tisdag, maj 01, 2012

Dunder och snus

Sverige vill förbättra sitt rykte och sitt inflytande i världen. Vi är per capita en mycket stor bidragsgivare till FN, men får för lite i utbyte, enligt regeringen. Vi vill har fler topposter i organisationen. Att Jan Eliasson finns där, i omedelbar anknytning till generalsekreteraren är inte nog.

Nu lanseras Mona Sahlin som kandidat till chef för FN-delen ILO, som handlar om arbete och försörjning. Hon anses kapabel att leda det stora och angelägna verksamhetsområdet. Det tycker till och med herr Bildt, som hjälper till och lobbar i de rätta kretsarna.

"Du tronar på minnen från fornstora dar
då ärat ditt namn flög över jorden."

Nationalsångens andra vers inleds med ord, som kanske känns lite inaktuella idag.

"Du tronar på myten om fornstora dar.
Nu ärrat ditt namn far över jorden."

Så blir mitt förslag till uppdatering. I alla fall tills vidare.

Jag tänker på Saudiaffären. Världsbäst på vapenhandel. Smickrande, eller hur?

I helgen hörde jag också ett inslag i något nyhetsprogram, minns tyvärr inte vilket, men det handlade om hur vi parallellt med vapenskramlet även vill att världen ska ta till sig våra snusvanor. Halvstatliga Exportrådet driver kampanjer tillsammans med Swedish Match bland annat i Asien, syftande till att vi ska sälja tobaksvaror. En amerikansk kommentator sa i en intervju att det vore totalt otänkbart för en federal amerikansk inrättning att "på något som helst sätt" blanda sig i tobaksindustrin. Totalt otänkbart.

Lite sminkat påstås att det är bättre att folk snusar än att de röker. (Jämför med vapenhandeln; det är bättre att krig drivs med svenska vapen än att någon annan tjänar pengar på det.) Snus ska alltså betraktas som ett rökavvänjningsmedel enligt Exportrådet. Statistiken säger att två av tre snusare aldrig någonsin rökt. Så var det med den myten.

Nu tycker jag att Sverige ska satsa på något mer nyttigt att "trona" för. Något mer "ärat". Miljöfrågor till exempel. Miljöteknik. Det vore väl något som skulle putsa upp fasaden.

Ska vi fortsätta att sätta Sverige på världskartan med dunder och snus.
Vad blir nästa steg?
Att vi fortsätter och följer refrängen i den gamla, en gång dödskallemärkta sången.

Då får Mona Sahlin i sin eventuella, nya roll en hel del att förklara.

*****
Mer om ILO

2 kommentarer:

Knapsu sa...

Se där, jag som trodde att det var Eddie Meduza som plitat ihop texten till "Dunder och snus".

Att det är totalt otänkbart för en federal amerikansk inrättning att "på något som helst sätt" blanda sig i tobaksindustrin kan nog vara sant men samtidigt så är det ju olje- och vapenindustrin som helt och hållet haft veto i den amerikanska utrikespolitiken i långa tider.

Så de är nog lika dåliga som oss.

Bert Bodin sa...

Knapsu: Jo - De är nog sämre än oss på en rad områden, även om de inte låtsas om det. Men i just den frågan har de tydligen skärpt sig.