onsdag, september 28, 2011

En känsla av overklighet

Slutet av månaden. Jag sätter mig för att betala räkningarna. Som vanligt. I datorn plockar jag fram de e-fakturor jag fått. Mest telefon- och dataräkningar. Det är väl näst hyra den vanligaste sorten i svenska hushåll nuförtiden.

Men så faller ögonen på en betalkortsfaktura. Först tror jag att jag inbillar mig. Det ser ut att vara alltför många siffror. Men sedan ser jag: 49511:- att betala. Hick!

Jag öppnar fakturan och ser post efter post med färjebiljetter över Irländska sjön. Det är Ispwich, London, Dublin, Harrow, Darlington. Mest färjebiljetter, men också kommunanslutna inköpsställen (Borough of Harrow), en "körkorts-instans" eller fordonsregistreringsmyndighet, samt två flygbiljetter.

- Sån't här läser man bara om i tidningen, tänker jag.

Det blir spärrning av kort. Jag gör polisanmälan sent igår kväll, med en ytterst tålmodig och trevlig tjej, som antecknar alla 21 felaktiga inköp, med belopp.

Reklamation till kortföretaget gjord idag på morgonen.

Nu är det bara att vänta.
Och hoppas.

*****

8 kommentarer:

Elisabet sa...

Först: vilken ursnygg "header" du har fixat till!! Varmt och ombonat känns det.

Sen ..., sicken  f a s a med fakturan! Hoppas att det ordnar sig. Vi ser ju i affären hur förvånade tyskar och fransmän blir när vi ber om legitimation om dom INTE  har kod till sitt kort.
Det har dom aldrig varit med om, säger dom häpet. Det blir även många svenskar som inte har kod och då ombeds visa id-handling PLUS bankkortet.
"Räcker det inte med id ...?" säger dom förvånat.

Leif sa...

Har också blivit utsatt för liknande men blev befriad på bara 1000 US dollar, skimming Stört omöjligt att reda ut och några pengar från Visa eller banken har jag inte fått. Bara en massa bök. Polisen har inte riktigt resurser att jaga sådana skurkar världen över. Inte heller har jag energi längre till att bry mig särskilt mycket. Värre skurkar finns på närmare håll.

Biggan sa...

Vilken mardröm! Hoppas allt reder ut sig.

Bert sa...

Elisabet: Jag har upplevt samma sak utomlands. Det är inte lika kinkigt/noga på många håll i utlandet.

Ibland får jag också reaktioner från kunder, när man är noga med att kolla. Men jag säger då att det är för deras egen säkerhet. Det accepteras oftast.

Det här kortet som jag nu råkat illa ut med kräver dessutom att jag använder en elektronisk dosa, där jag hämtar extra verifieringskoder om jag skulle handla på nätet. Så hur det där har kunnat hända är ett mysterium. Jag har inte varit utomlands sedan september 2010, trots att jag jobbar med det jag gör.

Bert sa...

Leif: Jag är glad så länge jag slipper betala för skurkarna.

Bert sa...

Biggan: Det tror jag det gör, på ett eller annat sätt. Jag har dessutom kunnat lista ut något som kan vara ett namn, på en flygbiljett som är inköpt. Det tackade kortbolaget särskilt för.

Leif sa...

Gissar på att det är någon variant av lokal "skimming" du har råkat ut för. Sådana kontouppgifter kan sedan säljas vidare.
I Luleå/Piteå och Göteborg vet jag det finns mindre nogräknade personer som har sysslat med sånt.

Bert sa...

Leif: Jo, det fanns någon "liga", som jag tror nu har åkt fast redan i våras. Men där handlade det om bankomater o liknande, och jag använder aldrig det kortet för kontantuttag. Och sådana "mysko" butiker där man skulle kunna tänka sig skimming, med tanke på att man själv stoppar in kortet i läsaren osv....

Men det har ju också hänt att listor med kortnummer kommit på avvägar från kortföretagen.