lördag, april 13, 2013

På spaning

Gick ut för att se hur långt vårvintern har kommit. Plusgrader hela natten och bortåt 7 nu på dagen. Det smälter. Vägkanterna är utplogade i god ordning, så att vatten inte ska rinna in på vägen utan ner i dikena. Det rinner från taken. Porlar, rent av.

Men var är fåglarna? Nu tänker inte jag på de flyttande arterna, för de vet jag att de är försenade. Men idag har jag hittills (ca kl 14) sett summa 1 blåmes, 2 talgoxar, 1 hackspett, 1 nötskrika och en talltita. En korp har jag hört och några måsar långt borta.

Vi som är vana att utfordra massor med gråsiskor, gröna diton, domherrar, grönfinkar, svartmesar i tillägg till de jag nämnt ovan, finner fröautomaterna långt ifrån tomma, när vi kommer ut hit. Det brukar vara totalt rensat, förutom talgbollarna, som räcker länge. Det känns lite oroande.

Bofinken har siktats längre söderut längs kusten, men i Norrbotten, "i flockar". Det berättades bland annat i Naturmorgon i morse. Men här finns den inte. Våra talgoxar, som är här hela vintern brukar den här tiden inspektera våra holkar. Men här finns inga spekulanter alls. Mysko.

Hittar ändå ett litet tecken på den nya tiden, som är på väg. Gröna blad spirar i en vägkant. Och jag tänker: Hur skulle vår vegetation se ut om vi inte hade denna välsignade snö, som isolerar under den kalla årstiden. Det tycker jag alla snöfobiker borde tänka på innan de utgjuter sina kränkningsdrapor över det vackra vita och helst vill ha bort snön redan i januari. Svara på det du! Jag vet att du finns, även här i norr.




*****

6 kommentarer:

Ingela sa...

Trist när det är plusgrader redan på morgonen. Bäst är det med minus 10 på morgonen och sol med några plus på dagen. När det är så här vet man att en ljuvliga vårvintern går mot sitt slut.

Det blir inte jag som gnäller på snön...!

Kersti sa...

Vilken värme där hos er uppe i norr. Här nere fick vi nöja oss med dryga 3 grader och regn så snön är snart ett minne blott. Men det var förvånansvärt mycket kvar i skogen här bredvid upptäckte jag på hundpromenaden. Men om värmen kommer så försvinner det i ett huj. Bra eller dåligt det är frågan.

Bert Bodin sa...

Ingela: Här vid kusten får vi nog räkna med plusgrader även på natten nu och framöver. Men en och annan köldknäpp skulle förstås fixa fin skarsnö.

Bert Bodin sa...

Kersti: Om snön försvinner nu är det nog ingen fara. Mitt påpekande är att vi förmodligen inte skulle ha så frodigt som vi har det på sommaren, om vi inte hade snö på vintern. Det skulle snarare se ut som Grönland.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.