fredag, januari 04, 2013

Inte äter du väl ...


.. importerat kött? Nä - Jag tänkte väl det. Men jag hör i dagens nyhetssändningar att andra köper mer och mer av den varan. Fullständigt obegripligt för mig.

Det röda kött jag äter inskränker sig till ren och älg. Och skulle en eller annan kossa fått släppa livet till, så är det en närbeläget betande. Det har hänt, att jag dristat mig till att tugga på en finsk gris någon gång, men i min landsända är det nära till Finland.

Det är alltså inte av "nationalistiska" skäl jag väljer svenskt. Det handlar om miljö och transporter.

Därför känner jag mig också irriterad på att Coop-butikerna börjar sälja "egenproducerad" mjölk. Färskvaror fraktade från Dalarna, eller någon annan långt avlägsen landsända. Skulle aldrig köpa, trots att den är billigare.

Du väljer själv vilken framtid du vill ha, och lämna efter dig. Tyvärr finns det alltför många som tillmäter sig själva en väldigt liten betydelse i dessa sammanhang. Jantelagen regerar.

Det är tråkigt.

*****

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

Anki Sandström sa...

Importerat kött - aldrig. Dock har de svenska grisarna, för att ta exempel, inte minnsann det så trevligt bara för att de är svenskuppfödda. Nej krav-märkt ska det vara annars kan man gott vara utan. Önskar att jag också hade större möjlighet till att äta vilt eller kanske framför allt fisk, och jag jobbar på det!

Det här med transportavstånd kontra ekologiskt tycker jag är intressant. Vad väljer du mellan besprutade svenska äpplen och ekologiska holländska? Då är det enklare att köpa potatis när man kan välja Ina's - ekologisk och odlad i Antnäs!

Bert Bodin sa...

Anki: Kravmärkt så långt möjligt, förstås. När det gäller äpplen är jag tyvärr av den åsikten att svenska äpplen oftast smakar mer och bättre än vilka utländska som helst. Och då handlar det om biologi. Äpplen från svala områden (och dit räknas även Skåne) får en långsam mognad vilket får effekt på smaken.

Jag har spontant fått frågan från både en irländare och en spanjorska, som helt enkelt undrade varför svenska äpplen är så goda. De var "outstanding" enligt irländaren.

Svårt. Javisst. Men många anstränger sig förmodligen minimalt. Är helt obekymrade. Förmodligen av okunnighet, men mest slöhet, tror jag.

Antnäspotatisen finns ofta hos mig.

Ingela sa...

För att inte tala om den där "lantmjölken" som ICA säljer i plastdunkar... Voffor gör di på detta viset?

Bert Bodin sa...

Ingela: Önskar dig god fortsättning den här vägen eftersom jag inte kommer in på din blogg.

Angående mjölken kan inte heller jag förstå vitsen med att livsmedelskedjorna ska ha "egna" produkter.