måndag, december 08, 2014

" - Vill man torka håret ...

.. med elektricitet, och få ljus hemma genom att trycka på en knapp, så kan man väl för sjutton stå ut med att se hur elkraften produceras också."

Ungefär så, sa en renskötande kvinna i en intervju, med anledning av en diskussion om vindkraft. Hon tycker att vindkraften kan produceras där den behövs istället för att renskötsellandet ska fyllas med vindkraftsparker.

Även om jag bejakar vindkraft,  så tycker jag att hon har en bra infallsvinkel där. Det borde kanske gälla även andra områden.

  • Ska man ha kläder, som kostar noll och intet (nästan), så bör man väl också tåla att se hur de produceras.
  • Ska man köpa en ny mobil varje år, så bör man kanske också vara medveten om vilka råvaror som ingår i apparaten och hur de tas fram.
  • Ska man äta icke ekologiska bananer, ska man nog ta sig en titt på hur bananplantagearbetarna mår.
Vi har egentligen inte råd att låta bli.

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

6 kommentarer:

Hillevi sa...

Hej! Läser här dagligen. Gillar blandningen och tyckandet. Hörde också detta om vindkraften, renarna och "veta ursprunget" idag. Jo. Man ska ta reda på.
Nötskrikan är underbart fin!
Tove Alsterdal var ett bra tips. Läser nu " I tystnaden begravd" .
Tack!

Bert Bodin sa...

Hej Hillevi! Välkommen hit. Varje dag, om du så vill. Det är kul att höra att du gillar blandningen. Just nu är jag inte riktigt nöjd. Känns som det är lite "torka". Men det går i vågor.

Ingela sa...

Här är en som formulerar det där väldigt bra: http://www.etc.se/ledare/detta-land-ar-en-framling-i-mig

Knapsu sa...

Hon har helt rätt! Det är ett nationalekonomiskt slöseri att bygga vindkraft i Norrbotten där vi har ett gigantiskt överskott på elkraft.
Bättre att bygga så nära förbrukarna som möjligt och slippa 9-10 TWh i överföringsförluster i ledningar och transformatorer varje år.

Bert Bodin sa...

Knapsu: Helt rätt!

Bert Bodin sa...

Ingela: Tack för tips!