lördag, april 30, 2011

Tack för julklappen

I december fick jag en julklapp av mina närmaste medarbetare. En flaska Amaronevin. Ikväll, Valborgsmässoafton, beslutade jag att det var dags för korkskruven att göra tjänst.

Och vad passade bättre till denna gudadryck än grekiskkryddade kycklingfiléer serverade med tranbärskaramelliserad fänkål och ädelostfyllda bresaolaknyten.

Det blev gott.
Jag lovar.

Tack Grupp 12.

*****

Tjuvstarter



Jag måste säga att jag aldrig haft blommande krokus i april förut. Och detta trots den ovanligt friska, fina, ovanligt kalla och snörika vintern, som många ondgjort sig över.(Amatörer!) Jo - Mot solväggar i stan, kanske. Där blommar både scilla och påskliljor. Men här, mitt i skogen. I mossan. Utan någon som helst omvårdnad, dyker de upp varje år.

Det tackar man för.

Visst verkar det bli en Valborgsmässoeld nere vid stranden, som det brukar bli varje år. Men vi drog igång en rishög redan mitt på dagen, där vi eldade upp en hel gran, som vi var tvungna att fälla i höstas.

Den röken skrämde bort alla häxor och annat oknytt i hela trakten, kan jag lova. Så nu kan vi fira lugnt.


*****

Äntligen

Valborgsmässoafton. Startdagen för våren. Åtminstone förr. Då skulle vi ta på oss vårkläderna, oavsett väder.

Nu är det annorlunda. Ingen klär sig efter vädret längre, utan efter modet som skapats någon annanstans. "Ingen" är en lätt överdrift förstås. Jag klär mig nämligen sedan jag tittat på termometern och gjort en bedömning av hur mycket det blåser och om det är mulet eller sol.

I vinter har jag sett framförallt unga tjejer, mer eller mindre helt utan kläder i 25-gradig kyla. Med tygskor på fötterna. Medan killarna har mössa på sig oavsett temperatur. Och den sitter där på huvudet, även inomhus.

Nu är det brytningstid, och den relativa värmen verkar helt få snurr på termostaten hos mänskligheten. Alltså såg jag i den 10-gradiga luften i Luleå igår både t-shirtsmän och dunjacksditon med halsduk. Shorts såg jag också, men det har jag sett hela vintern (se ovan), så det är inget nytt.

Men det var ju inte det jag skulle skriva om egentligen.

Jag ville ju egentligen bara gratulera Kalle, som fyller år idag.
Han fyller pension. Så skönt att äntligen få dra sig tillbaka efter ett långt yrkesliv. Rejäl pension har han också, och säkert en hel del undanstoppat, om jag känner honom rätt.

Så grattis Kalle!
Ta hand om Syllan, ungarna och de kommande barnbarnen.
Jag hoppas du äntligen får en smula frid med härliga promenader, boule med grabbarna och mekande med bilen.

Tänk inte på jobbet.
Vi klarar landet ändå.

*****

fredag, april 29, 2011

Efter en hektisk vecka präglad av "panik" bland kunderna, fort, fort, minibussar här, Roanoke där, 60 ton kranbil över Östersjön, hel VD-familj till New York, bråttom bråttom, svar idag, igår, men helst i förrgår, ny dator, nytt verktyg för blivande hemsida, visum till Kina hur snabbt, flämt, flämt...



Middag på Rånlandet. Grillad röding, vårlig sallad, gott fyndvin.

Ute sjunger taltrast, rödhake och rödvinge. Duvblå moln över Jämtön.

Stilla.

Stilla.




*****

tisdag, april 26, 2011

Tjohooo - Jag är rik

Aktiehandlare Bodin har gått och gjort strålande affärer. Har sålt aktier, minsann. Till Telia.

De var nämligen väldigt sugna på att köpa tillbaka några av sina egna aktier i vintras.
Okej - Men då ska de få betala dyrt, tänkte jag.

De erbjöd 62 kronor per aktie och de ville köpa 4 stycken av mig. Eftersom jag en gång i tiden betalt 55 kronor skulle jag alltså göra en vinst på 7 kronor gånger 4 aktier. Jag skulle alltså kunna köpa en Magnumglass för vinsten.

OCH FÅ PENGAR ÖVER!

Dessutom skulle jag ju därutöver få betalt för själva aktien också.
4 x 55 = 220 kronor förutom vinsten.

Milde tid!

Idag kom pengarna.

Det verkar som det är det något kapitalistsvin som tagit betalt på vägen.



*****

Det var en ...


.. flickfjäril jag mötte i syrenen i påskhelgen. En Brun Flickfjäril.

Det bekräftade Naturhistoriska Riksmuséet idag.

Den Bruna Flickfjärilen är ganska allmän i stora delar av landet, så hon var ingen raritet.
Eller han.
För trots namnet är det där en hane.

Det ser man ju.

*****

Nygammal bekant

Plötsligt satt den där. På bastutaket. I solen glödde bröstet rostrött. Karaktäristisk stjärtdarr.

Rödstjärten har "alltid" funnits i mitt medvetande. Från barndomen, faktiskt. Men när jag nu i helgen såg den för första gången på min egen ägandes tomt, inser jag att jag inte varit i kontakt med den på många, många, många år.

Det var en trevlig återträff. Hoppas att den väljer någon av våra icke uthyrda holkar.

Jag hann tyvärr inte få fram kameran, för att fånga denna vackra fågel. Men här finns mer att läsa och se.

*****

måndag, april 25, 2011

Världsmästare

Det där omtalade studentjippot i Lund har tydligen varit en följetong i förra veckan. Den gick mig förbi. Men så här i efterhand har jag försökt sätta mig in i händelserna. Jag läste också en del bloggar. Till exempel hos Gabrielle.

Och min kommentar hos henne blev följande:

Snart törs man inte säga, och än mindre skämta om någonting alls, för då kan man åka dit. På ett eller annat sätt.

Visst kan man kalla tilltaget i Lund smaklöst. Men det är mycket här i världen som är smaklöst. Det får man tycka, och det ska man få tycka utan repressalier. Åtminstone i den värld vi kallar upplyst.

Precis som du säger så är det inne att bli kränkt. Vi har blivit små blöta fläckar på golvet, på väggen av allt som vi blivit kränkta för.

Är det inte dags att ta tillbaka yttrandefriheten.

För mig heter alltid negerboll just det. Om någon blir kränkt för det, så tänker jag ändå inte böja mig. Ska man ta hänsyn till allt och alla i alla sammanhang, så blir det tyst.

---

Senare läste jag också en utmärkt krönika av Dilsa Demirbag Sten i skärtorsdagens DN.
Mycket läsvärd.


*****

En grå liten fågel


I den tidigaste morgontimman (vid sextiden) råkade jag se denna besökare genom köksfönstret. Liten som en siska, men i övrigt obekant.

Vet du?

Bilderna är dåliga, det erkännes. Men de är tagna genom ett oputsat fönster.













*****

söndag, april 24, 2011

På spaning

Att sädesärlan anlänt i god ordning kunde vi konstatera från fikabordet på terassen. Två makligt promenerade ärlor på infarten.

Men man är ju lite nyfiken på vad som händer utanför tomten också. Alltså drar vi iväg på skogsvägarna mot den lilla tjärnen för att kolla om det finns några rastande sjöfåglar där. Men det gav ingen utdelning.

Vi går vidare mot fjolårets upptäckt, fiskgjuseboet borta på åsen. Snöfläckar ligger kvar här och där. En livlig bäck korsas och vi kommer så småningom ut på ett hygge. Och där börjar vi spana mot andra sidan.

Återseendets glädje. Fiskgjusen sitter där på bokanten och spanar. Vi ser det på en halv kilometers avstånd.
- Ska vi gå närmare, frågar jag, och får ett jakande svar.
Vi hinner väl ungefär 25 meter innan gjusen varnar och lyfter på sina slanka vingar och kommer emot oss, gör en besiktning och glider iväg utom synhåll. Vi ser sedan hur den parkerar sig i en björk långt, långt borta. Förmodligen tror den nu att den lurat oss. Att vi inte vet var boet är.

Vi visar hänsyn och vänder hemåt igen.
Nu vet vi ju att allt är som det ska vara.



*****

lördag, april 23, 2011

Uthyres

Förråd i centrala Luleå uthyres för förvaring av Blocket-fynd. Kortare eller längre tid, dock högst ett halvår. Frakt till och från förrådet ombesörjes av hyresgästen. Eventuell hjälp från värden kan påräknas.

Det var precis vad som hände för ungefär ett år sedan. Jag var hyresvärd och Ingela var hyresgäst.

Idag njöt jag frukten av det. För när hon hämtade sitt fynd propsade hon först på att få fylla min frys med delikatesser. Älgfärs, som blev köttbullar i julas. Och nu en tjälknöl, som efter 12 timmar i ugn och 4 timmar i saltlake blev vår påskaftonsmiddag.

Vi började dock med gravad lax på fänkåls- och äppelsallad i Philadelphiaost med granatäpple. Saint Clair, Vicar's choice 2010 barrel fermented chardonnay, därtill.

Sedan kom älgen. Serverad med palsternacka rostad i tranbärsbalsamico och honung och med lingonsås. Nebbiolo Langhe 2009 blev det passande rödvinet.

Desserten blev en svensk cross-overhistoria. Karamelliserade Kvibille grönmögelost på hjortron.

Nu har vi gett kubismen ett ansikte.



*****

Påskafton

Vad hittar man på en sådan här ledig dag, när solen skiner från en totalt molnfri himmel och vindarna är så gott som obefintliga.

Jo - Man blir sittande i solen och gör inte ett skapandes grand. Största ansträngningen efter frukosten blev att lokalisera den rödhake som sjöng så fint från en tall i närheten. Den första rödhaken för säsongen. En vecka tidigare än vanligt. Vilket för övrigt även gäller rödvingetrasten, som också hördes. Nu går det undan.

Två nässelfjärilar har jag också sett, samt den här gynnaren, som placerade sig i vår syrenbuske. Ett fly av något slag. Det dumma med flyn är att de fäller vingarna i deltaform, så fort de sätter sig i vila. Det gör att man inte ser mönstret på bakvingarna. Men jag kunde ana att den här hade orangea inslag i mönstret där. Ett ordensfly, kanske. Någon som vet?

I vilket fall har jag skickat bilden till Naturhistoriska Riksmuséet för att få veta.

Jag håller er underrättade, eftersom jag förstår att ni törstar efter just denna kunskap.

*****

Äter man inte ägg ...

.. så kan man få trevligare saker på frukostbordet.

*****

fredag, april 22, 2011

Arktisk vår

Den exceptionellt snabba snösmältningen gör kontrasterna skarpare. Uppe vid stugan sitter vi i solen och äter i behaglig värme. En och annan snöfläck kämpar för sin existens. Så snabbt som snön ger upp i år har jag nog aldrig varit med om. Marken hinner inte ta emot allt vatten, utan är fullständigt mättad, vilket gör att tomten fläckvis ser ut som ett träsk.

En kort (60 m ungefär) promenad ner till stranden, i den bäck som vår stig blivit, gör att jag hamnar i vintern igen. Havsisen ligger fortfarande och ger ett kallt intryck, även om solen får luften ovanför den att dallra.

Långt därute passerar två gäss under ivrigt trumpetande.



*****

Långfredag - Originalet

Dricker man elvakaffe klockan ett, så blir det lunch klockan tre.

Så är det bara.

I övrigt sitter vi bara i solen och ser snön smälta.
Det är så spännande.

*****

torsdag, april 21, 2011

Missade ...

.. ett säkerligen spännande möte ikväll.

Markus Krunegård mötte Inga Juuso i deras gemensamma värv. Musik.

Mötet ägde rum i Vassijaure. Sveriges nordligaste järnvägsstation. Och i SVT 2, som den första delen av sex avsnitt där svenska musiker träffar den samiska musiktraditionen.

Tack och lov finns mötet på SVT-play, eller som repris flera gånger.

Vassijaure är en fascinerande plats i den svenska fjällvärlden. Jag har berättat om den förr.

*****

När vi äter middag ...

.. ringer stuggrannen. Min namne.
- Hej! Vad gör ni. Kom över på kaffe och en whisky sedan.

Det blir en stund med samtal om gamla bekanta, nya bekanta, Qui Gong, skidåkning (jag och B-O är gamla Skidfrämjarkolleger), hans nya kvinna har skrivit en bok nyss utgiven...

Ja det blir mycket prat om allt möjligt.

Och imorgon fyller han 69.
- Då kommer det folk. Säkert. Ja, då kommer K. och B. också.

K. är kollega till mig, men på ett annat av våra kontor.

- Kul, sa jag. Då får vi se om hon håller vad hon lovat.
- Vadå, frågar B-O.
- Ja, hon har lovat att titta in hos mig när hon kommer hit nästa gång. Det är ett år sedan, så vi får väl se om hon kommer ihåg.
- Jag påminner väl henne.

Vi går hem. Mörkret (Det mörker som inte är så mörkt längre.) har lagt sig och dimman smyger runt träden.

*****

Susar ut till lugnet i ...

.. stugan, efter halvdagsjobb. Blir bjuden på sen lunch. Ansjovispaj med vårsallad och ett svalt vitt vin.

I radion sitter Lotta Bromé och pratar trafik.
- Och nu ska vi höra hur läget är i mellansverige. Hallå Jönköping!

Mellansverige???

*****
Andra bloggar om: , ,

onsdag, april 20, 2011

Möte i skogen


- Va! Kommer ni redan idag, frågar fjolårskalven förvånat, när vi rullar in på Rånlandet.
- Nej, jag ska tillbaka till stan redan ikväll. Ska bara lämna av B. som är ledig imorgon. Själv måste jag jobba halva dan.
- Jaha, sa kalven. Men nu måste jag gå. Mamma råmar. Jag får inte prata med människor.

På havsisen spelar orrarna.
Kvällen är ljus.

Det ska bli skönt efter morgondagens jobb att få åka ut hit och känna att man är ledig i fyra dagar.


*****

Det är när jag träffar ...

.. Östergötlands läns landshövding på Storgatan, som jag förstår att det är storhelg på gång.

*****

tisdag, april 19, 2011

En så'n där dag ...

.. då inget hände. Inte heller tog jag chansen.

Dagens horoskop:
Vill man vinna måste man ibland ta vissa chanser, och det här verkar kunna bli en sådan dag.


Pyttsan!

*****

måndag, april 18, 2011

Va?

Sensationell händelse i mediasverige.

Ett sanningens ord. Till och med flera. I Aftonbladet!!!? Förmodligen första gången sedan 1830, då tidningen grundades.

Det gäller vargattacken, med stor V, som nu valsar runt i pressen under stort ståhej.

Nu har Jan Guillou (som jag normalt inte har särskilt mycket till övers för) skrivit en mycket initierad krönika, som dels andas självkritik mot media, men även mot jägare.

En krönika som är på kornet, alltså.

Jag anade vartåt rapporteringen om de naturligt agerande vargarna skulle barka hän. Flera felaktigheter kunde höras i både radio och teve, och läsas i pressen.
DN hade sitt fel redan på första sidan:
Kvinna med hund utsatt för vargattack.
Rovdjursexperter slår fast att det var vargar som anföll en kvinna
som var ute och gick med sin hund och ettåriga dotter på söndags-
morgonen. Vid attacken, som inträffade i Riala utanför Norrtälje,
högg den ena vargen tag i hunden och drog in den i skogen.


Nej DN, och andra som handskas ovarsamt med sanningen. Ingen kvinna anfölls. Vargarna såg hunden, som sprang långt framför sin matte, som en inkräktare i reviret. Inget att fundera på över huvud taget. Visst var det tråkigt för hunden och för ägaren.

Naturen är ibland okuvlig och svår att göra något åt. Och framförallt ska vi nog akta oss noga för det. Den strävar alltid efter att kompensera våra fel, vilket vi bör acceptera.

Ingen människa har blivit attackerad av varg här i landet på många många år. Förmodligen flera hundra.

Skulle vi ha samma säkerhetstänkande i alla sammanhang, fick vi nog lägga av med allt.
Livet till exempel.

Läs den utmärkta krönikan.

*****
Andra bloggar om: , , , , ,

söndag, april 17, 2011

Det var när den där snöklumpen under kajakerna ...

.. plötsligt började äta blåbärsrisknoppar, som jag insåg att snöklumpar normalt inte gör så.





*****

Som vanligt


Nog är det märkligt hur saker och ting upprepar sig. Idag planterades penséer, precis samma datum som i fjol. Och koltrasten kom, precis samma datum som förra året.

Men sedan är det sig inte riktigt likt.

Sommarvattnet kopplades på. Rekordtidigt. Det brukar ske vid Valborgsmässohelgen i vanliga fall.

Inte heller behövde jag bryta helgledigheten för att åka till jobbet och undsätta nedaskade resenärer. Tack och lov.






Tjohoo! Vatten i kran.

*****

Språkligheter

Hör ett reportage i Godmorgon världen i P1, som handlade om en viss sorts tygsko, som blivit så oerhört populär. Trots pris, trots kvalitet.
- Den är väldigt hipp, sa programledaren. "Alla" vill ha ett par.

Så nu är det hippt att hela Sveriges befolkning har samma sorts skor? Tänk - Jag trodde det var hippare att avvika, och inte jönsa med i amerikansk white trash-look.

Men skorna har börjat "utvecklas". Omdisajjnas. Bevars.

- Sedan vi började samarbeta med Marimekko kommer en annan typ crowd till butiken, sa den förmodat hippe affärsinnehavaren.

Crowden, verkar bestå av den nya människotypen "kulturtant" förstår man om man lyssnar vidare lite mellan raderna.

När det fascinerande reportaget är slut, säger P1-programledaren att
- Vi ska för ordningens skull också berätta att det finns tygskor av andra märken än det som nämndes i inslaget. Och av andra material.

Tygskor av "andra material", tänker jag.
Nej, nu går jag ut i solen istället.
Den består i alla fall av samma material oavsett hipp-grad.


*****
Andra bloggar om: , , ,

Usch, sa Eskil

- Om vi i Sverige inför obligatorisk bedövning vid kastrering av unggrisar, betyder det att svenskt kött blir dyrare. Då kommer handeln att istället importera och sälja billigare, utländskt kött.

Hoppsan!
Tänk så hemska marknadskrafterna är, Eskil!
Har du plötsligt kommit till insikt över den sneda ideologi som du och dina allianskompisar så ivrigt förfäktar?

Ett framsteg.
Grattis!

Min ideologi säger mig istället att folk är humana mot grisar.

*****
Andra bloggar om: , , , ,

lördag, april 16, 2011

Rånlandet 16apr kl 21.40

Efter en stressig arbetslördag med övertidsjobb (Det var ett idrottslag som plöstligt ändrade sin resa, med allt som därtill hör, med hyrbussar, hotell, måltider, taxibilar och annat, som behövde utöka sin resa med ett dygn), var det skönt att dra ut till stugan för att koppla av.

En enkel middag fixades.
Det blev lättstekt suovas, med lingonbräserad palsternacka och en sallad på fänkål och granatäpple. Ett fyndvin därtill. Intimo Malbec. Argentinskt från Patagonien, ett område jag gärna skulle besöka.


Efter avslutad disk, gick jag ut i den vårblåsiga kvällen. Nu är kvällarna ljusa. Ja - Det mörknar inte helt på hela natten.


Månen hjälper förstås till lite.

Haren sitter och funderar över vem jag är.






*****

fredag, april 15, 2011

Joe Labero, Robyn ...

.. och jag, har ett gemensamt. Det tänker jag på när jag strötittar och hör på den konsert med Robyn som sänds i SVT 1 ikväll.

Jag tillhör väl inte den "kundgrupp" som hon främst vänder sig till. Men jag kan inte låta bli att tycka att hon är urduktig. En självständig ung kvinna, med en enastående talang för det hon gör. Och jag gillar det. I alla fall det mesta.

Nåväl (ett av mina älsklingsuttryck, när jag vill göra en snygg övergång) - Nu var det ju det där med gemenskapen.

Hon står där på Berns scen tillsammans med sitt band, med sin ljusshow och den entusiastiska publiken.

Men jag var före henne. Nämligen 1987. Då uppträdde minsann JAG på Berns stora scen. Jojomän! Tillsammans med Joe Labero. Hur stort kan det bli?

Sedan delar vi en del sommarnöje också.
Jag och Robyn.

*****
Andra bloggar om: , ,

Hundjobb

En sådan här fredag blir oftast klassisk. Det är ett känt faktum i vår yrkesgrupp att fredag före påsklov (och andra lov också, för den delen), innebär ett uppvaknande. En plötslig insikt. Inte hos oss som jobbar i branschen, utan hos våra kunder.

- Jäklar.... Det finns ju ett liv bortom påsken också. Det hade jag glömt. Och säkert är det snart slut på ALLA platser på flyget till Indianapolis, Falmouth och New Dehli, så nu måste jag ringa. Nu, så jag hinner till after work'en. Tänker kunden. Eller rättare sagt kunderna.

Och ringer gör de, och mejlar, och kommer in.... Sätten är många.

Vi sliter som hundar för att få till allt på ett bra sätt. Fredagar är vår stressigaste dag, förutom måndag.

Bra medarbetare är ett måste. Vante är hund, och passar alltså för jobbet. Men han är lite tafatt på tangenterna. Det syns på skärmen. Det blir lite suddigt. Men kul att han vill vara med. Hoppar upp i knät, ger mig en puss på näsan och tittar intresserat på när jag jobbar.

Pulsen går ner. Lugnet bibehålls. Och vi tänker .... Jaha - det här är precis som på äldreboenden. Det blir mer harmoniskt med djur i lokalerna. Alla andra jämförelser givetvis åt sidan. Bort, bort.

1 minut och 30 sekunder innan stängning tar jag mitt sista samtal för dagen. En resa till MUR. Nåväl - frågan om den var snabbt avklarad. Jag ringer upp en kund som hoppat av otålighet i väntan på ett ryskt visum, som nu anlänt i god ordning från ambassaden. Han blir glad och vill komma in och hämta det redan imorgon.

Det går bra. Jag jobbar ju då.

Kul!?
Nja - Det finns roligare saker än att jobba lördag.

*****

tisdag, april 12, 2011

Förklara för mig ...

.. logiken i att regeringen nu vill införa ett femte jobbskatteavdrag nästa år, vilket "kostar" 15 miljarder kronor. Även pensionärerna skulle bevars få mer i "lönekuvertet".

Det handlar om några hundralappar till varje månad, både för arbetande och före detta arbetande.

- Vi vill göra något med statens överskott, sa regeringen.

Va? Går det så himla bra för moder Svea? Samtidigt vill man då sälja ut statliga vinstgivande företag "för att betala av på utlandsskulden". Företag, som om de sköts på rätt sätt kommer att fortsätta ge pengar till folkhushållningen. År efter år, efter år.

De där hundralapparna gör förmodligen varken till eller från i de flesta hushåll. Möjligen lite ökad konsumtion, och lite ökad miljöförstöring, lite ökad fetma, lite ökat meningslöst slöseri.

Nej - Lägg de där slantarna på förbättrad infrastruktur, lärarlöner eller högre kvalitet på åldringsvården istället. Plussa på med vinsterna från Vattenfall, Telia och andra statliga kassakor och lägg 101% skatt på chefsbonusar.

Det tror jag de flesta skulle må bättre av.

Byt regering!

*****
Andra bloggar om: , , , ,

måndag, april 11, 2011

Missade du ...

.. en viktig insikt ikväll?

Mattias Klums fantastiskt vackra och kloka film som ingick i SVT:s Vetenskapens värld idag.

Helt enkelt fantastisk.

*****

Vår lilla värld

I Riksgränsen, känd skidort i de riktiga fjällen, föll gult regn i helgen. Snön färgades svagt gul och förundran var stor. Vad var nu detta?

Man ska inte äta gul snö, heter det. Men vad ska man göra med den, då?

Ingenting.

Det är bara att konstatera att vi alla här på jorden levande varelser delar en gemensam resurs. Luften och atmosfären, bland annat.

Idag konstaterades att snön färgats gul av sandstoff från Sahara!!! Vår värld är inte större än så.

Så nu får man skidornas belag snyggt slipade medan man tar sig nerför pisterna.

Samtidigt får vi väl glädjas åt att det inte blåser från Japan.

*****
Andra bloggar om: , , , , , ,

Vår i sikte

Regeringen backar om sjukskrivningsreglerna.

Och deras utredare anser att vargstammen i Sverige borde bestå av 450 djur för att vara livskraftig.

Det ljusnar även i de mörkaste och dammigaste hörnen.

*****

Fem och ...

.. fyrtiofem. Det är den märkliga tid då jag av någon anledning slår upp mina grågrönvattniga ögon på morgnarna. Det har hänt med envis regelbundenhet den senaste tiden. Och jag förstår inte varför.

Min väckarklocka är nämligen inställd på 06.30. De tre kvart som återstår mellan uppvaknandet och väckarklockan ligger jag och försöker somna om. Ibland går det. Ibland ligger jag i någon sorts dvala mellan vakenhet och sömn. Och ibland är jag klarvaken och skulle egentligen kunna stiga upp. Men man envisas och ligger kvar.

- Det är sommartidens fel. Det är den tanke som dykt upp någon gång. Andra, som jag berättar detta för skyller också på den. Själv är jag ju stensäker på att det där med sommartidsomställning är nys. Jag har då aldrig påverkats av den omställningen förr. Lika lite som jag är känslig för vinter- eller sommarljuset.

Dessutom är det helt ologiskt att jag på grund av att vi övergått till sommartid skulle vakna 45 minuter tidigare än vanligt för då är klockan enligt normaltid bara 04.45.

Så kom inte med den teorin.

Nu vill jag istället höra din.

*****

söndag, april 10, 2011

Man får nog hjälpa till lite ...



.. om man ska kunna grilla i påsk.

*****

Paralleller

Islänningarna verkar ha satt ner foten. Det har i helgen folkomröstat om frågan "betala eller inte betala" en skuld till Storbritannien och Nederländerna.

De har med stor sannolikhet valt att inte betala. Skulden är nämligen inte deras egen. Den är istället resultatet av en privat banks vårdslösa penningäventyr. Banken gick i konkurs, och lämnade britter och holländare med det faktum att de pengar de investerat i Icesave, nu fryst inne. Dessa människor har då skvallrat för mamma staten, som genast curlade itu med "problemet".

Jag förstår islänningarna. Nu kan bankens konkursbo vara värt en del. Men det som inte räcker till därifrån lär de få betala ändå, via staten.

I Sverige, liksom i Tyskland har kärnkraftsindustrin blivit ålagda att själva ta hand om kostnaderna ifall något går snett i deras verksamhet. Jag vet inte om Centern, som varit med och ta fram bestämmelsen, tänker sig att de då har krupit undan och på så sätt slipper säga ett rakt "nej" till kärnkraften. Sminkat, alltså. Förhoppningen är väl att ingen producent av kärnkraft ska våga sig på vågstycket att investera. Men oron är förmodligen obefogad.

I Japan lär kostnaderna (hittills) för Fukushima uppgå till sisådär 800 000 000 000 kronor. Det betyder 6300 kronor per japansk invånare. Skulle samma katastrof hända här skulle det belasta varje svensk med närmare 90 000.
Vilket företag skulle kunna ta på sig den skulden?

Nej - Då får nog mamma staten ta vid igen. Det vill säga vi själva. I det senare fallet med både pengar och hälsa.

Jag tycker att ovanstående exempel manar till eftertanke.
Hur ska vi ha det?

*****
Andra bloggar om: , , , , ,

lördag, april 09, 2011

Avnjuter ...

.. en utmärkt bjudmiddag, medan solen sänker sig.

*****

Jodå - Den kom

I förra inlägget efterlyste jag bland annat bofinken. Och jag må säga att tidtabellsprecisionen är ett snäpp bättre än SJ:s. För aldrig har väl SJ kommit före tidtabellen. I alla fall inte ett helt dygn.

Plötsligt satt en bofinkhona där och käkade frön nedanför fågelmatningen. Men hon verkade rätt ensam.

*****

En titt i tidtabellen

Årets första ringduvor skyndade just över tomtens himmel. Vårfågel? Tja - Den får duga.

Men jag saknar ändå en hel del typer, som borde ha visat sig. Var är koltrasten? Snösparvarna? Bofinken?

Visserligen är det den 10 april som är tidtabellsenlig ankomst för bofinken och det är bara den 9:e idag, så vi får väl hålla utkik imorgon. Kanske ställer motvinden till besvär.

*****

fredag, april 08, 2011

När ska svenska folket begripa ...

.. att det är dags att starta ett el- och järnvägsuppror?

Så kallade marknadskrafter och nödvändig infrastruktur kan bara gå hand i hand med giriga gubbar av båda könen, med noll självinsikt, små egon och gigantisk social oförmåga. Ska sådana existenser tillåtas styra oss?

Jag bara undrar.

Vi kan väl börja med att byta regering!

*****

Andra bloggar om: , , , , , ,

Vykort

Tromsö badar i sol. Sänder en bild från min skidtur mot sydspetsen.

Hälsningar A.

- - - - - - -

Och här sitter jag. Mulet och trist.

*****

torsdag, april 07, 2011

Dagarna rinner ...

.. iväg i samma takt som snön försvinner.

Redan är det dags för veckans sista arbetsdag. Jag fattar ingenting. Strängt fördjupad i semesterplanering, för att få personalen att räcka till i sommar. Ett hästjobb. Men förhoppningsvis blir jag klar under morgondagen. Det vore skönt att släppa det oket.

Men, som sagt, tiden flyger iväg.

Någon som har ett tips på hur man bromsar?

*****

onsdag, april 06, 2011

tisdag, april 05, 2011

Väderätare

Jag äter lunch vid elvatiden. Mycket för att då få en smula lugn och ro, en välbehövlig paus. Dessutom är salladsbuffén som fräschast.

Men det skiter sig fullständigt vissa dagar.

Nu har jag kommit på en teori om varför.

Igår skramlade väl sisådär tio gäster här, under min lunchtimme. Idag är lokalen fylld till 80% redan tjugo över elva och folk står i kö för bord tjugo minuter senare.

Igår var det mulet med lätt duggregn.
Idag skiner solen.

Ett klart samband, alltså.
Man har väl läst sociologi, så man vet vad man talar om.

Så akta dig för sol. Den kan göra dig överviktig.

*****

På väg till jobbet ...

.. hör jag ett välbekant ljud. Högt ovanför mig flyger sju måsar.

Årets första.

Undrar bara var de hittar mat. Det finns inte en vak så långt mitt öga nått den senaste veckan.

*****

måndag, april 04, 2011

Straffa den som straffas bör

Härligt! Nu har delägaren Staten i Vattenfall "skärpt reglerna" för löner, bonusar och avgångsvederlag för de högsta cheferna. Nu blir det bara treåriga avtal, istället för femåriga. Det berättade Peter Norman, ansvarig minister i regeringen i Aktuellt ikväll.

Vilka avtal som gäller för femmånaders fick dock aldrig veta.

Förskingring brukar bestraffas med fängelse, när det gäller belopp i den där storleksordningen. De som beslutar om dessa hårresande avtal bör lagföras.

Likhet inför lagen heter det.

Jag tycker det verkar mera likstelhet.

*****
Andra bloggar om: , ,

Grönköping

Vår drottning har varit allvarligt sjuk. Den löpsedeln råkade jag få ögonen på härom veckan. Men jag lade inte någon större vikt vid det.

Det är nämligen massor av folk som är allvarligt sjuka. Till dem hör nog även kvällstidningsmakare med personal.

Idag råkade ett av deras alster (Ett alldeles för fint ord för den sortens produkt!) ligga på bordet intill mitt på lunchrestaurangen.

Nu hade ".. drottningen trätt fram efter sin sjukdomstid."

En förkylning. "En vanlig bonnförkylning", uttryckte någon hovrepresentant det hela.

Förmodligen det sannaste som stod i den tidningen idag.

Varför köps den? Varför läses den?
Vakna, svenska folk. Visa att du är ofantligt mer intelligent än Expressen och Aftonbladet.

Toapapper finns utan tryck och ger en renare känsla i stjärten.

*****
Andra bloggar om: , , ,

söndag, april 03, 2011

Farsoter

Det är inte mycket att glädja sig åt här i världen för närvarande. På mitt privata plan finns inget att klaga på, men omvärlden kunde väl skärpa sig lite mer.
  1. Kärnkraftskatastrofen i Japan är långt ifrån över. Frågan är om den är det under min livstid ens om jag lever 30 år till.
  2. Libyen, Elfenbenskusten, Syrien, Bahrein med flera länder med fullkomligt huvudlösa ledare. Elfenbenskustens president vägrar rätta sig efter ett valresultat och hävdar att Frankrike (?!!) tänker anställa ett blodbad i landet. I Syrien har diktatorn, hör och häpna, i sin stora ynnest beslutat häva undantagstillståndet som rått i landet i nära 40 år. (!!!) Det verkar inte finnas särskilt mycket klokskap i de där kretsarna.
  3. En religiös sekt i USA har offentligt bränt Koranen och indirekt mördat ett stort antal människor på ett FN-kontor i Afghanistan. Och han ångrar sig inte, utan tänker göra det igen den 22 april. Finns det ingen som kan spärra in idioten? Min sedan fem decennier, minst, avoga inställning till religiositet får sig en ny dos. Det är bättre att tänka själv än att använda bruksanvisningar skrivna av galningar för flera tusen år sedan. Livet är för dyrbart för att fuskas bort. Sekularisera mera!
  4. Chefer i Vattenfall fortsätter att roffa åt sig. En var anställd i fem månader (!!!) och kunde kassera in 21 miljoner kronor, när han slutade. Spärra in dem som gått med på sådana avtal. Det är vi som får betala! Förstatliga hela elindustrin. Marknadskrafter fungerar inte i samhällsnödvändiga sammanhang. När ska vi lära oss det?
  5. Mässlingen är över oss. Say no more.

Fyll gärna på!

*****
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Nu händer det ...

.. som vårivrare (Jo - Även bristfälliga norrbottningar) börjar yra om redan i januari, så fort det töar lite.

Snön sjunker ner i jorden. Tio centimeter sedan jag mätte senast.

Vägkanternas plogkarmar har plogats ut mot dikena, för att underlätta avrinning.

Termometern ser lite ovan ut.





Så till er svagsinta: Snön försvinner innan Valborg. Precis som alltid och oavsett hur mycket ni gnäller. Och var glad för att den stannar så länge som den gör. Vem vill ha vårvindar friska över dammiga gator? Nä - Då gnäller ni lika mycket.

Bestäm er!

Det har jag gjort.

*****
Andra bloggar om: , , , , ,

Två radiotips

Idag sänds i SR P1 en dokumentär som handlar om märkligheterna kring det hittills största terroristdådet i Sverige. Sprängningen av ett tidningshus i Luleå under andra världskriget. En historia som vi aldrig fick läsa eller höra om i skolan, trots att det var hemstaden det handlade om. Vi var väl fullt upptagna med att läsa om Dackefejden och Hallands åar, förstås. Här kan du läsa och höra mer.

Sedan ett litet roligare tips. Mark Levengoods krönika i dagens Godmorgon Världen är mitt i prick. Hör själv. Men ta av dig mössan först.


*****

lördag, april 02, 2011

Grått

Idag känns det som att jag utan dåligt samvete kan hålla mig inne. Med tanke på den gångna veckans lungrensning i frisk fjälluft, sol i mängd och timvis med gymnastiska rörelser varje dag, gör det inte ett skvatt att vår himmel idag ser ut som .... Ja - ingenting, egentligen. Blåser som sjutton gör det också.

Det får bli lite ikappläsning, fikastund, middagsslummer och liknande aktiviteter.

Rånlandshimmel

*****

fredag, april 01, 2011

Att börja arbetsveckan ...

.. på en fredag är idealiskt. För då är det snart helg igen.

Från en stuga till en annan, efter en lagom intensiv arbetsdag.

Inte dumt.

*****