lördag, april 21, 2012

Logik - Centerbrist

Hur tänker Centern, egentligen? Enligt Annie Lööf, deras ledare, vill de sälja ut statliga företag för att finansiera infrastruktur.

LKAB, som är helstatligt, lämnade i år en vinst till staten på ca 6 miljarder kronor. Inte småpotatis precis. Telia brukar också lämna miljardvinster, för det mesta, även om det just nu befläckas av ett alltför rymligt samvete. Tänker på avlyssningsskandalerna i skumma diktaturer.

År efter år kammar staten hem pengar, som kan användas för infrastruktur. Dessa tillgångar vill borgarna sälja. Det känns helt huvudlöst.

Se istället till att de forsätter att generera vinster.

Och lägg därtill ansträngningar för att få de privata företagen att betala sin skatt här hemma. Volvo som trots sina 40 olika företag i koncernen tydligen betalar noll kronor i skatt, är bara ett exempel. Friskolekoncerner och vårdbolag är andra.

Är det däråt Centern vill?

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

6 kommentarer:

gunnar i vaplan sa...

Man kan ju undra vad alliansen håller på med.
876 dagar kvar tills det går att ändra på alla tokigheterna. Alldeles för lång tid. Mycket galet kommer att hända under denna tid..!

Cecilia N sa...

Amen. Till både Bert och Gunnar.

Bert Bodin sa...

Gunnar i vaplan: Bara tanken att sälja inkomstbringande företag som på lång sikt kan ge inkomster till oss alla, luktar bara kortsiktig ideologisk idioti.

Bert Bodin sa...

Cecilia N: Bra! Då är vi tre. ;-)

Anonym sa...

LKAB:s vinst, 6 miljarder, lika med kostnaden för vården av demenssjuka under
föregående år ... jaha ... kostnaden för mottagande av invandrare under före-
gående år, ca 9,3 miljarder... Det vill till att våra företag går med vinst ...
Eller hur?

Bert Bodin sa...

Till Anonym: Ja - Naturligtvis ska vi se till att företagen går med vinst, där det är möjligt. Vi behöver som du själv skriver, en hel del pengar både till det ena och det andra av nödvändigheter.

(PS. Normalt brukar jag inte besvara, eller kommentera anonyma inlägg. Men den här gången fann jag det nödvändigt för att vädra.)