lördag, juni 06, 2009

Ursäkta - Har folk gått och blivit korkade

Hur står det till egentligen? Vi närmar oss ett val. Redan på söndag är det den sista chansen att gå och rösta.

Media fylls nu av intervjuer med "mannen och kvinnan på gatan" som oftast står där och ler lite urskuldande.
- Nääääe, jag är inte så insatt.
- Jag vet inget om EU.
- Kan inget om sån't där.
- Inte intresserad.
- Jag är emot EU.

Sällan hör jag något så ointelligent i andra sammanhang. Jag kan förstå att man inte har bestämt sig för vad man ska rösta på. Det finns alla chanser att bestämma sig i sista stund.

Röstdeltagandet är lågt i EU-valen. Men Sverige har en god tradition av högt valdeltagande i Riksdags- och kommunalval. Men si... till EU vet man inte vad man ska välja. Jag skulle vilja veta varför.

Är en moderat något annat i EU än i Sverige? Eller en centerpartist, sosse, eller vänsterpartist. Att man inte är "insatt" i EU behöver väl inte betyda att man inte har en åsikt om vem som ska styra oss. I så fall borde man väl strunta i inrikesvalen också.

För fasen - Ryck dig i kragen och släpa dig upp ur TV-soffan. Släng kvällstidningen i soporna och visa lite jäklar anamma! Rösta, fegis! Gör det idag. På nationaldagen. Vilket utmärkt sätt att manifestera att vi bor i ett land där var och en får säga sitt.

Att låta bli att rösta påverkar också våra liv. Vid låg röstfrekvens brukar extremistpartier gå starkt framåt. Främlingsfientliga högerkrafter till exempel.

Är det vad vi vill?

*****
Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: