inget att rapportera. Men jag kan rekommendera dig att läsa Berndts inlägg om farsoten nining. Plöstligt har det börjat nias alltmer igen.

Och jag undrar: Vem har börjat? Och varför?

*****


Andra bloggar om: , ,

måndag, oktober 15, 2007

Cognacen kom fram


Vad blev det då av mina tranbär? Tack för alla goda förslag och råd. Men jag följde inte ett enda!

Det blev tranbärssås. En sås att använda till vilt, eller fågel. Lite omständlig att fixa. Men god blev den. Och snygg.

Jo. Ett litet råd anammade jag, trots allt.
Det där med spriten.
En skvätt cognac åkte ner i koket.
Så tar man framtidens middagar till ännu en nivå.

*****


Andra bloggar om: , ,

Första dagen...

.. i nya lokaler. Hoppsan! Nu ser jag alla kolleger från min plats. Och hör! Även om jag jobbat i kontorslandskap under många år, så blir det här lite väl påträngande. Men anpassningsbar som man är så blir det väl bra ändå, tack vara alla roliga människor, glada tillrop och förstående kunder. Tack och lov att det är tillfälligt och att vi så småningom får lämna detta provisorium.

Men varför fryser tjejer så? Det där underhudsfettet som de alltid skryter med, när första doppet i havet skall ske på försommaren. Det där hurtfriska "hoppa i nu, det är jätteskööööönt". Var finns det nu, när termometern står på +20 och det är vindstilla i lokalen. Märkligt!

Vår förra lokal var alldeles för varm. Vi hade stundtals uppemot 25 grader. Det är inte skönt! Och det klagades på huvudvärk och trötthet framåt eftermiddagen. Nu var det alltså andra toner, och mitt förslag att sluta röka och att ta på sig en ylletröja noterades någonstans, möjligtvis längst ut i det yttersta skiktet av järnbarken, där det lätt kunde glida av.

Vi får se. Det kanske reder ut sig. 21 grader kan jag tolerera i en arbetslokal. Inte mer!







*****


Andra bloggar om: , ,

söndag, oktober 14, 2007

Man är som en sommarstuga

Aldrig blir man färdig. (Tack och lov)

Imorgon nya tider. Nya vanor.

*****

I tranbärets månad

Dags att dra till myren. Nu, i skarven mellan höst och vinter, är de färdiga. Gärna lite lätt frusna.

Ett av mina tranbärsställen gav närmare en liter på bara en dryg halvtimme. Och då skall man veta att bären inte är särskilt lättflirtade. Nej, långt ner i mossan ligger de oftast. Som rubiner. Lite lätt transparenta.

Nu står jag här med bären och kan inte bestämma mig för vad jag skall göra med dem. Sylt är det inte tal om.

Men du har säkert bra tips!??

*****


Andra bloggar om: , ,

Söndag morgon


Gräsklipparsäsongen över?
*****

fredag, oktober 12, 2007

Lämnar jobbet...

.. lite i förtid. På grund av flytten stängde vi för kunderna redan klockan tre. Sedan packades jag ihop mina saker rätt snabbt. Snurrade ihop alla sladdar till datorn, enligt instruktion, märkte alla delar, bord, stol, telefon, hurts, med min beteckning G1. Sedan var det bara att lämna stället och överlåta till tele- och datafolk att invadera för att strypa kommunikationerna. Och efter det griper flyttgrabbarna in. Själva kunde vi gå hem redan före fyra.

Slänger av mig jobbkläderna, när jag kommit hem, efter att ha gjort en lov på stan och fixat busskort (mitt första sedan 1986), en julklapp, och en kasse middagskomplettering. Klär om.

Glider ut mot stugan i grårosa skymning, kör igång en brasa, hämtar vatten (jo, sommarvattnet stängdes i veckan, lite för tidigt, men det har sina orsaker.), går ut på bron och sätter mig tyst på ett trappsteg och pratar med traktens räv, som nyfiket kollar in mig.
Vi är helt överens.
Det blir en kall natt.

*****

En sista måltid

Som om jag skulle flytta från stan. Gå upp i rök. Försvinna från jordens yta. Grabbarna på Roasters bjöd mig på lunch idag. Bara för att de visste att jag inte kommer att kunna käka där särskilt ofta i fortsättningen.

- Vi bjuder idag.
- Åh! Man tackar.

Kocken själv, Gustav, kommer ut med maten och snyftar.
- Vad är det jag hör. Tänker du lämna mig?
- Såja, såja...

Gott var det. Som vanligt.
Och visst kommer jag att sakna stamstället. För sin varma service. För alla vänner, som brukar dyka upp för en stunds skvaller, en stunds världsproblemlösande, eller en fullständig planering för nästa fest, resa, eller goda middag.

Men jag kommer tillbaka.
Var så säker.

*****

PS. Det blev cajungrillad kycklingfilé, med ångkokta rotsaker och honungsbalsamico.

Andra bloggar om: ,

En god idé

Så har fredspriset till Alfred Nobels minne gått till två miljökämpar. FN:s klimatpanel och Al Gore får dela på slantarna. Utmärkt!

Siktet har varit högt, när priskommissionen bestämt sig. Miljöhotet kan förstås i sin förlängning hota världsfreden.

Men vore det inte på tiden, att Nobelkommitten funderar i nya banor?

Inrätta ett miljöpris till Alfred Nobels minne!

*****


Andra bloggar om , , , ,

torsdag, oktober 11, 2007

Grymt


Igår spirade framtidshopp och tro i vart och ett av dessa millimeterstora korn.

Idag ligger de i min frys.

*****



Andra bloggar om: , , ,

Luleå, 11 oktober kl 1738. På gården.



I skymningen avvaktar sidensvansarna. Mätta av gårdens vinbär.

*****

onsdag, oktober 10, 2007

Bängel

Kul ord är kul! Därför blev jag glatt överraskad när jag idag läste nyhetschefens på Norrbottens Kuriren lilla blänkare, där han berättar om att han helt plötsligt kom på sig själv med att använda ett ord, som han inte använt på tjugo år. Bängligt! Det dök bara upp från någon hjärnvindling där det legat och slumrat.

Det är nog detsamma för mig. Ordet har fallit i glömska. Synd på ett ord, som säger så mycket. Så från och med nu är det återinfört i min vokabulär.

Faktiskt är det så att ordet bängel finns i SAOL. Men inte i den betydelse som jag trodde.

Vad tycker du att det betyder?

*****


Andra bloggar om: , ,

tisdag, oktober 09, 2007

Jaha

Visst ser den mysig ut, min av tvång och nödvändighet, nya arbets- plats. Så här såg det ut idag, när vi i flyttgruppen besökte den för första gången. Städning pågick. Den gamla hyres- gästen var inte riktigt utflyttad ännu. Och på fredag kommer vi.

Eftersom det dessutom bara är en tillfällig lösning, kommer bara en ytlig uppfräschning att göras.

Sedan får vi väl fylla på med den mänskliga värmen och kreativiteten.

Det kanske blir toppen!

*****

måndag, oktober 08, 2007

Förlorade spärrar

Leif på Aerö skriver om att Sverige måste ta itu med varningssignalerna som visar sig som överdrivet våld bland ungdomar. Nu senast i helgen har vi sett ett par exempel på detta. I Stockholm, i Tyresö, och i Näset i närheten av Göteborg.

Jag vet inte vad utvecklingen beror på. Antingen har dåd av denna typ ökat, eller också har media varit dåliga på att rapportera om dem förut.

Visst kan man spekulera i orsakerna till det bestialiska våldet. För min del tror jag att mycket ligger i att unga idag ser väldigt mycket av varan i filmer, dataspel osv.

Jo, jag vet. Expertisen talar emot mig. Men jag föredrar att lita på mitt sunda förnuft. Nog måste det finnas ett visst mått av avtrubbning.

Var finns nu alla som hävdat att Staffan Westerberg förstörde en hel generation med sin "Vilse i pannkakan"?

*****


Andra bloggar om: , ,

Nyhet???

Tillåt mig småle.

80% av långtradarchaufförerna kör för fort.

Det är en av nyheterna i morgonens ekosändningar. Där berättas om en undersökning som NTF presenterat och som visar på hur det står till i godstrafiken på våra vägar.

Under inslaget passerade en tradare i 79 km/tim. På 50-väg med flera korsningar inne i Tenhults samhälle! Föraren talade i mobilen.

Fler järnvägar åt folket!
*****


Andra bloggar om , ,

Beslut taget

Så tar sista veckan vid, på jobbet. Inte kul!

I fredags bestämdes det och nu går det undan. Huset vi jobbar i är sjukt. Fukt har trängt in i isoleringen och några medarbetare har fått konstiga symptom redan i våras. Rinnande ögon, eksem, heshet. Vi måste flytta. Evakueras!

Huset skall saneras och vi får nya lokaler utanför stan. Jag gillar inte att flytta. Har aldrig gjort. Bortskämd har jag också varit, eftersom jag så gott som alltid haft en arbetsplats på nära håll. Busskort har jag inte ägt sedan 1984! En lång period har jag haft jobbet på andra sidan gården och kunde gå genom underjordsgaraget utan ytterkläder om jag så skulle ha velat.

Nu har jag 4 minuter med cykel.

Å andra sidan har jag haft andra perioder med extremt långa avstånd. 16 mil enkel väg i sex år. För att inte tala om två års veckopendlande till huvudstaden.

Nåväl - Nu är det bara att anpassa sig. Vi kan inte vara kvar, och får finna oss i temporära lokaler ute mot universitetsområdet. Slut på trevliga luncher på stan. Slut på friden med badrummet för sig själv på morgnarna. Slut med att vara hemma från jobbet strax efter fem.

Tung vecka väntar. Mycket att göra med den dagliga hanteringen. Vi har liksom högsäsong nu. Dessutom blev jag förstås invald i "flyttgruppen" och skall vara med i flyttplaneringen. Kunderna kräver tillgänglighet. Vi stänger på fredag klockan fem och skall öppna måndag klockan åtta, som om ingenting hade hänt. Helgjobb, alltså.

Vem fasen kom på att man skulle bygga hus med platta tak och stuprännorna inbyggda?

*****

lördag, oktober 06, 2007

Ett samtal...

.. i Ring så spelar vi får oss att inse, att Gulletussan finns. Hon lever.

Och vi håller på att trilla av frukoststolarna.

***

Lite senare ringer en karl från Skellefteå.
Han svarar kortfattat på allt.
- Så du skall åka in och shoppa i stan idag.
- Ja, med barnen.
- Så då kommer det att gå en hel del pengar, då?
- Nä!
- Men någonting måste de väl få köpa.
- Nä.
- Men skall du inte köpa något, om ni nu skall åka in och shoppa?
- Jo, de har öppnat en ostbutik.
- Jaha, så då skall du gå dit och få dig en smakbit och köpa lite.
- Nä.

***

Ungefär så.
Leve mångfalden.

*****

fredag, oktober 05, 2007

Efter en tung vecka..

.. är det skönt att dra ut till skogen. Se älgens ljusgrå länder skynda på sidan av byvägen i gråskymningen, när bilens strålkastarljus träffar.

När vi bromsat in och parkerat, stängt motorn, är det fullständigt tyst.
Havet finns där, inte ens ett stenkast bort, men röjer sig inte.
Träden står avvaktande i väntan på vind.
Stegen i gruset är allt.

Andas dimma.
Känner lugn.
Vrider nyckeln i låset.
Stiger in.
Helg.

*****

torsdag, oktober 04, 2007

Förresten

Vet du varför tandborsten tycker att man skall hålla på just två minuter. Det är nämligen ingen slump att det är så.

Rätt svar belönas.
Med äran.

*****

Ett väldigt eget inlägg

Ibland blir man ställd. Särskilt när man tror att man kan, men upptäcker att så inte är fallet. Och inte blir det bättre av att fundera. I detta fall är det så.

En god vän ringde mig för att få råd.

- Heter det egen, eller egna?
- Ja det beror väl på om det är singularis eller pluralis.
- Gör det? Men om man då säger "min egen cykel", kan man då inte säga "min egna cykel" också.
- Det låter lite konstigt.
- Ja men om man då säger "jämtarnas egna län", "lulebornas egna park" eller "ölänningarnas egna bro till fastlandet".
- Inte så tokigt ändå. Fast jag kan nog tänka mig att säga eget, eller egen i de där exemplen, också.
- Men vad är rätt då?

Vad tycker du. Har vi invecklat oss i något dialektalt, eller finns det en regel för vad det skall heta. Själv blev jag väldigt osäker, ju mer vi talade om det och till slut gav vi upp och satsade på att enas om att gå på italiensk finmiddag den 27 oktober istället.

Det var betydligt enklare att avgöra vad som var rätt eller fel i det fallet.
Men det var en helt annan sak.

*****


Andra bloggar om:

Nu igen

Jisses! Idag är det Kanelbullens dag, igen. Har du märkt det?

Ja här på jobbet var det då två personer, som rasade in fulladdade med de begärliga snäckorna i morse. Det räcker gott till eftermiddagsfikat också.

Fest igen!

*****

Mina advokater...

.. kommer att höra av sig.

Vaknar av ett herrans liv mitt i en dröm. En asfaltskärare försöker diskret göra hål i gatan en bit bortanför mitt sovrum. En baklastare dänger skopan i marken, lossar den och byter till en annan. Tappar den med en smäll. Huset skakar nästan. Det känns i alla fall så. Asfaltskäraren skriiiiiiiker.

Klockan är tjugo över fem. Det är knappt gryning.

Lyckas till slut somna om under kuddarna, men sover oroligt. Kommer jag att höra väckarklockan?
---

Frukost kvart i sju. Då sätter en sådan där vibrationsmaskin igång på gården. Bostadsrättsföreningen lägger om gårdsbeläggningen. Vibrationerna fortplantar sig rakt in i husets betong och allt samtal, allt radiolyssnande är förgäves.

Vad är det, som får ett antal gubbar att kliva upp mitt i natten för att göra ett jobb, helt ologiskt, utan hänsyn, och totalt obehövligt, i alla fall just vid den tiden?

Är det övertidsersättningen?

När jag cyklar till jobbet strax före klockan åtta, är allt lugnt. Alla redskap, alla traktorer står stilla.
Gubbarna är borta...... på lunch?!

Som sagt: Mina advokater kommer att höra av sig!
Om jag hade några.

*****

onsdag, oktober 03, 2007

Hur kan tiden....

.. gå så jäkla fort,
när det tar en evighet
för tandborsten att signalera "två minuter"?

*****

tisdag, oktober 02, 2007

Vi har en förrädare bland oss

Igår, när jag satt och skrev inlägget om nonylfenol upptäckte jag en uppviglare. Inte särskilt diskret typ, heller.

Webbläsaren Firefox har ett rättstavningsprogram. I och för sig brukar dylika inte vara att lita på, men ibland kollar jag. I det där inlägget fick jag en massa röda understrykningar. Till en början brydde jag mig inte särskilt. Men de blev så många. Till slut kunde jag inte låta bli att kolla vad rättstavningskontrollen hakade upp sig på.

Det var då jag upptäckte förräderiet. Kontrollen förordar särskrivning. Ja, till och med nu när jag skriver ordet, så får jag bannor. Firefox föreslår "sär skrivning"! Vad sjutton är "sär"?

Och då kan du tänka dig vad den hakade upp sig på i gårdagens inlägg. "Vattenkvalitet", "reningsanläggningar", "levnadsstandarden" var några av de ord som kritiserades. Programmet ville särskriva.

Irriterad och bedrövad blev jag.
Men jag kunde inte låta bli att dra på smilbanden när förslaget till "låglöneländer" kom upp: Nederländerna!

Upp till kamp för vår unika förmån att kunna skapa sammansatta ord.

*****


Andra bloggar om: , ,

PS! Inte ens HTML-kodning godkänns. "Target" blir "tar get"

måndag, oktober 01, 2007

Vi lever i en myt

Gamla Sverige. Bäst i världen. Högsta levnadsstandarden. Det är väl det vi går och tror fortfarande. Alla andra har det sämre. Visst känns det som en klump i halsen, om man börjar tvivla? Och så står man där med darrande underläpp, när illusionerna brister.

Givetvis har vi det bra. Kanske till och med lite för bra. Ibland. I alla fall vissa av oss.

Ren och fin natur har vi också. Andra europeiska medborgare kommer hit för att njuta av stillhet, ren luft, rena skogar och fina vatten.

Det där sista - det rena vattnet - har nu visat sig inte hålla EU-standard. Vi har till och med fått bannor från Europakommissionen för att vår vattenkvalitet i sjöar och vattendrag. De innehåller gifter, hormonstörande substanser. Nonylfenoler är det ämne som nu seglat upp på reningsverkens lista över värsta fridstörare. Våra reningsanläggningar klarar inte av att ta hand om nonylfenoler.

Och nu skulle EU kunna kräva att vi bygger ut reningskapaciteten för miljardtals kronor, för att verkligen kunna leva upp till "bäst i världen", "rent vatten".

Nonylfenolerna kommer från textilier, kläder, handdukar, lakan m.m. importerat från låglöneländer, långt borta. Länder som tvättar plaggen i medel som innehåller nonylfenoletoxylater, ämnet som bildar nonylfenoler, när vi i vår tur tvättar.

Jag hoppas ju att vi väljer att inte rätta till sakernas tillstånd genom att bygga ut reningsverken. Vi måste nämligen ändra på källan till föroreningarna. Vi kan inte längre bara ta bort symptomen. Det är sjukan som skall elimineras.

I EU är det förbjudet att använda nonylfenoletoxylater. Men tyvärr finns de alltså kvar i importerade produkter från andra världsdelar. Kräv därför att du skall få veta om det du köper innehåller giftet. Det är enda sättet att få en ändring till stånd. Handeln måste lära sig att ställa höga krav från sina leverantörer. Och vi har råd att betala någon krona extra för att tillverkarna skall kunna använda bättre tillverkningsprocesser. Det kostar massor mer att bygga ut reningen. Så det är bara att välja.

Här gäller det nämligen att se om sitt hus.
Vårda myten.
Så att den blir verklig.

*****


Andra bloggar om: , , , ,

"Rondellhund" version 2.0

Den ser väldigt ensam ut. Hänger med huvudet. Var finns kompisarna?

*****


Andra bloggar om: , ,