söndag, mars 07, 2010

Kovändning

Någonting har hänt. Jag vet inte hur det gått till, men utvecklingen har varit snabb. Bara några få år. Det finns mer mat i Sverige än någonsin. Och den är billig!

För inte så länge sedan klagades det på att våra livsmedelspriser var så höga. Men den andel av våra inkomster som läggs på mat, minskar för varje år.

Produktionen av mat har aldrig varit så stor som nu. Vi i Sverige äter mer kött än någonsin. Jag undrar varför. Svalt vi förr?

Det finns en baksida av vårt matfrosseri. De låga priserna förutsätter att vi nyttjar produktionsländer runt hela jorden till max. Produktionen blir därefter. Rationell i överkant, med stor påverkan på miljö och de människor som ska se till att verksamheten fungerar.

Matens pris, är det fyndiga namn, som SR P1 satt på sin reportageserie på söndagar. Två program har hittills sänts. Flera återstår. Det berättar om överutnyttjande av såväl jordar, skogar och människor.

I Brasilien, som är en av de största matexportörerna i världen, används ännu kemikalier som sedan länge förbjudits i EU och Sverige. Avlövningsmedel för att skapa nya odlingsmarker. Gift (Paraquat) för att göra sojaproduktionen enklare. Sojaprotein som sedan säljs till bland andra våra egna köttproducenter, som djurfoder.

Både LRF och Scan, verkar totalt okunniga om hur foder och kött produceras. De hänvisar bara till att de förutsätter att brasiliansk lag följs. Och det gör den ju. Något annat ansvar för kvaliteten på sina produkter verkar man inte vilja ta.

Tack och lov så har vi konsumenter makt.
Mamma Scan är död. Sedan länge.

För mig har hon aldrig ens existerat.

*****


Läs mer om programmet. Och lyssna på söndagarna framöver, eller på nätet.

Inga kommentarer: