tisdag, juli 02, 2013

Bättre förr

Nog undrar jag hur det är fatt med utvecklingen ibland. Speciellt när jag idag hör att Miljöpartiet vill införa något de kallar "Klassrumslyftet". Ett lovvärt initiativ.

Nu handlar det inte om kompetensutveckling, eller nydanande och revolutionerande pedagogik. Nej - Nu är det mera fysiskt påtagliga delar av skolan som ska "lyftas".

Det handlar om dålig luft. Sjuka hus. Hostande barn med rinnande ögon och lärare som får astma och bronkit. På grund av den undermåliga och evigt experimenterande byggindustrin som tydligen får härja precis som den vill med sina nya "tekniker".

Inte fasen var det någon under min skoltid som blev sjuk av hus. Knappast av luft heller. Och allergiker visste man inte vad det var. Kanske drog det lite mer från fönstren. Kanske hade vi det lite kallare inomhus på vintern. Självdrag genom en liten ventil, eller två i något hörn av taket.

Kanske var husen byggda av naturliga material. Tegel, trä, stengolv i korridorer, linoleummattor i klassrummen.

Det kanske någon progressiv byggare skulle satsa på.

Vi borde kanske satsa på bygglyftet. Låta byggindustrin lyfta sig själv i håret.
Det skulle ge den en ordentlig lugg, så det svider.

Men sedan blir det kanske med beröm godkänt.

Kunde man också lyfta ut eleverna i friska luften på rasterna, vore säkert en del vunnet.
Men då blir de väl kränkta, förstås.

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fast Y-tong som det hette under den stora bygg-boomen,eller blå lättbetong, var väl inte direkt hälsosam den heller.Men det kände man ju inte till från början.

Bert Bodin sa...

norbergianblue: Det har du naturligtvis rätt i. Men det bevisar att vi utsatts för byggindustrin experimenterande under rätt lång tid nu.

Men, men..... Oavsett det, så kan jag inte minnas att husen var så särskilt sjuka på den tiden. Kalla mig bakåtsträvare, men tänk till exempel på hur ventilationsaläggningar funkar nuförtiden. INGEN är nöjd!

Anonym sa...

Byggindustin skulle behöva ett rejält lyft. Ett nytt bostadsområde byggdes i min omgivning i början av 90-talet. Jag gick ofta förbi byggplatsen på mina hundpromenader. Såg hur isoleringen (tjocka gula sjok) låg ute i regnet och sen sattes upp på väggen medan det rann vatten nerför armarna på byggubbarna som höll upp dem. Tänkte (och sa säkert till en och annan) att där vill jag inte bo.
Nu 20 år senare har de stora problem med mögel i en del lägenheter. Undrar varför.............

Bert Bodin sa...

Anonym: Jag tror jag har förklaringen.