onsdag, december 10, 2008

Norr är norr...

.. och söder är söder; och aldrig mötas de två. Jag gillade geografi när jag gick i skolan. Tyckte det var fascinerande att läsa om andra platser, naturtyper och annat som hör ämnet till. Jag är också rätt besatt av kartor. Nödvändigt i vissa fall, till exempel inför och under fjällvandring. Dessutom inte så själlöst som en GPS. Men när jag hör talas om någon avlägsen ort, tar jag gärna fram kartan för att försöka bilda mig en uppfattning om den.

Intresset har förstås varit till nytta för mig i mitt jobb. Hur skulle jag annars ha hittat bästa resvägen från Luleå till Astana? En av denna världs huvudstäder. Till exempel.

Men böjelsen har förstås också gjort mig känslig. Jag godtar inte vadsomhelst av påståenden i tidningar, radio eller TV, om geografiska fakta, om de inte direkt passar in i min mentala karta.

Så inträffade igår en trafikolycka "på E4 norr om Töre". (???) Det var Nordnytt i SVT som kastade ur sig detta. Och jag förstår att det passerar obearbetat genom mångas hjärnor. Men inte i min, som efter någon millisekunds bearbetning slog till. Fel fel fel! Det är rent geografiskt och fysiskt omöjligt att en olycka kan inträffa norr om Töre. På E4. Noll procents sannolikhet! Ty ingen enda millimeter av den vägen har av Vägverket placerats norr om nämnda ort. Däremot finns en annan E-väg norr om Töre, nämligen E10. Så jag antog att det var en ren felsägning.

Men med dårars envetenhet upprepades det hela i dagens NSD. Och så var olyckan placerad på E4 igen. Norr om Töre.

Och det slår mig att det här handlar om perspektiv ur en centralt placerad hjärna. Jag tror att vi har en tendens att inför vår inre syn se det som ligger bortanför, ligger norr om. Jag vet till exempel att någon lulebo kommenterade mitt byte av arbetsplats från Luleå till Arvidsjaur en gång för länge sedan, med orden: "Jaså. Ännu längre norrut." Till saken hör att Arvidsjaur ligger 16 mil väster om min hemstad och cirka 2 km söderut, om man nu skall vara petig. Och det ska man.

Således: Olyckan på E4 skedde öster om Töre, dvs. bortanför från en luleplacerad utsiktspunkt. Att sedan Töre ligger något norr om Luleå rent breddgradsmässigt behöver vi inte ta hänsyn till här.

Den korrekta placeringsbeskrivningen "öster" ger i detta fall inget utrymme för feltolkning.

Förresten... Hur tolkar en haparandabo uppgiften "norr om Töre"?
Knappast som en position närmare Haparanda än Töre.

Hängde du med?

*****


PS. Ja, alltså... Astana ligger västnordväst om Karaganda, alltså bortanför Samara, men absolut inte norr om.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: