lördag, augusti 11, 2012

Skönt att ...

.. få rätt! I ett av den gångna veckans Ring P1, var det en man som ringde in och tyckte att folk över 70 (tror jag det var) skulle göra om sitt körkortsprov.

Det tycker jag är helt okej. Jag har länge hävdat att bilkörning inte är någon mänsklig rättighet, och förespråkat konfiskering av fordon för rattfyllerister med mera.

Jag skulle dessutom tycka att det vore helt i sin ordning att alla gör om sitt körkortsprov, varje gång ett nytt körkort ska ställas ut. Det betyder vart tionde år.

För vem är det som står för de mesta trafikolyckorna. Ja, inte är det 70-åringar. Snarare är det de som rätt nyligen fått sin lapp och njuter friheten lite för unghingstaktigt.

Trafiklandskapet förändras. Nya bestämmelser kommer, andra försvinner. Trafikmärken ser inte ut som förr. Så visst borde fortbildning ingå i tillåtelsen att köra motorfordon på allmän väg.

Själv är jag naturligtvis en utmärkt bilförare! Det tycker alla andra också. Om sig själva, alltså. Men härom dagen firade jag en triumf, när jag såg en liten undanskymd artikel om rondellkörning, i en av våra lokaltidningar. Där fanns en skiss över hur man ska köra i rondeller, hur man ska byta fil och hur man ska använda blinkers.

Just det där sista har jag fått mycket "skäll" för. Givetvis blinkar jag vänster, när jag ska svänga igenom tre fjärdedelar av en rondell. Givetvis! Hade det varit en vanlig fyrvägskorsning är det ju naturligt (även om många struntar i körriktningsvisare där också) att man visar vart man ämnar sig.  Men se - Det har jag ofta fått höra att man inte ska göra i rondeller!?? Där har jag dock känt mig lite civilt olydig och envist blinkat på.

Kolla in nedanstående bild. Källa Trafikverket. Följ vänstersvängaren och lägg märke till hur man ska blinka! Kolla särskilt in den röda linjen från början till slut. Precis så gör jag varenda gång jag åker från stugan och in till stan i den rondell som jag då alltid passerar.

Jag säger inte mer.



*****

10 kommentarer:

V sa...

Precis så kör jag med i rondell och det fick jag lära mig av min körskollärare för ca 20 år sen:-)

* Snigel * sa...

Jag måste erkänna att höger- respektive vänstersväng kör jag precis sådär. Däremot har jag lärt mig/fått för mig (?) att om jag ska fortsätta rakt fram efter rondellen behöver jag inte blinka. Precis som i vilken korsning som helst.

Det beror visserligen på vad för sorts rondell det är; i en liten rondell - som vi har här - är det bara en fil att följa i/ur rondellen. Om det är två filer (som i storstan Luleå) blinkar jag när jag ska ur, även om jag ska rakt fram.

Bert Bodin sa...

V: Tack V. Jag visste väl att det finns en och annan bilförare mer än jag, som kan köra bil. En och annan. ;-)

Bert Bodin sa...

Snigel: Long time no see....

Jovisst. Ska du bara rakt fram bör du väl helst ta högerfilen och bara blinka när du ska köra ut ur rondellen. Det ger en motstående bilist chansen att åka in i rondellen innan du kört ut, istället för att man ska vänta och.... få se nu... ska den här bilen köra vidare, eller köra ur... eller hur blir det nu.... Alltså en massa tvekan. Det är bättre att i alla lägen visa var man ska ta vägen.

Suzesan sa...

Precis. Men när jag ska rakt fram så blinkar jag inte. Lärt mig det på bilskolan men får väl börja nu dårå...men ligger alltid i högerfilen då. Jag är duktig i rondeller. Pappa är 81 snart och HAN borde inte köra bil. Om nån mer än jag kunde övertyga HONOM dååå för han lyssnar selektivt. Dehar iallafall inte gett sig uy med husvagnen iår. Han är livsfarlig. Från bra bilförare till vanvettig.

Haha i franska rondeller gäller inte detta. Där är det djungelns lag. Alla vill först in. TYP.

Kram
/Susanne

iZac sa...

Blinkers i rondell ska inte underskattas då man gärna vill veta var folk är på väg med sina bilar! :)

Men... det finns folk som kör höger fil, för att sen köra 3/4 rondell och ut till vänster...
Och kommer jag då i den inre filen och ska rakt fram, vilket jag brukar göra rätt ofta i två-filiga rondeller, och det sen "smäller"... så är det jag som är vållande,trots att jag kört efter skyltningen och den andra inte!
Tokigt men sant...

Bert Bodin sa...

Suzesan: Tur man inte bor i Frankrike.... ;-)

Bert Bodin sa...

iZac: Det är ju helt onaturligt att ligga i högerfil när man ska till vänster. Men jag har också sett sådana exempel. Idiotiskt.

En rondell är inget annat än en vägkorsning. Ska det vara så svårt att inse?

Cecilia N sa...

Sådär har jag lärt mig i bilskolan också. Blir "resultatet" vänstersväng så blinkar man vänster på väg in.

MEN. Enligt dottern som har nytaget körkort ska man bara blinka höger överhuvudtaget, när man ska byta till ytterfil och "kliva ur" rondellen. Så länge man inte blinkar så ligger man kvar i filen/rondellen.
Så jag trodde att det var nya regler numera och gör så jag med.

Bert Bodin sa...

Cecilia N: Men jag kan inte förstå hur en vänsterblinkning ska kunna missuppfattas. Då är det väl bättre att man använder den, istället för att låta bli.