lördag, februari 19, 2011

Lördagtidigeftermiddag


Hur i helsike kan solen skina in på vår vägg i köket som ligger mot norr?

Sådant kan man fundera på så här dagen efter en vinprovarmiddag som jag kommer att berätta om senare idag.

*****

5 kommentarer:

Cecilia N sa...

Om väggen ligger mot norr så skiner solen in på den genom fönstret på söderväggen. Under förutsättning att solen står så lågt att strålarna inte bara slår i golvet innan de når fram.

Var det nåt mer, eller menade du något annat?

Ingela sa...

Tänkte detsamma som Cecilia, ni har väl fönster åt flera väderstreck.

Leif sa...

Men va' mörkt du har! Här har jag provexperiment med holografisk film på ett fönster, "holografisk optik". Inifrån kan jag se ut som igenom ett vanligt spegelfönster. Utifrån speglas dagsljuset upp mot det vitmålade taket och ger ett betydande tillskott av dagsljus så jag kan skruva ned på innerbelysningen.
Haken med hologram är att det endast fungerar bra så länge det är rent. Provar därför olika lösningar.

När jag nu såg ut igenom fönstret fick jag syn på en havsörn som pausade, en något mindre en och troligen hane. Han höll örnkoll på Marcel som var ute i solen. Men flög vidare när han såg Marcel hade fått syn på honom. (Ibland undrar jag om katter har ögon i nacken). Jag tror våren äntligen är på G.

Jan S sa...

Enkelt .. den blanka fasaden på huset intill reflekterar solstrålarna in i ert kök.
Hoppas bara att ljuset inte är alltför besvärande vid ev. bakrus...
(nästan fusk att jag svarar)

Bert sa...

Alla: Rätt och fel. Att en solstråle skulle placera sig bara precis under taket, skulle innebära en väldigt lågt placerad sol. Och då skulle den inte skina in alls, för det står andra hus ivägen på sydsidan av vårt hus.

Nej - Det var istället så att solen lyste in genom fönstret i "biblioteket", passerade vardagsrummet och studsade i ett glasbord där, varefter strålen skickades rakt in i vårt kök.

Så var det! Inte ens fusk-Jan fixade det.