tisdag, februari 07, 2012

Vi har vinter

Varje år har vi något som kallas vinter. Det är en period då temperaturen går under noll grader i minst fem dygn i följd. Vissa vintrar har det varit lite si och så med det, med ideliga veckor med slask och snösmältning både i januari och februari.

Men så i fjol smällde det till och blev vinter i november. Bara en enda gång fram till i mars nosade kvicksilvret (eller spriten, som det oftast är nuförtiden) på nollstreckent. En riktig drömvinter alltså. Mycket snö hade vi också.

I år dröjde den lite med ankomsten. Snön föll först vid juletid, men sedan har den faktiskt varit väldigt givmild. Återigen en önskeversion av årstiden.

Sedan någon vecka tillbaka har vi haft kallt. Relativt kallt. Ja till och med mycket kallt från och till. Sedan en vecka, alltså.

Och vad ser man i tidningen. Vad hör man? Jo - Nu är folk less på kylan!!! Tala om uthållighet. Efter en vecka beter sig många som om jordens undergång vore nära förestående med istid och evigt mörker som utsikter.

Vilken landsända bor de i? Jag bara undrar. Snälla nån. Det är vinter. Läs första stycket i det här inlägget igen, så kanske det fastnar vad det handlar om.

Sluta skämma ut oss. Och sluta gnälla!
Fjesnorrbottning!

*****

4 kommentarer:

Leif sa...

Polisen i norra sverige klagar på kalla fötter

När inte ens norrbottens länspolismästare som utger sig för att vara lyhörd lyssnar på sina poliser, fotfolket och förser dem med rejäla vinterkängor. Då blir det plötsligt väldigt kallt i samhället.

"... Polisassistent Therese Forslund jobbade ute i 35 minusgrader i helgen – men har inte rätt till vinterkängor.
Nu har poliskollegor från övriga landet samlat in pengar för att Kirunapolisen åtminstone ska få ullstrumpor.
”Vinterkängor kanske inte är en så stor fråga. Men det borde vara en självklarhet”, säger Therese Forslund tlll SvD.se. "

Med tanke på hur få poliser det finns i norrbotten och polismästarens förhållandevis höga lön borde han privat kunna göra en Karl-Bertil och lägga ut för inköpet.

Bert sa...

Leif: Och jag undrar stillsamt om det skulle vara särskilt kallt i Kiruna??? Jag tror även polisen i både Norrbotten och Västerbotten och säkert även Jämtland, har ungefär samma temperaturförhållanden. Centrala Kiruna har sällan särskilt kallt.

Leif sa...

De tre nordliga länen är förmodligen relativt jämbördes vad det gäller klimatet. Men endast norrbotten har fött upp Åsa Larsson som skriver spännande kriminalromaner och har flera duktiga filmmakare som låter handlingen utspela sig i länet.

På senare tid har det visst kommit en lyhörd polismästare till Luleå, sägs det. Tidigare vet jag av en från Stockholm som sommarvikarierade däruppe och hans första uppdrag var till Arjeplogsfjällen i helikopter och en liten by där två män låg och sköt skarpt på varandra med sina älgstudsare. Det är ett tag sen.

- Flygturen dit upp var det vackraste jag hade sett  i hela mitt liv, men där i den lilla byn låg dess enda invånare och sköt skarpt på varandra.

Norrbottenspolisena kommer ofta ut i obygden, till småbyarna där det kan vara riktigt kallt och krävas ordentliga vinterkängor. Så varför inte ge länets poliser bra arbetskläder och därigenom bidra till ett bättre samhällsklimat vilket dessutom indirekt påverkar det kulturella klimatet som kan ge oss fler spännade böcker och filmer? Vem vill inte se Lassgård gå ombord på flyget norrut?

Leif sa...

Uppdaterat i samband med det saknade Herculesplanet
- Himlans tur att Kirunapolisen hann få ordentliga vinterkängor. :)