tisdag, oktober 28, 2014

Eftertankens friska fläkt

Glädjande nyheter. Vår nya regering funderar starkt på att införa värnplikten igen. Det fiasko som den borgerliga regeringen hittade på med ett yrkesförsvar, ska överges om det går som regeringen vill.

Jag kan bara hålla med försvarsministern, när han konstaterar att försvarets förankring hos folket behöver stärkas. Han talar inte bara i den militära betydelsen, utan rent allmänt. Ett krismedvetande som gått förlorat.

Otaliga gånger ser jag tecken på att småttigare och småttigare motgångar, av många upplevs som katastrofer. Ofta upphaussade av slaskpressen. Det är dödssmittor, chockvärme, snökanoner, monsterstormar och annat. Saker som ofta visar sig starkt överdrivna, men som inte följs upp. Än mindre fastnar eventuella (dvs obefintliga) tillrättalägganden hos allmänheten.

Med tanke på de tecken vi ser, med vresigare väder där människor drabbas av stormar och översvämningar (nu senast i Dalarna, där en campinganläggning plötsligt blev ett "katttttastråååååfområde") borde vi alla tänka till och kanske förbereda oss lite bättre. En organisation som låter dig leva ostört i alla upptänkliga lägen, är omöjlig att förverkliga med löneanställda, vilket nu har visat sig. Yrkesförsvaret har alltför få att ta till. Personalomsättningen är stor. De flesta stannar ett par år och går sedan vidare i andra yrken.

Själv har jag flera gånger efterlyst allmän "krisplikt" för alla vuxna. Kanske kommer vi stegvis närmare.

Heja, heja, heja .....!

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

8 kommentarer:

Knapsu sa...

Måste säga att jag är positivt överraskad av alla förhandsbesked om vad regeringen vill!
Nu gäller bara att få igenom allt.

Sebastian Lundh sa...

Stalin ringde, han vill ha sitt förtryck tillbaka.

Bert Bodin sa...

Knapsu: Där klämmer skon. Kanske.

Bert Bodin sa...

Och hur fick han just ditt nummer?

Anonym sa...

Jag ÖNSKAR att vi kunde leva utan ett militärt försvar, men inser naturligtvis att tanken är både naiv och idiotisk. Nu har vi ju inte varit inblandade i några väpnade konflikter på hundratals år. Och tryggt inlindade i bomull som vi är, slår vi oss rejält vid minsta glipa i det mjuka vita. Kunde man inte åtminstone få kvittera ut ett eget vapen om det värsta skulle hända. En liten Kalashnikov, kanske.....?

Bert Bodin sa...

norbergianblue: Jag skulle också vilja leva utan behovet av militärt försvar. Men här gäller det enligt vad jag förstår även försvar mot oförutsedda händelser som t.ex. klimatet ställer till. Och det försvaret kommer vi nog att få förstärka. Tyvärr.

Sebastian Lundh sa...

Han och jag träffades på en bar sommaren -09. Han hade rakat bort mustaschen, så jag kände inte igen honom, men jag tyckte att han var ganska söt. <3 Han bjöd mig på en Piña colada, och det ena ledde till det andra, och vi spendera natten på hans rum. Innan vi skiljdes åt så frågade jag om vi kunde ses senare igen, och han sa "ring inte mig; jag ringer dig! Jag lovar". Jag trodde att jag aldrig skulle se honom igen, men så slog han en signal runt 4-tiden idag, och bad mig att lämna dig ett meddelande om hur vi borde hålla oss borta från värnplikten, eftersom att förtryck inte passar oss.

Bert Bodin sa...

Aha! Synd att han inte kommenterade själv, eftersom han tydligen läst min blogg, då. Du kanske lever under förtryck som springer ärenden åt honom.