onsdag, mars 20, 2013

Föregångsland?

Sverige är unikt. Det låter väl bra! Positivt och hedrande.

Fast egentligen är det tvärtom. Ingen annanstans i världen har så mycket förskingrats inom skolväsendet som här. Att finansiera privata skolor med skattemedel och låta dem göra vinster, som sedan tas ut ur landet, får forskare att oroa sig.

Hörde i morse en amerikansk (!!!) forskare som berättade att det vore "otänkbart i USA".
Tänka sig.

Lägg därtill det så kallade "fria skolvalet", där föräldrar kan bestämma i vilken skola barnen ska gå.

Liberalismens avarter bäddar för segregation, elittänkande och utslagning. Som en naturlag, som varje tänkande människa borde ha kunnat förutse. Men naturen, den mänskliga, ska nuförtiden ofta friseras, göras om, snyggas till på ytan, utan tanke på djupet. Utan att blicka åt sidan. Rädda att ta in erfarenheter från de som lyckats bättre. Jag tänker till exempel på Finland.

Så långt har det gått.
Så långt har vi låtit det gå.

Med makthavarnas goda minne och därmed vårt eget.
Ska vi inte ta och ändra på det?


*****
Läs och lyssna. Vetenskapsradion.

9 kommentarer:

Anonym sa...

japp vi är 'lagom':-) Istället är nog Sverige på många sätt ett av världens mest extrema länder. Framförallt på att blanda privat och offentligt vilket alltid blir fel! Det offentliga har en roll att fylla precis som det privata men när de två blandas blir rollerna mycket oklara....Skolan är väl ett exempel men se även på Telia, Vattenfall, SJ, Nordea som helt eller delvis ägs av staten men drivs "på affärsmässiga grunder" jag jobbar inom ett av sveriges största privata företag och våra ägare skulle aldrig godta att vi skötte oss så dåligt!
/Oskar

Knapsu sa...

Mailbomba riksdagsledamöterna och hota med din röst!

Alla ser att det har gått åt fanders utom politikerna. De har tydligen kört ner sina armar i syltburken så till den milda grad att sylten täcker både ögon och öron på dem.

Kersti sa...

Rädda skolan kan vara vår paroll. Det är verkligen märkligt att vi har så svårt att ta efter de goda exemplen. I Stockholm håller politikerna på att helt utarma skolorna genom att tvinga dem till en kostsam IT-lösning (Volvo it) som inte fungerar. Det fungerar inte för den vanliga skolan och är katastrof för barn med särskilda behov. Trots detta har staden förlängt avtalet med Volvo-it med två år. Skolor får avskeda personal, barnen får inte de som de behöver. Det är Skandal.

Bert Bodin sa...

Oskar: Men jag tycker det är en viss skillnad när det gäller de företag som du nämner och offentlig verksamhet. Jag tycker dessutom att staten kan äga företag och dra nytta av vinsterna där. Ta t.ex. LKAB, en kassako, som då och då är ämne för att istället berika privatpersoner.

Bert Bodin sa...

Knapsu: Javisst! Meningen är att vi ska bestämma själva. Men frågan är vill vi? Det tycker jag att var och en ska ta och fundera på.

Bert Bodin sa...

Knapsu: Eller kanske man istället skulle skriv "ids vi"? För jag tycker att ytlighetssamhället håller på att ta ifrån oss demokratin.

Bert Bodin sa...

Kersti: Det exemplet har jag inte hört talas om. Men överhuvudtaget är det för mycket experimenterande med skolan nuförtiden. Tycker jag. (Och får nu någon, som läser här, för sig att jag är förändringsobenägen, så finns inget mer felaktigt än det.)

Anonym sa...

Just det problemet är bara att vi använder offentliga pengar till privata skolor, privata skolor är i sig inget problem det finns det massor av i de flesta länder. De är dock helt privat finansierade. Att blanda de två det är då det blir fel.

Vad gäller LKAB har jag inte direkt någon åsikt, men vad gäller tex Vattenfall trodde jag i min dumhet att de var statilga för att de skulle säkra vår energi försörjning samt hjälpa till med omsätllningen till mer hållbarhet istället har de på 'affärsmässigagrunder' köpt kolkraft och annat skit i andra länder och dessutom förlorat massor av pengar i processen. Dåliga affärer och ingen positiv samhällsutveckling.

Anonym sa...

Man kan inte ha ett affärsmässigt och ett offentligt uppdrag men måste ha det ena eller det andra. Däremot utesluter inte det andra, tex kan SJ förse hela sverige med tågtransporter och ändå vara lönsamt men det måste vara tydligt vad som är första fokus. För ett privat vinstdrivande företag är alltid lönsamhet först, för en offentligt ägd måste det vara allmänytta!