onsdag, september 26, 2012

Marknadskraftlöshet

Ett för mig anonymt företag, Panaxia, har kastat in handduken. Krigsrubrikerna hörs över landet.

Det verkar vara en samhällsbärande verksamhet. Handeln håller på att krokna och bankomaterna kommer att vara tomma på sina håll. Panaxia tycks ansvara för att pengar forslas hit och dit mellan olika platser.

Företaget är privat, och verkar inte ha någon konkurrens. Nu pratas det om att staten måste ta över.

Så utmärkt bra fungerar tydligen de heliga marknadskrafterna, när de ska ha hand om samhällsfunktioner.

*****

6 kommentarer:

Leif sa...

Första gången som jag såg ett av deras värdetransportfordon med Panaxialoggan på sidan för något år sedan tänkte jag:
- Milde himmel! Det låter helsvart, vad är det som händer? (Påminde om värdetransportrån).

* Kände till kopplingarna med Forex.

Drabbad av konkursen sa...

Först och främst så stämmer inte påståendet att Panaxia var helt utan konkurrens.Vi har Loomis som är störst inom området och sedan Nokas som i det närmaste delade på övriga kunder tillsammans med Panaxia.

Som anställd eller snart f.d anställd är det väldigt trist att läsa påståenden om att liknar värdetransportrån och dylikt. Alla vi som jobbat på golvet har tagit väldigt illa vid av alla påhopp dels från kunder och även andra s.k tyckare som inte är insatta i branchen. Vi är trots allt ca 400 st berörs konkursen och jag kan nog tala för det allra flesta och säga att vi trivs otroligt bra under alla dessa år.

Leif sa...

Inget ont alls om alla anställda, fotfolket till skillnad mot Panaxias ledning som samtidigt under åren obekymrat har berikat sig. Vad har hänt? SvD sammanfattar en del.

Vem trodde värdetransportrån skulle fortsätta i traditionell form när andra sätt kan vara mer lönsamma?

Bert Bodin sa...

Drabbad av konkursen: Visst är det tråkigt att förlora jobbet. Min "kritik" var riktad till media, som i morse utmålade Panaxia som det enda alternativet. Det talades om att "staten måste ta över" osv. Om det nu finns konkurrens, så ska väl marknadskrafterna lösa det där i ett nafs. Jag är alltså lite ironisk över att det privata näringslivet ofta hatar staten fram till konkurs. Då duger vi skattebetalare.

Drabbad av konkursen sa...

Stämmer att en massa alldeles för stora felaktigheter har pågått som inte borde ha fått hända, även trist för alla handlare som anlitat oss.Framförallt de mindre. Vad som skett med den s.k halv miljarden som det spekuleras om i media är jag ju inte så djupt insatt i. Men det är ingen som gått från företaget med dessa pengar för egen vinning, utan det är ju som förvaltaren säger, det har gått till att täcka upp förluster inom verksamheten på pengar som "lånats" av kunderna, men dessa kunder har faktiskt fått sina pengar i slutändan dock några dagar senare än enligt avtal.
Försvarar ingen av de ansvariga som satt detta i system.Men en ny ledning satte stopp för allt med följden att en stort hål uppstod och kunder samt personal drabbas tråkigt nog av detta.
Men visst det är första gången man drabbas av att media förstorar upp saker och nu vet man dessvärre vilken makt de har.

Leif sa...

En slags "skimming" fast i större och organiserad skala?