tisdag, december 23, 2014

Grannland

Inget län i Sverige har främmande makt i sin omedelbara närhet i lika stor utsträckning som Norrbotten. Landgräns till både Norge och Finland. Till det följer ju också att vi har flera språk inpå knutarna. Norska, förstås, meän kieli, samiska av olika sorter och finska.

Mellan Finland och Sverige går två älvar, Torne och Muonio älvar. Visst är de stora och mäktiga och inte hör man dem omnämnas särskilt ofta. Dessa två älvar är också gräns mellan två, tre, språk. Två av dem är rätt lika varandra - Meän kieli och finska. Det tredje är svenska. I sanningens namn ska jag väl nämna att den språkliga gränsen i verkligheten går en bit in på den svenska sidan i Tornedalen. Däremot är det ofta stopp för svenskan på den finska sidan. Finlandssvenska är mer ett mellan- och sydfinskt fenomen.

Det är alltså rätt talande att hitta nedanstående skylt bara någon kilometer från gränsen till Sverige. Det är bara att ta bron över älven, så är man där. Det är min kollega Gudrun som gjort fyndet med den dåliga översättningen på en butik i finska Pello. Engelskan, däremot, den funkar bättre. Det känns lite sorgligt.

Foto: Gudrun Filppa
*****

Inga kommentarer: