onsdag, juni 27, 2012

Vi drog västerut

Nog är det väl märkligt att kaffet blir svagare ju längre västerut man kommer. Norskt kaffe har varit helt onödigt att ens försöka dricka. Det har inte varit någon idé.

Redan dag tre tar vi färjan från Gryllefjord ut mot västerhavet. En och en halv timme på nästan spegelblankt hav. Endast en svag dyning märktes under krusningarna. Men ibland var det lite känsla av berusning, när man skulle ta sig från en punkt till en annan ombord. Det var disig sol och luften var kylig, så man gjorde en del besök in i kafeterian, för att spana efter sittplatser. De som fanns ockuperades av en spansk turistgrupp. Inte ett norskt ord hördes. Undrar vad de tyckte om kaffet. Cafe americano, förmodligen.

Vi avstod, men fick så småningom sittplats. Det fanns inget köptvång.


Andenes - huvudstad på Andöya. Vackert och mysigt.

Andöya med sin huvudstad Andenes var den stad som skulle angöras. Jag hade inga förväntningar. På kartan ser ön ut som en rätt platt avlång sak med hela södra delen täckt av myrmarker.

Men så fel jag hade. Staden var en mysig liten småstad med många butiker och ett rätt intensivt kaféliv. Hade vi här möjligen chans till en tår av starkare slag. Vi slog till. Och jaaa - Här hade en och annan extra böna fått sätta livet till. Det var drickbart. Trevligt ställe dessutom.

Någon timme senare var vi på väg igen. Söderut efter den västra kusten på den smalare vägen, istället för att ta den östra huvudleden. Underskönt hedlandskap. Nog fanns här berg så det räckte, och havet hade vi till höger på mycket nära håll. Därute skulle nästa anhalt ha varit Island, om vi hade haft båt. Men med tanke på att Island har ännu svagare kaffe, höll vi oss till vår bil och tuffade vidare söderut, med flera stopp, där naturskönheten så krävde.

Andöyas strategiska läge gör att det finns många mystiska installationer här och där på den relativt platta ön. Märkliga höga master i ring ute på någon hed. Det märks att NATO är närvarande på flera sätt. Bland annat lågsniffade ett amerikanskt AWAC-plan över ön och landade på basen. Ön har också en bas för raketuppskjutningar.

Vårt mål för dagen var Nyvågar, en bit utanför Kabelvåg väster om Svolvaer. Så småningom slingrade vi oss dit efter en rad häftiga broar och en del korta färjesträckor.

Kaffe fixade vi själva, när vi kom fram.
Starkt!

Andenes gav mig associationer till amerikansk östkust. New England, eller Maine.
Inte undra på att kaffet är svagt.


*****
Mer om AWAC-plan

2 kommentarer:

Marianne sa...

Så vackert. Nordligaste Norge står på min reseönskelista.

Bert Bodin sa...

Marianne: Väl värt en resa. Jag har bara en dagsetapp med bil.