lördag, april 23, 2011

Påskafton

Vad hittar man på en sådan här ledig dag, när solen skiner från en totalt molnfri himmel och vindarna är så gott som obefintliga.

Jo - Man blir sittande i solen och gör inte ett skapandes grand. Största ansträngningen efter frukosten blev att lokalisera den rödhake som sjöng så fint från en tall i närheten. Den första rödhaken för säsongen. En vecka tidigare än vanligt. Vilket för övrigt även gäller rödvingetrasten, som också hördes. Nu går det undan.

Två nässelfjärilar har jag också sett, samt den här gynnaren, som placerade sig i vår syrenbuske. Ett fly av något slag. Det dumma med flyn är att de fäller vingarna i deltaform, så fort de sätter sig i vila. Det gör att man inte ser mönstret på bakvingarna. Men jag kunde ana att den här hade orangea inslag i mönstret där. Ett ordensfly, kanske. Någon som vet?

I vilket fall har jag skickat bilden till Naturhistoriska Riksmuséet för att få veta.

Jag håller er underrättade, eftersom jag förstår att ni törstar efter just denna kunskap.

*****

2 kommentarer:

thord wiman sa...

Fina fåglar de där du nämnde. Rödvingetrastens sällsamma sång (man kan tala om dialekter) som bara faller och faller associerar jag mycket med Norrland, inte rödhaken dock.

Igår hade jag nöjet beskåda säsongens första svarthätta. Den satt i en blommande sälg och kändes mycket, mycket tidig. Idag sjöng den vidunderligt, en musikalisk skönsjungare av rang.

Annars har jag skådat en litet större fågel; bruna kärrhöken. Ett par faktiskt: hur de ihärdigt jobbat med insamling av bomaterial vilket förstås också inkluderar vasstrån som plockas upp så långt bort från det i vasshavet liggande boet som möjligt. Här flygs det verkligen över ån efter vatten kan tyckas.
Säkert finns någon sofistikerad evolutionär nytta med detta som jag inte kan utröna. Den storvuxna bruna kärrhöken på breda vingar med vasstrån hängande i klorna är en genuint värmande, vårlig syn!
Annars är det mest luftlekarna de vådligt halsbrytande, spellekarna under skyarna som är det mest tjusiga att uppleva.
Lite spontan fågelglädje innan föräldraransvarets alla plikter och måsten pockar på.

Fågeln som symbol för suverän frihet är och förblir en trött, utklippt schablon, falsk och osann. En av dessa bilder som vi människor strävar att upprätthålla, älskar  att använda metaforiskt. Sann eller falsk. Det saknar betydelse.

JA - ett fly på bloggen måste bara få sin korrekta bestämning. Spänningen är olid...

En fortsatt (även om den inte verkar särskilt flyhänt...) god Rånlandets påsk, Bert!  8-)

Bert sa...

thord wiman: Tack för påskhälsning. Jag hoppas du haft och har en lika bra som jag.

Brun kärrhök har jag inte sett här. Däremot den blå, som jag håller som den snyggare av de två. ;)