söndag, juni 22, 2008

Ängdalsro


Smaka på det där namnet i rubriken. Det låter som något hämtat ur en handbok för svensk sommar, om nu en sådan skulle finnas.

Ängdalsro ligger i kustbandet mellan Luleå och Piteå och där har midsommarhelgen firats, hos goda vänner.

Vädret har varit förvånansvärt bra, med tanke på SMHI:s förutsägelser för några dagar sedan. Det ihållande regnet som skulle drabba oss på själva midsommaraftonen visade sig som ett lätt strilande i ungefär en timme. Det blev inte ens blött på marken. Det kunde vi lätt överse med. Den svaga vind, som också utlovats, var däremot rejält förstärkt. Krabb och skummande havsvik blev vår utsikt både midsommarafton och midsommardag. Och när temperaturen inte ville krypa upp särskilt långt över 15-16 grader, så var det inte upplagt för något direkt mysande under den blå himlen. Njutningarna fick, så att säga förläggas inomhus till största delen.

Här följer en kortfattad matrecension: Hur gott som helst.

Vad sägs om
  • stor sillbuffé med snaps
  • kallrökt lax med limemarinerat äpple, fårost och honungsvinägrett
  • lättgrillad älgfilé med fefferonirostade rotsaker och sötpotatis. En senaps- och sliwovicssås därtill. Och mustig Amarone.
  • kladdkaka med grädde
Det var midsommaraftonen.


  • Sharonsallad
  • rosmarinmarinerad kyckling, med tryffeldoftande ärtkräm och grönsallad med rostade pinjenötter och lönnsirapsdressing
  • kardemummakryddad rabarberwok med turkisk youghurt.
Så framleds midsommardagen. Förutom fika och annat gott, förstås.















Bland aktiviteter i övrigt märktes särskilt en varmkompostetablering, samt en hammockmontering. Mycket lämplig sysselsättning för både gäster och värdfolk. Här ses Mats, Elisabet och Håkan i bryderi över vilken sorts bult, låsbricka eller skruv, som skulle användas. En del mutter (Obs vitsen!) hördes också.

Och helgen är ju inte slut ännu.


*****

Inga kommentarer: