tisdag, juli 28, 2009

Dagens höjda ögonbryn

Hur står det egentligen till med den svenska juridiken? Eller lagstiftningen. Det måste jag få undra när jag i dagens nyhetssändningar får höra saker som denna:

Svenska försäkringsbolag har laglig rätt att få ut uppgifter från företag, som gör gentester på uppdrag av privatpersoner. Det kan alltså gälla information om möjliga ärftliga sjukdomsanlag, som försäkringstagaren kan ha.

Är det verkligen sant? Har de möjlighet att kräva sådana uppgifter.

När det gläntas på sådana uppenbara luckor i lagstiftningen, borde det finnas möjlighet för lagstiftarna att göra ett interimsundantag, som gör att luckan stängs tills frågan utretts vidare. Alltså nix pix ... inget rotande i privatpersoners gentester tills vidare. Punkt.

Samma sak gäller när man till exempel uppdagar nya droger, som inte är narkotikaklassade, men som nyttjas och skapar problem, ja till och med dödsfall (ex.: GHB och GBL). Då står polis och andra myndigheter helt handfallna. Lagen ger ingen möjlighet till ingripande mot vare sig leverantörer eller brukare.

Att då "verksamheten" ska få fortsätta utan åtgärd, i väntan på att maskineriet skall mala fram någon ny lag är orimligt. Nej, sätt en stoppkloss direkt medan arbetet pågår.

Det är bara att följa en mänsklig logik. Men det verkar vara bristvara.

---


Som jämförelse kan jag berätta att i min egen bransch, får vi inte ens röja information om vilka tjänsteresor en resenärer har beställt. Inte ens för kolleger inom samma kundföretag. Om inte resenären har gett sitt tillstånd. De enda som kan begära sådana uppgifter är polismyndigheten.

*****


Läs mer.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: