onsdag, mars 06, 2013

Vem betalar

Nu pågår en intensiv debatt för att SVT anser att vi ska betala för att titta på deras kanaler.

Givetvis ska man betala för det. Självklart!

Men som debatten förs just nu låter det som att man ska måsta betala för varenda apparat som man äger och som kan ta emot och visa sändningarna. Så är det ju inte!

Man betalar en avgift per hushåll. Inte ett dugg orimligt.

Att det sedan klagas på att det överhuvudtaget kostar, beror nog på att folk är så dumma att de tror att de kommersiella kanalerna är gratis.

De kostar precis lika mycket som SVT, förmodligen.

Och försök gärna gissa vem som betalar!
För det skräpet?

*****

9 kommentarer:

gunnar i vaplan sa...

Bra rutet...!

Bert Bodin sa...

gunnar i vaplan: Tack Gunnar. Jag blir så irriterad på de som vill ha allt gratis. Och att de tror att allt är gratis. Alla - jag säger ALLA betalar de kommersiella skräpkanalerna. Det är egentligen orättvist, eftersom jag inte ser någon av dessa kanaler förutom i mycket enstaka fall. Jag minns inte senast jag såg ett program på TV4 ens.

Elisabet. sa...

Amen!

Anonym sa...

Men sen finns det faktiskt människor som äger dator och/eller modern mobil och som aldrig tittar på tv. Varför ska dessa betala för något de aldrig utnyttjar?
Japp. Jag har en son som ALDRIG tittar på tv. Han hatar allt som har med tv att göra. Tror inte han sett ett program sen bollibompatiden. (Och då betalde hans hulda moder för tv-licensen) /Dinah

Bert Bodin sa...

Dinah: Personer som aldrig tittar på TV (och inte lyssnar på radio, för det ingår också i TV-avgiften!) måste vara ett sådant fåtal att man kan överse med det. Jag tycker inte att de ska jagas. (Sedan kan jag själv inte förstå hur man kan dra sig undan all den samhällsinformation som vi har rätt till i ett demokratiskt land. Men det var en annan sak.:-) )
Men som sagt... Är han medveten om att han betalar i stort sett allt han tittar på. Och alla vi andra hjälper till. Solidariskt. Även om vi försöker fjärma oss från reklamen och deras budbärare.

Anonym sa...

Han spelar spel och kollar mail på datorn, ringer och smsar med telefonen och kollar nångång gpsen.
Fast jag kom på att jag nog ljög när jag sa att Bollibompa var det senaste. Han såg nåt som hette Hjärnkontoret i början av skoltiden nångång. Troligen mitten av nittitalet.
Tidningar har också en del information. Tror att fler ungdomar än vi tror skippar tv. /Dinah

Anonym sa...

Och by the way, skulle jag betala avgift efter vad jag ser på tv borde den sänkas betydligt, för jag tittar nog inte mer än en timme i veckan. I söndags användes dock mer tid eftersom jag blev sittande ett par timmar framför Vasaloppet. /Dinah

Bert Bodin sa...

Dinah: Många ungdomar skippar TV(-apparaten). Men de tittar säkert på kanalernas play-service. SVT har serier som riktar sig till en ung publik och som bara går på Play.

Sedan tycker jag att public service är nödvändigt i en demokrati.

Anonym sa...

Jag håller med dig om det Bert. Public service är viktigt och därför betalar jag troget år efter år för att viktig och riktig information ska gå ut. Tyvärr är det ju inte alltid så och ibland är det så tydligt vinklat att man ser det utan ansträngning.
Men vi börjar kanske bli dinosaurier. Det finns säkert ungdomar som tittar på tv, men jag tror som sagt att vi har en ganska stor grupp som skippar tv:n.
Så himla viktig är den faktiskt inte.
(Jo, vore jag förlamad men pigg i huvudet skulle jag nog titta mycket.) Dinah