fredag, mars 02, 2012

Efter en så kallad ...

. . klassisk fredag*) med tokstress in i kaklet på jobbet, med övertid som följd, är det guld värt med den kontrast som möter oss ute i stugan.

Tyst, lugnt, stjärnklart.

Efter att ha ätit en enkel middag tar vi med oss tubkikaren och går ut och spanar in de två ovanligt gnistrande planeterna i väster. Jupiter och Saturnus, tror vi. Vi ser till och med ett par av Jupiters månar. Det känns svindlande.
---

På baksidan av huset har vandaler härjat och förstört ett av vår uthus. Mer om det imorgon, när vi kan besiktiga det hela i dagsljus.

*****
*)"Klassisk fredag" handlar om fredagseftermiddagarna hos oss då "alla" kunder strax innan de ska hem från sina jobb upptäcker att de inte beställt den där resan till Guangzho, Tierp, eller Rosario som de ska resa till på tisdag. Typ.

3 kommentarer:

iZac sa...

Jupiter och Venus. :)
Sign "Messerschmitter som inte än har teleskop utan förlitar sig på Stellarium" 8-)

Bert sa...

iZac: Tack för den informationen. Jag var osäker själv.

thord wiman sa...

Jo, i mitten av mars i väster är det Venus och Jupiter som har de himelskt ledande planetära rollerna. Venus lyser starkast.

Visst är det med en känsla av evighet och helighet man blickar upp och ut i oändlighetens djupa svalg. Handlingen sätter genast adekvata proportioner och rätt perspektiv till det egna livet i tillvaron.

Apropå inflation i landskapssymboler - nu har också tillkommit s.k. landskapsstjärnor vilket ju både är särdeles onödigt och fånigt.

Norrbottens landskapsstjärna heter Alphecca, den ljusaste stjärnan i stjärnbilden Norra kronan (Corona Borealis), 75 ljusår bort. Norra kronan är en liten stjärnbild på norra stjärnhimlen belägen mellan Björnvaktaren och Herkules. Lätt att hitta. Försök zooma in den.

Jo, Norra kronan glittrar upphöjt över landskapet Norrbotten, så sträck på dig litet i pur stolthet. Vad Alphecca betyder översatt från arabiska behöver vi ju inte gå in på här.

Nej! För guds skull. Sök inte!  :-[