söndag, juni 17, 2012

Nya vanor

Igår kröp jag till kojs strax före midnatt med en liten oläst tidningshög. Skönt, efter en rätt intensiv och helt fantastisk sommardag, där vi satt ute och åt middag långt in på kvällen i shorts och t-shirt.

Som sagt - en oläst tidningshög - där jag läste om den nya flugan, som är bärfisskådning! Efter fåglar och fjärilar, är det nu dags för bärfisarna. Enligt Naturskyddsföreningens tidskrift. Läste också om en svensk äventyrerska med minst sagt brokig och tragisk bakgrund, som nu skådar ljuset, reser jorden runt och presterar bergsbestigningar och annat som hon sedan dokumenterar i böcker.

När jag så småningom lade ifrån mig läsningen och skulle släcka sänglampan upptäckte jag att den aldrig varit tänd. Sommarljus räcker.

God sömn och min tur att få ligga i sängen och vänta på frukost. Tog upp tidningsläsandet igen. Men nu fick jag minsann tända lampan. För gårdagens sommarljus hade försvunnit ner i de översta jordlagren tillsammans med det duschande regn, som fullständigt vräker ner idag. Vilken kontrast.

Återigen ett av dessa lågtryck, som envisas komma in vid Hallandskusten och sen ska passera hela landet på längden. Där borde klimatforskarna ha något att berätta, för till för 5-6 år sedan kom alla lågtryck från väster, regnade av sig det mesta i inlandet och lät oss få en skvätt på slutet i någon timme och sedan var det bra med det.

Nu går de istället ut över Östersjön och Bottenhavet och tar upp mer vatten som sedan vräks in över Norrbotten. Varannan dag, ungefär. Särskilt den här våren och försommaren.

Det var bättre förr.

Man får väl terassera tomten och börja med risodling.

Den där tunnan, som jag tömde igår, har nu på morgonen fått 80 nya liter vatten. Ska man tacka?

*****

2 kommentarer:

Mian sa...

Trist med allt regn...

Jaha ja, det är modernt med bärfisskådning alltså. Kul att jag råkar var lite inne för en ovanlighetens skull!

Bert Bodin sa...

Mian: Javisst! Du är ju ändå mest ute. ;-)