måndag, mars 17, 2014

Erfaren

Det är högsäsong i de Norrbottniska fjällen. Sportlovet har passerat och nu är det en bra säsong innan påskhelgen. Många skidentusiaster rör sig efter leder och i pister.

Tyvärr finns det en trend med alltfler olyckor i svår terräng. Snöskoteråkare kommer lätt till områden som inte är varit så enkla att nå förr. Tyvärr håller de sig inte efter de tänkta lederna. Man ska ingenstans. Det handlar istället om en sorts lek. Som ofta spårar ur.

I obanad terräng försöker man ta sig så långt upp på fjällsidorna man kan. Ju högre upp, desto högre poäng i kamraternas ögon. Det är en lek med ibland dödlig insats. Det hände norr om Tromsö i förra veckan.

Den senaste tiden har vädret i de riktiga fjällen varit hårt. Snö och hårda vindar har gjort att lavinfaran är stor. Enkelheten att ta sig fram gör att fler utsätter sig för fara.

Men det gäller inte bara motorburna. Skidåkare lockas också till sluttningar som ligger orörda. Där kan man lägga sina spår. Njuta av en nerfärd i mjuka svängar och beundra sina spår nerifrån.

Ett av de absolut mest populära fjällen som finns i trakten av Riksgränsen är Nordalsfjell. Delas av Sverige och Norge och lätt tillgängligt från pisterna. Till fots, visserligen, men relativt enkelt att nå ändå.

I helgen gick en gigantisk lavin på nordsluttningen. Den drogs igång av en "erfaren skidåkare". Tack vare att det fanns vittnen i närheten och att både vittnen och offer hade utrustning för lavinfarlig terräng, kunde killen lokaliseras under snömassorna och grävas fram rätt snabbt. Han hade då slutat andas, men kunde återupplivas.

En så kallad "erfaren" skidåkare. Av vadå, undrar jag. Nordalsfjell är beryktat för sin lavinfarlighet. Området är skyltat - har alltid varit skyltat som lavinfarligt. Att ge sig ut där efter dagar av hårda vindar, växlande temperaturer och häftigt snöfall är inget annat än dumt.

 - Man dör av laviner, sa en fjällräddare som intervjuades i Nordnytt. Allt annat är tur, lade han till.

Erfaren av skidåkning. Okej. Men inte av sunt förnuft parat med fjällterräng, uppenbarligen.

Tyvärr ökar dumheten.

*****

Inga kommentarer: