torsdag, januari 31, 2008

Ishotellet blir grönt

Den gigantiska världssuccén med ishotellet i Jukkasjärvi skall miljöanpassas. Nu kan man ju tycka att ett hotell byggt av Torneälvsis borde vara miljövänligt nog, och visst är det så. Byggmaterialet är ju återvinningsbart, gång på gång på gång. Det ser ju själva naturen till att fixa.

Men det krävs förstås en del kringarrangemang, som kräver energi på olika sätt. Turisterna har börjat fråga efter hur man tar hänsyn till miljön. Ishotellet har då kanske börjat få kalla fötter (Haha!) och ser över hela verksamheten. Det körs ju en del snöskoter till exempel. Vad man gör åt det vet jag inte, men enligt en artikel i dagens NSD sätts även det under lupp. Hundsläde måste väl vara ett vänligare alternativ. Kanske kan man ersätta skotrarna med en husky.

Ett vindkraftverk vill man också placera i närheten av ishotellet. Det är, enligt de ansvariga, bra om det syns från hotellet. Gästerna skall kunna se miljösatsningarna. Dessutom planeras solpaneler. Det gäller bara att få dem snyggt insmugna i konceptet. Men med de kreativa iskonstnärer som hotellet förfogar, bör vi nog kunna se häpnadsväckande lösningar på detta.

Har du inte besökt Jukkasjärvi, så har du något kvar i livet att göra. Jag har själv varit där ett par gånger och häpnat.

*****


Artikel i NSD.

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: