söndag, maj 06, 2012

Skjut alla björnar

Igår braskade rapporterna om den stackars man som på sin skogspromenad blev anfallen av en björn. Helt oprovocerat, sas det. Björnen hade bara rusat ut ur skogen och gett sig på mannen. Han lyckades dock komma bort från björnen genom att klättra upp i ett träd (!??) och sedan gått hem till frun, som fixade transport till sjukhuset.

Meningen med nyheten var nog att vi skulle hetsa upp oss mot "björnplågan". Rovdjur är en styggelse i många människors ögon, utan att tänka på att det största rovdjuret är det släkte de själva tillhör.

Själv blev jag ytterst tvivlande till historien, eftersom jag vet att björnar är skickliga trädklättare. Den skulle alltså inte ha haft minsta svårighet att hämta ner mannen, om den hade varit hungrig.

Nu visar det sig att de skador mannen fått inte verkar komma från rovdjur. Polisens eftersök med speciella "björnhundar" har heller inte gett något resultat.  Inga spår av björn har hittats på platsen.

Björnhistorien verkar alltså bli en anka.

SKJUT ALLA ANKOR!

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Ingela sa...

Här sköts en björn förra veckan. Den befann sig mitt i kalvningslandet där den väntade in spädrenstek. Jag förstår att det ibland är nödvändigt att reglera björnstammen (som är ganska stor) om man vill att renskötseln ska finnas kvar som en näring. I fjol fanns det björn som strök omkring märkningsgärden, helt synliga för människorna och till synes totalt orädda. Kring en märkningsgärda är det livat (utom just när renarna ska in i gärdan), mycket folk, eldar och fordon. Det är något som är galet.

Bert Bodin sa...

Ingela: Nog behövs reglering. Men nog är det tråkigt när media främst i sin nyhetshets vill försöka få naturen att framstå som FARLIG. För det lät kanska dramatiskt i radions utsändningar igår.

Ingela sa...

Och den där historien lät minst sagt tvivelaktig. Det är inte stor sannolikhet att man skulle bli angripen på en helt vanlig promenad, utan hund och bössa.

Knapsu sa...

Den där historien verkar ju vara en riktig dubbelanka nu!

Bert Bodin sa...

Knapsu: Åhå - då måste jag uppdatera mig.