söndag, mars 30, 2008

Myt

Så fort jag vaknat på morgonen åker radion igång. P1 förstås. Får alla TV:s morgonsoffor att framstå som lekstugor.

Vetenskapsradions Veckomagasin är ett måste. Idag spräckte de en myt, som till och med vi branschfolk går och när, lite till mans och kvinns. Alla utom jag, förstås, som bara litar till fakta. Hm!!

Nåväl.

- Tänk. Man blir aaaaalltid förkyld, när man är ute och reser.
- Ja, det tror jag det. Så många baciller som åker runt i den där flygplanskabinen.
- Precis. Gammal luft som åker runt runt. Det kan ju inte bli annat.

Men se - det är fel, fel, fel! Vetenskapliga studier visar att det minsann inte är mer förkylt på grund av flygplansluften. Den luft som används i flygplan kommer in via motorerna. Den värms till ca 400 grader och pytsas lagom avsvalnad in i kabinen. En del av luften återanvänds, men passerar så kallade HEPA-filter som effektivt tar bort partiklar ner till virusstorlek. Det är förmodligen renare luft ombord, än på marken.

Givetvis kan man smittas ändå. Förkylningsvirus smittar aerosolt, dvs genom dusch av uthostade eller nysta vattendroppar, som bara träffar de som sitter närmast. Virus fastnar också på dörrhandtag och liknande. Handtvätt är alltså lika viktigt här, som överallt annars, om man vill hålla sig frisk.

Att förkylningar kommer, efter en resa, har förmodligen en andra förklaringar. Klimatbyte, är en.

Men lika troligt är att man går och bär virus själv och när kroppen slappnar av på semestern, så tar också immunförsvaret en välförtjänt vilopaus.

Så håll dig frisk.
Jobba!

*****



Lyssna på dagens sändning av Vetenskapsradions Veckomagasin.

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: