tisdag, februari 17, 2009

Pirater och andra konstigheter

Det sägs att folk som gratis laddar ner musik, filmer och spel från nätet, samtidigt är de som köper flest skivor, filmer och spel via vanliga inköpsställen. Vore det sant (vilket för mig låter otroligt), så skulle väl inte nöjesindustrin ha något att oja sig över.

Att de som nu står anklagade för olagligheter, menar att de "befriar artisterna" från sina förläggare eller försäljningsorganisationer låter också märkligt i mina öron. Har artisterna haft så dåliga villkor och dessutom suttit så bojade genom sina kontrakt, att de måste befrias. Har de överhuvudtaget tillfrågats om de vill bli "frisläppta".

Nu vill jag på en gång säga, att jag inte är emot fildelning på något sätt. Tekniken har vuxit om industrin och kan förmodligen inte stoppas. Jämför när kassettbandspelarna kom. Men jag vet att uppskatta bra musik och betalar gärna för det, oavsett om jag köper en cd, eller går på en konsert, utan tanke på att planka in. Jag tycker helt enkelt att det ska gå schysst till.

The Pirate Bay kostar nog en del att driva. För det sker väl inte idéellt. Vem betalar?

Jag är fullt medveten om att jag inte känner till alla fakta i dessa turer. Men jag vill ändå berätta hur jag har tolkat det. Någon som vill och orkar kan gärna få rätta mig, där jag har fel, eller har misstolkat. Hittills har "pedagogiken" uppenbarligen varit undermålig.

---

Ett annat aktuellt bråk gäller Konstfack och dess elever. De verkar också ta för sig, och låta någon annan betala. Konstfacks ledning kryper undan och påstår att de inte kan göras ansvariga för vad eleverna hittar på. Men den film som visar hur en man vandaliserar en tunnelbanevagn, ingick tydligen i ett examensarbete, som godkänts av examinator.

Härom veckan var det en annan "konstnär" som spelade psykfall och kostade vården ett antal slantar. Vad var meningen med det? Filmades förloppet, eller skulle man bara berätta om det.

Återigen - Jag är inte emot kreativa lösningar för att ge oss nya kulturupplevelser. Oavsett om det gäller fildelningsteknik, eller andra artistiska installationer. Men när yttringarna uppenbart förstör, eller orsakar samhället kostnader, så kan jag inte kalla det konst.

Bara konstigt!

*****


Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: