onsdag, mars 03, 2010

Påminnelse

Idag högtidlighålls ett av de värsta terrordåden i Sveriges moderna historia.

Det som hände var att tidningen Norrskensflammans tidningshus här i Luleå sprängdes i luften den 03 mars för 70 år sedan. 5 människor mördades och huset brann förstås ner till grunden.

I samhället rådde en stämning av krigsskräck. Ryssland var i krig med Finland och högerkrafter i länet fruktade att ryssen skulle komma travande över gränsen till Norrbotten också.

Ryssland och Norrskensflamman hängde på den tiden ihop, ideologiskt. Och händelsen fick märkliga efterspel, där bland annat begravningen av offren blev mer eller mindre officiellt skändad. Genom falskspel hindrades de anhöriga att hyra lokal för minnesstunder, kortegevägen fick gå konstiga vägar, med mera, med mera.

De skyldiga greps, men åtalades aldrig för mordbrand, utan bara för skadegörelse.

Gärningsmännen var högerextremister från försvaret, journalister på dåvarande högertidningen Norrbottens Kuriren, och mest graverande landsfiskalen själv. En "fylltratt" enligt en källa som intervjuades i en SR-dokumentär i lördags.

Det var förstås också landsfiskalen som fixade att alla lokaler var upptagna på begravningsdagen, att kortegevägen manipulerades etc.

Det hela var alltså en konspiration av stora mått och kunde ha lett till betydligt värre saker. Rättsskandalen var ett faktum och det har mig veterligen aldrig gjorts några försök till att göra om rättegången.

Om denna dramatiska händelse fick vi inte veta ett jota, när jag gick i skolan. Vår egen historia var något som inte existerade överhuvudtaget.

Förmodligen var vi fullt upptagna med att rabbla Halländska diken.

Historia är viktigare.

*****



Läs mer i NSD.

Eller i Flamman.

Norrbottens Kuriren skriver också om detta.

Inga kommentarer: