tisdag, maj 05, 2009

Rensning

- Du ser inte ut som jag tänkt mig.
- Nähä. Är det negativt eller ska jag bli glad.
- Ta det positivt.

Jag är hos dietisten. Aldrig hade jag väl tänkt mig något sådant. Jag, med ett BMI på 21-22. Hälsokontroller är bra. På mitt jobb är vi 50-plusare berättigade till en besiktning varje år. Mitt kolesterolvärde är lite för högt. Så läkaren tyckte att jag skulle ta chansen. Han remitterade mig.

Själv tycker jag att jag äter bra. Tänker på vad jag sätter i mig och är noga med att äta varierat. Men jag tyckte nog också att det skulle bli intressant att höra vad jag skulle kunna ändra på, för att minska det dåliga fettet i mina kärl.

Där satt jag alltså nu och redovisade måltid för måltid vad jag brukar sätta i mig. Vilket pålägg jag har på frukostmackan. Vilka grönsaker jag äter och hur mycket frukt.
- Äter du korv?
- Jo, men bara de magraste.
- Leverpastej?
- Samma där. Magert och närproducerat. Lever är bra järnkälla.

Punkt efter punkt prickas av och den unga specialisten nickar och säger att allt ser ju bra ut.

- Men kaffet, frågar jag. Hur är det med kaffet. Jag dricker nog en fem, sex koppar per dag.
- Näe. Filterbryggt kaffe är ingen fara. Det ska möjligen vara kokkaffe. Men det kan jag inte tänka mig. Det är ju ändå så små mängder.

Vi hittar inget, som kan vara särskilt ohälsosamt för mig. Men jag får ändå med mig material som berättar om nyckelhålsmärkning. Kanske kan jag också motionera lite mer med att promenera. Jag tränar en del på gym och håller mig igång på olika sätt, men visst kan jag vara lite mer målmedveten. Det är bara att försöka.

Och Bregott med havssalt. Kanske är det bara att säga adjö till det också, även om det bara står på bordet på helgerna. Så fruktansvärt gott. Lyx.

- Nej, det behöver du inte. Man måste unna sig också.

Sa dietisten.

*****

Inga kommentarer: