fredag, maj 08, 2009

Maj

Jo. Det har börjat lysa lite lite lite grönt i vissa gräsmattor. Sälgen blommar och vinbärsbuskarna knoppas. Vi är i slutet av brunvåren.

Första halvan av maj är ingen kul månad här i norr. Snön har försvunnit och lämnat marken öppen för full insyn och frostnätter. Sällan någon skön syn innan vårdräkten åker på. Naket, brunt och lite dammigt. Stan är ful även om kommunen i år har varit riktigt duktiga på att städa och sopa upp all sand och grus som använts för att skapa halkfria gator och torg under snöperioden. I år är centrum särskilt härjat av ombyggnad, med uppbrutna stenläggningar och grävarbeten. Det putsas. Kostas på. Man får ta det som det är i år. Men maj och november är i vilket fall årets två svarta får.

Så går man där och höjer blicken istället. Ser ljusa himlar snart sagt dygnet runt, och hör fågelkonserterna. En och annan krokus sticker upp bland blåbärsriset runt stugan i skogen, dit vi som vanligt flydde efter jobbet idag.

Andra glädjeämnen finns också. Mamma, som efter sin stroke i julas, blivit isolerad i sin lägenhet på grund av en besvärlig trapp, kan nu se lite ljusare på framtiden. En liten bostad på det äldreboende som hon helst önskar, kan bli tillgänglig inom kort. Det känns tryggt för oss anhöriga, och roligt för henne. Att mamma skulle ha blivit sittande inne hela sommaren på grund av att hon inte tar sig upp för trappan till sin lägenhet, skulle inte lämna oss någon ro. Nu får hon chansen till mer rörlighet igen, och mer kontakt med den yttre värld hon annars fått betrakta genom sin teve hela vintern. Det kommer att göra gott.

Det blir ett av äventyren i vår.

*****

Inga kommentarer: