söndag, juni 17, 2012

Tradition II

Min lilla, helt ovetenskapliga enkät om skolavslutningar bör väl få en kommentar.

55% av de som svarat har inte varit med om fler än två skolavslutningar i kyrkan. (36% har aldrig varit i kyrkan av denna anledning.)

Sedan var jag rätt snäll. De som har varit med om fler än 2 och uppåt är 45%. Då vet jag alltså inte hur många av dessa som varit med om 3, 4, 5 avslutningar, eller närmare 10.

Klart är i varje fall att det som kallas "tradition" av alla kyrkoavslutningsförespråkare, förmodligen inte sitter så väldigt djupt.

Den tradition som finns är snarare diskussionen omkring den.

*****

3 kommentarer:

Sven Teglund sa...

Intressant undersökning! Jag hade inte tänkt på att jag aldrig själv (däremot mina barn) firat avslutning i en kyrka. Men vi sjöng den Blomstertid nu kommer.....och den lär ju vara godkänd av högsta ort.

Det är klart att det är helt riktigt att en präst inte kan stå och välsigna barnen längre, eftersom kyrkan är skild från staten och räknas som vilket samfund som helst. Det finns ju ateister och andra religioner och skolan måste hålla sig någorlunda neutral. Men att det ska detaljregleras och tillsynas..puh!

Mikaela O sa...

45 % är ju mycket! Betydligt mer än nedre gränsen för vad som kallas tradition. Kalle Anka på julafton nämns ofta som den största svenska traditionen av alla, och det programmet har nog runt 40 %. Annat som kallas tradition som surströmming och kräftfester... långt under 40 %. Så min slutsats är att skolavslutningar i kyrkan absolut är en tradition.

Kommentar 2: Jag gissar att de som svarat 2-10, antingen varit med om 3, 6 eller 9 kyrkavslutningar.

Bert Bodin sa...

Mikaela O: Vad som är definitionen på en tradition vet jag inte. Men jag håller fast vid åsikten att den årliga diskussionen är det. Och aldrig verkar den få någon lösning, trots att skolförordningen säger hur det ska vara.