söndag, oktober 26, 2014

Söndagmiddag

En enkel och god söndagsmiddag fixades på en halvtimme idag. Kycklinggryta improvisato.

  • Skala och skär lämpligt antal morötter, palsternackor och rotselleri i bitar
  • Klyfta en rödlök eller två och slanta en bit purjo
  • Skär kycklingfilé i munsbitar
Hetta upp en stekpanna, modell wok och bryn kycklingbitarna hastigt. Krydda med någon god och passande krydda. Ta upp och låt vila.

Bryn den skurna rotfrukterna på något svagare värme. Sprinkla med citronsaft.

Under tiden kan du hacka torkade tomater. Ansa ett lämpligt antal broccolibuketter och öppna en burk oliver (Svarta eller gröna spelar ingen roll.).

Tillsätt grädde när rotfrukterna fått lite färg. Späd med mjölk så att det täcker innehållet i pannan till hälften. Krydda med någon curryblandning och lite chili och tillsätt grönsaksfond. Lite skånsk senap är också gott. Smaka av. Ofta. Och en gång till.
Låt puttra på svag värme i tio minuter, gärna under lock.

Dags för kycklingbitarna att åka ner i puttret och koka med i fem minuter innan du lägger i purjo, tomater, oliver och små broccolibuketter. Dra på värmen så att det kokar upp hastigt i någon minut eller två. 

Servera. Ät. 

Vi drack ett glas vin till maten. Montmija La Chapelle. Det var slatten som blivit över från kvällen innan. Vi dricker vin rätt ofta, men i små mängder. Till en middag delar vi på en halv flaska och låter resten bli över till en annan middag.

Allt, utom kycklingen (tyvärr), och senapen, gjordes med ekologiska och Kravmärkta varor. Jo - Även vinet.<<<>>>

4 kommentarer:

Biggan sa...

Det vattnas i munnen! Vilket härligt recept och så chose-fritt skrivet, kul mot för allt "sestande" hit och dit, här jädrar i suset sprinklas citronsaften och kycklingbitarna åker ner i puttret! Heders Bert! Frestande att norpa DITT recept, hoppas du inte har något emot det. Fast...jag har ju läst "All text alla bilder är /krumelur jag inte fick till/ Bert Bodin.... ;-)

Bert Bodin sa...

Biggan: Givetvis får du dela med dig av receptet.

Biggan sa...

Tack! Morgondagen räddad!!!! ;-)

Suzesan sa...

Låter skitgott. Skrattar åt - sprinkla citronsaft.- Bra skrivet. Härlig med höst och rotsaker. Får ett minne, av en gång när vi skulle tolka texter och utvärdera. På svenskalektionen. Ja det var på Kom Vux. Vi skulle vara som språkpoliser. Redovisa framför klassen. En av killarna tog en kokbok som sen var hans uppgift då, att läsa och tänka på hur de förklarade och så skulle han visa. ..och förklara ."Knäck ett ägg i pannan" och det gjorde han. I sin panna ;) Så har jag glömt att säga. Grattis till all din nya fritid. Njut. Bra jobbat Bert.

Kram
/Susanne.