måndag, april 25, 2011

Världsmästare

Det där omtalade studentjippot i Lund har tydligen varit en följetong i förra veckan. Den gick mig förbi. Men så här i efterhand har jag försökt sätta mig in i händelserna. Jag läste också en del bloggar. Till exempel hos Gabrielle.

Och min kommentar hos henne blev följande:

Snart törs man inte säga, och än mindre skämta om någonting alls, för då kan man åka dit. På ett eller annat sätt.

Visst kan man kalla tilltaget i Lund smaklöst. Men det är mycket här i världen som är smaklöst. Det får man tycka, och det ska man få tycka utan repressalier. Åtminstone i den värld vi kallar upplyst.

Precis som du säger så är det inne att bli kränkt. Vi har blivit små blöta fläckar på golvet, på väggen av allt som vi blivit kränkta för.

Är det inte dags att ta tillbaka yttrandefriheten.

För mig heter alltid negerboll just det. Om någon blir kränkt för det, så tänker jag ändå inte böja mig. Ska man ta hänsyn till allt och alla i alla sammanhang, så blir det tyst.

---

Senare läste jag också en utmärkt krönika av Dilsa Demirbag Sten i skärtorsdagens DN.
Mycket läsvärd.


*****

10 kommentarer:

Elisabet sa...

Själv tycker jag att spektaklet i Lund var gräsligt smaklöst och humorbefriat, men därifrån till att polisanmäla det hela, är en annan sak.

Elisabet sa...

http://allastudier.se/artiklar/474-svarta-studenter-s%C3%A5ldes-p%C3%A5-universitet/#

Bert sa...

Elisabet: Håller med. Polisanmälan var fullständigt onödig.

Elisabet sa...

Men till skillnad från dig så tycker jag att detta är kränkande. Faktiskt.

Bert sa...

Elisabet: Det kan jag hålla med om i detta fall. Men vad jag ville belysa är att det snart är omöjligt att skoja om än det ena, än det andra. Det blir snart ohållbart, om vi ska ta hänsyn till allt och alla i alla sammanhang för den händelse att.......

Kränkt är oftast ett ord som används alldeles för ofta. Det har gått inflation i begreppet. Snart är väl folk kränkta för att kaviartuben spricker, också. Eller att schampot tar slut mitt i hårtvätten.

Elisabet sa...

Bert: ja, jag håller med ...., men nu var det ju just det här fallet jag tänkte på. Och jag trodde att du också menade just det? Och då tänker jag så här .., att hade detta utspelats hos SD på deras fest .., så hade vi nog alla tyckt att det vore gräsligt osmakligt.

Däremot - mannen som vägrade ta den svenska kvinnan/chefen i hand - och som sedan kände sig kränkt och fick ersättning .., det tycker jag är så barockt att det är inte klokt!

Suzesan sa...

För mig med är en negerboll en sån och inget annat .

 Det som sker nu överallt är ju protester. Mot att vi inte får säga nåt överhuvudtaget.

Bättre än att anmäla vore väl att ta reda på bakgrunden till varför det där uppstår det som de gör. De som blir anmälda. Är fär dåligt insatt om det i Lund, men jobbar.. och bor i ett mångkulturell miljö. Kan ana.

Sen ska jag tillstå att de som anmäler är inte speciellt känsliga. Icke. Löjligt. Come on.

Ojojoj så många gånger jag skulle varit anmäld för allt jag kläckt ur mig. Tänker på om man kan tjäna pengar på att anmäla nån. För då skulle jag var überrik vid det här laget för allt som folk kallat mig genom åren. Jösses. och kränkt har jag känt mig.

Men vad en kränkning är kan bara den som blivit kränkt avgöra. Jag tycker också vi ska få tillbaka och ta tillbaka yttrandefriheten. Då blir man av med såna där känsloyttringar som är gränsöverskridande. Nån som vet vad nysvenskar kallar oss infödingar??? JAG VET det. Usch så hemskt. Vidrigt. Men rör man sig inte i ett mångkulturellt område någonstans kan man inte veta. Om man inte umgås med alla. Då får man bra gissa. Jag vet.

Kram
/Susanne

Suzesan sa...

Haha roligt det där med kaviartuben och hårschampot och de som känner sig kränkta för allt kommer snart reagera på det. Tysta nån är aldrig bra. Värre är det med de tysta människorna de som pratar bakom ryggen. Som har såna åsikter som dem i Lund men tänker och säger det inlindat. Eller agerar på annat sätt..! Förfäras över vad andra gör. Fast de tänker likadant.

Jag kan inte på något vis omvandla en negerboll till en chokladboll...icke.Hur??
Kram
/Susanne

Gabrielle sa...

Jag hörde sägas att några som gifte sig i kyrkan kände sig kränkta för att prästen pratat om Gud! Fniss! Vet inte om det är sant - eller bara en rolig historia.

Bert sa...

Gabrielle: När du säger det, så har jag också hört något liknande. Kanske en s.k. vandringssägen.