onsdag, november 26, 2014

Utför

Hos Annika Bryn läser jag ett inlägg, som jag kan instämma i fullt och fast. Här följer min kommentar:

Bra skrivet om tankar som också jag har. I de flesta organisationer där jag arbetat under snart 45 år, har vi haft stenhårda kvalitetskrav, som måste följas. Oberoende inspektioner från certifieringsföretag med jämna mellanrum, och uppföljning av att felaktigheter rättas till. Direkt!
Och då har vi ändå inte liv på vårt ansvar.

Hennes inlägg handlar om slarv. Inom Trafikverket, socialtjänsten och migrationsverket.

Jag blir alldeles häpen och skrämd, när jag märker hur vår standard sjunker på punkt efter punkt. Vi som haft en internationellt sett hög ranking på område efter område, får snart se oss omsprungna av länder, som vi tidigare nästan "fnyst" åt. Alla våra nordiska grannar har passerat oss på många sätt. I september konstaterades att Sverige klättrat från trettonde till tionde plats på värstalistan när det gäller miljö. Och när det gäller klyftan mellan rika och fattiga, har vi på ett år sjunkit från fjärde bästa plats till den tionde.

Idag på morgonen kom nästa nyhet. Vår personuppgiftslag (PUL) gäller inte utanför EU. Det betyder att alla offentliga register som vi figurerar i, kan begäras ut av främmande makt. Alltså, främmande makt utanför EU. Ett norskt bemanningsföretag begärde för en tid sedan ut alla personuppgifter om svenska sjuksköterskor. Norge är ju inte med i den europeiska unionen, så vi har ingen "rätt" att neka dem uppgifterna. Det är ett kryphål i lagen. USA, Kina, Ryssland eller andra diktaturer kan förstås göra samma sak. Heja, heja ....   Skulle däremot ett svenskt företag vilja ha ut uppgifter om dig från ett offentligt myndighetsregister så blir det nej! 

Tyvärr så tror jag i likhet med Annika, att de som nu börjar komma upp och ut i arbetslivet, oavsett position är produkter av en skola, där ansvar och konsekvenser är något som någon annan får ta. Curling började nog tidigare än vi inser.

Glad onsdag!

*****
Läs Annikas syn på saken.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: