onsdag, augusti 07, 2013

Yta

Läser Croneman i DN från igår. Den krönikan handlar om utslätningen (högervridningen) av svenska medier, där journalistiken blir mer och mer ytlig.

"Ingen betalar för journalistik som tar mer än en eller två dagar att producera."

Så lyder ingressen.

Det ligger mycket i det, och krönikan är rasande skickligt skriven, med en rad konstateranden som jag bara kan stämma in i.

Vi är på väg att gå på grund. Frivilligt.

Valfrihet är bra. I grunden. Men valfrihet ställer, trots att många tycks tänka tvärtom, höga krav på den som ska välja. Under de senaste åren har nätet fått ökad betydelse. TV och radio bestyckas med kanal efter kanal som antingen visar hopkokat skräp, eller vänder sig till särintressen. Det finns snart kanaler för allt. Och av bekvämlighet antar jag att det är många som fastnar i en genre och stänger av allt annat. Många, för att inte säga de flesta, orkar inte annat än flyta med den smörja, som reklamradio och TV vräker ut. Vilket världsbild får man då?

Jag blir då och då fullständigt ställd, när någon i min närhet frågar "Men vad är det som har hänt - berätta" om någon nyhet som nyhetssändningar och tidningar kan ha fyllts av det senaste dygnet, ja till och med två dygn. Frågaren är fullständigt ickeorienterad i världs- eller inrikeshändelser av stor betydelse. Har inte sett en nyhetssändning - inte hört - inte läst - varit bortkopplad från allt, tycks det.
 - Vad säger du... Ja, jag har inte hört nyheterna sedan i förrgår.
Och jag vet att vederbörande inte varit på Jupiter den senaste tiden, eller jobbat 32 timmar koncentrerat utan paus, sömn, eller mat.

Hur går det till. Hur ointresserad kan man vara?

Valfriheten har blivit splittring, uppdelning, nischning (heter det så?) och kräver  förmodligen än mer ansträngning än de flesta tänker sig. Färre människor fördjupar sig i samhällsfrågor. Kanske är jag pessimistisk, men vad har vi för status på de, som ska rösta i nästa val? Är vi på väg mot samma situation som i t.ex. USA med 50% röstdeltagande. Det finns säkert strömningar i Sverige som tycker att det är värt att sträva efter.

Som sagt. Är vi på väg att gå på grund, när vi egentligen borde dyka?

Djupt!

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

6 kommentarer:

Kattvakt sa...

Läste förut här i bloggen om någon som var för vindkraft inte alltför långt bort från Luleå, 1101 st noga räknat i Markbygden.
Det är inte bara F21 som har invändningar mot det även en och annan läkare har sina synpunkter. Infraljud från vindkraftverk – en förbisedd hälsorisk (Läkartidningen).
"... Infraljud från vindkraftverk påverkar innerörat och utgör en möjlig hälsorisk för personer med migrän eller annan typ av central sentitisering. Regelverket för nyetablering av vindkraftverk bör revideras med hänsyn tagen till denna omständighet, anser artikelförfattarna."

Har norrbotten redan gått på grund eftersom inga protester hörs?

bloggare på icedaniel.se sa...

Så är det ! Men å andra sidan är det rätt skönt att inte alla kollar på samma nyheter och saker. Då minskar makten hos det stora medieföretagen. Finns allt fler människor som väljer bort att titta på svt tex.

Bert Bodin sa...

Kattvakt: Vi kanske bara orkar att värja oss mot miljöförstöring som förstör våra naturtillgångar i form av gruvor för närvarande. Vi får alltid vara på vår vakt.

Bert Bodin sa...

bloggare på icedaniel.se: Välkommen till min blogg.

Givetvis är det bra att man väljer olika källor för sitt nyhetsbevakande. Mycket bra tillochmed.

De som däremot tittar på Galne kocken, Galne köksmästaren, Galne diskaren, och Galne grönsakshackaren i alla kanaler jämsides med Top Model, Catwalk paradise och freakshowen framför andra; Hollywoodmonst .. eh ..fruar, och sedan förväntas rösta i svenskt val. Då undrar jag!!?

Knapsu sa...

"Media ägs av miljardärer och säger sånt som miljardärer vill höra"

Bert Bodin sa...

Knapsu: Rätt!