tisdag, december 03, 2013

På spåret - Eller urspårat.

Vart är vi på väg? Ja det undrar jag, när jag ser nyhetsflödet i tisdagskvällen.

En sluttande kurva mot okunnighet. Den så kallade Pisarapporten som visar våra skolungdomars kunskaper i bärande ämnen visar att det är rätt illa ställt. Det har gått utför hela 2000-talet hittills och alla skyller på alla inom politiken.

Jag undrar om vi sprungit iväg lite för fort. Satsat fel. Gett eleverna egna datorer, utan att tänka på vad de egentligen ska användas till. Och de är pigga på att prova allt det nya, utan att ha nödvändiga grundkunskaper. Läsning behövs inte. Det är bara att klicka sig fram med symboler. De skriver med talspråk och sms-dito och orkar förstås inte sätta sig in i texter som inte behöver vara särskilt svåra, men ligger på en standardnivå som är något högre.

Med risk för att vara gammalmodig skulle jag råda till lite vanlig undervisning också. Av lärare som är lärare och som slipper vara administratörer. Finns det skolexpeditioner nuförtiden. Eller har vi inte råd med dem längre?

---

Och förfallet fortsätter. Vår infrastruktur håller heller inte måttet. Riksrevisionsverket har i en rapport konstaterat att det inte finns någon som har en övergripande insikt över vad som behövs i järnvägsnätet. Uppenbara brister i kvalitetskontrollen, alltså.

---

Regeringen uppfattar sig satsa i dessa båda angelägenheter. Men säger samtidigt att det kostar väldigt mycket.

Tjaa - Ett par jobbskatteavdrag färre, så hade vi kanske klarat av alla våra gemensamma angelägenheter. 80 - 100 - 120 miljarder kommer man en bra bit med.

Byt regering!

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 kommentarer:

Elisabet. sa...

Pv berättar ofta om elever som inte orkar engagera sig i mattetal där det krävs viss ordförståelse ..., alltså tal med mycket text. Såna skippas ofta .., tålamodet finns inte att göra dem. Ja, det är bedrövligt alltsammans och jag tror inte att det kommer att bli så mycket annorlunda, vilken regering vi än har, tyvärr.Och skolan borde förstatligas. Mobiltelefoner förbjudas i klassrummen, precis som inom äldrevården där det visat sig att personalen ägnar mer tid åt chatt än dom som ska vårdas.

gunnar i vaplan sa...

Såklart det får betydelse om vi byter regering!
Så länge allianshögern sitter kvar i regeringsställning kommer det aldrig att finnas en tillstymmelse till en ändring mot ett förstatlingande att ske - så visst har det betydelse hur vi röstar.
283 dagar kvar..!

Biggan sa...

Bert, du kloke! Instämer helt med dina tankegångar.
Min man som varit lärare i över 40 år läste ditt inlägg i dag och HÖLL MED TILL 100%, med kommentaren "han är klok, den mannen"! tack för din blogg som ger oss styrka och igenkännande!
GUNNAR klart som korvspad!!! Klart att vi måste få ett slut på det här genom en ny regering, självklart!!!!Det räcker nu!!!!