lördag, oktober 03, 2009

Höstvinter

Nog kom vintern snabbt i år. Det är den tredje oktober och vi har brått att få saker och ting i stugan i god vinterordning. Vattnet har frusit i ledningarna (Vi har än så länge bara sommarvatten indraget i huset) vilket är det tidigaste under alla de år vi varit på plats här.

Kajakerna åkte upp för gott. Havet ligger blankt och solen skiner med full styrka. Men termometern vägrar krypa lägre upp än några streck ovanför nollan. Vi hade -6 grader i natt. Det syns. Frosten ligger glittrande i terrängen mest hela dagen på skuggsidorna. Hustaket är vitt, tills solen når fram. Det känns märkligt att vi för precis en vecka sedan satt ute i bara mässingen efter bastun på kvällen. Det skulle inte låta sig göras ens mitt på dagen idag.

Vi fixar ved. Har hur mycket som helst att ta vara på, men det tar tid. Det sågas och huggs, sorteras och travas. Men det är härligt att vara ute i den friska, klara luften. Hör att det är oväder i söder. Här är det som sagt helt stilla. Inte en luftrörelse. Korpar flyger och låter höra sina märkliga läten, som vore det vår. Två sångsvanar sveper trumpetande på låg höjd över tomten.

Jag fixar middag. Det blir currygrillad lax, serverad med lime- och tryffelwokade rotselleriflingor, små delikata rånlandspotatisar, oliver och rödlök. Enkelt och gott och med ett fantastiskt vin. Tillfällig gäst på Systemet. Skynda att fynda!

Månen, som ikväll är ännu vackrare än i går, behåller jag för mig själv.


*****


Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: